АМЕРИЧКИ СЕНАТ предложио нови закон о ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

АМЕРИЧКИ СЕНАТ предложио нови закон о ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

20 маја 2023

Сенаторка Џин Шахин, председавајућа Пододбора за Европу у Одбору за спољнополитичке односе америчког Сената, уз подршку колега из обе политичке странке, поново је новом сазиву Сената предложила „Закон о демократији и просперитету Западног Балкана“, пише Глас Америке.

Уз подршку сенатора Роџера Викера, Бена Kардина, Дика Дурбина и Kриса Ван Холена, циљ предлога сенаторке из Њу Хемпшира је промоција сарадње међу земљама Западног Балкана, али и сарадњу тих земаља са Сједињеним Државама у области сајбер безбедности и сајбер отпорности, имајући у виду „штетне напоре Ирана и Русије да им земље региона буду мета“.Према саопштењу на веб страници сенаторке Шахин, закон подржава „демократску стабилност и економски развој региона, кроз иницијативе у инфраструктури, трговини и антикорупцији, укључујући законско озваничење санкција, како би се одвратили актери који воде дестабилизирајуће активности.“

Закон је поново ушао у сенатску процедуру у четвртак, непосредно пред претрес Одбора за спољнополитичке односе о Западном Балкану. Готово иста група сенатора предложила га је и прошлом сазиву Сената, али није усвојен.

„Одржавање мира и јачање демократије на Балкану од кључне је важности за европску сигурност и стабилност, посебно док траје Путинов ничим изазван рат у Украјини. Мој двостраначки предлог закона ће ојачати трговину и инвестиције између Сједињених Држава и Западног Балкана, искоренити корупцију, кодифицирати санкције против дестабилизирајућих актера и послати снажан двостраначки сигнал да су Сједињене Државе посвећене нашим партнерима у регији“, рекла је Шахин, чланица Демократске странке.

Републикански сенатор Викер рекао је да је Балкан дом разноврсног и живописног културног наслеђа, а његов геополитички значај и даље расте.

„Брутална руска инвазија на Украјину наглашава важност наших балканских партнерстава. Усвајање овог закона послужило би као јасна, двостраначка изјава о посвећености Сједињених Држава јачању наших дипломатских партнерстава у региону“, казао је он.

Између осталог, закон предвиђа успостављање регионалне иницијативе за трговину и економску конкурентност, кодифицирање две постојеће извршне уредбе о изрицању санкција због корупције и пријетњи миру и стабилности на Западном Балкану, као и покретање иницијативе за борбу против корупције која би америчког државног секретара усмерила да пружи техничку помоћ свим земљама у изради националних стратегија за борбу против корупције итд.

(Глас Америке)

KOMENTARI6 коментара

 1. Velika Metla says:

  Успеће вам као и сваки до сада. Управо то што пишете нове законе је и доказ неуспеха свих претходних.

 2. milorad5 says:

  kasne a vremena za njih više nema..osim toga ko su bre pa oni da uvode demokratiju nekome..to ko električari..eto mi došli da vam uvedemo demokratiju:)de kablove da razvučemo...Ta propala priča i lažno obećanje više ne piju vodu..videli smo mi SVI ovde,čak i njihovi najveći ljubitelji KAKO izgleda njihova demokratija i sloboda,i koju patku u bulju će svima da nam uvale..čak su i šiptari ukapirali,pa mora da ih plaćaju da napadaju srbiju i srbe na kosovu..nema ništa džabe više za ameriku a valuta im je sumnjiva,predlažem stranim agentima i domaćim izdajnicima da traže samo zlato,jer može da se desi da rade za đžaba...koliko vidim oni će moći da se iživljavaju po balkanu još najviše 6 meseci..posle toga ih NEMA,sami će da odu.

 3. Smrdevit Posavski says:

  Resavajte svoje probleme glupi jenkiji.

 4. Four Seas -CCCC says:

  ‘ zakonsko ozvaničenje sankcija, kako bi se odvratili akteri koji vode destabilizirajuće aktivnosti.“’ Onda Gospođa Seratorka, nek se lepo ‘odvrati’ od Srbije i Srpskog naroda. Da nekom drugom soli pamet. Daleko im ‘bela’ kuća bila. GTFO of Serbia.

 5. Бели Орао says:

  Биће опет да тјерају воду на своју воденицу и ко ј...е дивљаке !

 6. persida says:

  Ће ни опет попушите, бре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u