АМЕРИЧКИ СЕНАТ предложио нови закон о ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

AMERIČKI SENAT predložio novi zakon o ZAPADNOM BALKANU

20 maja 2023

Senatorka Džin Šahin, predsedavajuća Pododbora za Evropu u Odboru za spoljnopolitičke odnose američkog Senata, uz podršku kolega iz obe političke stranke, ponovo je novom sazivu Senata predložila „Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana“, piše Glas Amerike.

Uz podršku senatora Rodžera Vikera, Bena Kardina, Dika Durbina i Krisa Van Holena, cilj predloga senatorke iz Nju Hempšira je promocija saradnje među zemljama Zapadnog Balkana, ali i saradnju tih zemalja sa Sjedinjenim Državama u oblasti sajber bezbednosti i sajber otpornosti, imajući u vidu „štetne napore Irana i Rusije da im zemlje regiona budu meta“.Prema saopštenju na veb stranici senatorke Šahin, zakon podržava „demokratsku stabilnost i ekonomski razvoj regiona, kroz inicijative u infrastrukturi, trgovini i antikorupciji, uključujući zakonsko ozvaničenje sankcija, kako bi se odvratili akteri koji vode destabilizirajuće aktivnosti.“

Zakon je ponovo ušao u senatsku proceduru u četvrtak, neposredno pred pretres Odbora za spoljnopolitičke odnose o Zapadnom Balkanu. Gotovo ista grupa senatora predložila ga je i prošlom sazivu Senata, ali nije usvojen.

„Održavanje mira i jačanje demokratije na Balkanu od ključne je važnosti za evropsku sigurnost i stabilnost, posebno dok traje Putinov ničim izazvan rat u Ukrajini. Moj dvostranački predlog zakona će ojačati trgovinu i investicije između Sjedinjenih Država i Zapadnog Balkana, iskoreniti korupciju, kodificirati sankcije protiv destabilizirajućih aktera i poslati snažan dvostranački signal da su Sjedinjene Države posvećene našim partnerima u regiji“, rekla je Šahin, članica Demokratske stranke.

Republikanski senator Viker rekao je da je Balkan dom raznovrsnog i živopisnog kulturnog nasleđa, a njegov geopolitički značaj i dalje raste.

„Brutalna ruska invazija na Ukrajinu naglašava važnost naših balkanskih partnerstava. Usvajanje ovog zakona poslužilo bi kao jasna, dvostranačka izjava o posvećenosti Sjedinjenih Država jačanju naših diplomatskih partnerstava u regionu“, kazao je on.

Između ostalog, zakon predviđa uspostavljanje regionalne inicijative za trgovinu i ekonomsku konkurentnost, kodificiranje dve postojeće izvršne uredbe o izricanju sankcija zbog korupcije i prijetnji miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i pokretanje inicijative za borbu protiv korupcije koja bi američkog državnog sekretara usmerila da pruži tehničku pomoć svim zemljama u izradi nacionalnih strategija za borbu protiv korupcije itd.

(Glas Amerike)

KOMENTARI6 komentara

 1. Velika Metla says:

  Uspeće vam kao i svaki do sada. Upravo to što pišete nove zakone je i dokaz neuspeha svih prethodnih.

 2. milorad5 says:

  kasne a vremena za njih više nema..osim toga ko su bre pa oni da uvode demokratiju nekome..to ko električari..eto mi došli da vam uvedemo demokratiju:)de kablove da razvučemo...Ta propala priča i lažno obećanje više ne piju vodu..videli smo mi SVI ovde,čak i njihovi najveći ljubitelji KAKO izgleda njihova demokratija i sloboda,i koju patku u bulju će svima da nam uvale..čak su i šiptari ukapirali,pa mora da ih plaćaju da napadaju srbiju i srbe na kosovu..nema ništa džabe više za ameriku a valuta im je sumnjiva,predlažem stranim agentima i domaćim izdajnicima da traže samo zlato,jer može da se desi da rade za đžaba...koliko vidim oni će moći da se iživljavaju po balkanu još najviše 6 meseci..posle toga ih NEMA,sami će da odu.

 3. Smrdevit Posavski says:

  Resavajte svoje probleme glupi jenkiji.

 4. Four Seas -CCCC says:

  ‘ zakonsko ozvaničenje sankcija, kako bi se odvratili akteri koji vode destabilizirajuće aktivnosti.“’ Onda Gospođa Seratorka, nek se lepo ‘odvrati’ od Srbije i Srpskog naroda. Da nekom drugom soli pamet. Daleko im ‘bela’ kuća bila. GTFO of Serbia.

 5. Beli Orao says:

  Biće opet da tjeraju vodu na svoju vodenicu i ko j...e divljake !

 6. persida says:

  Će ni opet popušite, bre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *