АМЕРИЧКИ СЕНАТ Русију прогласио „државом спонзором тероризма“

AMERIČKI SENAT Rusiju proglasio „državom sponzorom terorizma“

29 jula 2022

SENAT – gornji dom američkog parlamenta – usvojio je rezoluciju kojom Rusiju proglašava za državu sponzora terorizma.

Formalno, Senat SAD je tom rezolucijom pozvao Stejt departman da Rusiju proglasi za sponzora terorizma. Zbog „događaja u Čečeniji, Gruziji, Siriji i Ukrajini“.Prema američkom zakonu, Stejt departman nije dužan da se pridržava senatske rezolucije.

U njoj se Moskva optužuje da je vodila kampanju terora i upotrebila silu protiv civila tokom druge vojne kampanje u Čečeniji, da izvodila udare u Siriji i od 2014. godine podržavala „separatiste“ u Donbasu.

U dokumentu se navodi da Senat SAD „postupke vlade Ruske Federacije, realizovane po nalogu Vladimira Putina, „smatra sponzorisanjem terorističkih akata”.

U tekstu rezolucije se navodi da „ništa (u njoj) ne treba tumačiti kao dozvoljavanje upotreba vojne sile ili kao pozivanje na ulazak Oružanih snaga SAD u neprijateljstva (sa Rusijom)“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Vašington proverava ruske akcije u Ukrajini da li su u skladu sa kriterijumima za proglašavanje „državom sponzorom terorizma“. Pritom je priznao da bi „davanje Rusiji takvog statusa malo promenilo u trenutnom stanju stvari“.

Bivši predsednik Rusije i aktuelni zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF Dmitrij Medvedev nazvao je SAD stvarnim sponzorom međunarodnog terorizma.

(Fakti)

KOMENTARI7 komentara

 1. Teks says:

  Vidi ti ko se našao da priča o sponzorisanju terorizma. Pa zna se ko je stvorio talibane, al kaidu, itd da ne nabrajam.

 2. milorad5 says:

  simpatično,uskoro će i senat biti isto tako proglešn sponzorom terorista kada rusi izadju sa papirima i dokazima o al kaidi,o islamskom kalifatu,o "demokratskoj" vladi u "egzilu iz venecuele,o teroristima u libiji i siriji.Rusi imaju dokaze ,čvrste dokaze o direktnoj američkoj organiziaciji čitavih terorističkih,plaćenih armijaTo više nisu samo neki eskadroni smrti i specijalni bataljoni nekih tzv. "kontrasa".Američka vlada je organizovala čitave armije terorista na bliskom istoku avganistanu i pakistanu a pokušali su to u iranu i kazahstanu,uzbekistanu,na tibetu, i sikjangu...Ima obilje dokumentovanih dokaza o direktnoj komandi USA vlade i armije ,prva i najveća teroristička država na planeti je sigurno USA i to je sad opšte mišljenje ,više nije ni potrebno dokazivati SVI znaju kako taj brod pirata operiše.Neće oni uskoro oći nigde da mrdnu a da ne zapucaju na njih.

 3. Čudoser iz Nazareta says:

  I to se najveća teroristička država našla da kaže 🤯

 4. Milutin says:

  Rusija sponzor Američkog terorizma? U najmanju ruku čudna odluka Američkog kongresa. Ili se svi Kongresmeni jutrom umivaju žmureći da se ne bi videli u ogledalu.

 5. da da says:

  Ameri su izgubili kompas,kako ih boli što su slabiji i što ne mogu ništa,došla maca na vratanca.

 6. Petrovgrad says:

  Ameri prolupali skroz. Avaj njihov nesretnik bistrog uma, koji se rukuje sa vazduhom, traži mamu koja je umrla pre pesedet godina. Kad sam video da kači ordenje na leđa ljudima. Pa to je dno dna. On nije kriv, čovek je senilan, ali to je slika Amererike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *