АМЕРИЧКИ СЕНАТОРИ И НЕМЦИ У ШОКУ – ТРАМП ПОВЛАЧИ ТРУПЕ: То би био поклон за Русију!

AMERIČKI SENATORI I NEMCI U ŠOKU – TRAMP POVLAČI TRUPE: To bi bio poklon za Rusiju!

30 juna 2020

Povlačenje američkih trupa iz Nemačke, što namerava da uradi predsednik SAD Donald Tramp, nailazi na sve veći otpor. Vodeći senatori obeju stranaka žele da te planove spreče.

Povlačenje američkih trupa iz Nemačke bio bi poklon za Rusiju i to je poslednje što bi trebalo da uradimo, kritikovao je bivši republikanski predsednički kandidat, senator Mitt Romni.A demokrata Kris Cuns izjavljuje: Povući skoro 10.000 vojnika iz Nemačke bez dogovora s nemačkom vladom i našim evropskim saveznicima ne čini Ameriku nimalo sigurnijom. Ogglasila se i demokratska senatorka Džini Šain koja ocenjuje da je prisustvo američkih trupa u Nemačkoj od obostranog interesa.

Grupa senatora je zato, uoči odluke Senata o budžetu za odbranu, podnela odgovarajući zahtjev, saopšteno je iz Romnijevog kabineta. Budžetska sredstva smeju da budu korišćena za povlačenje trupa samo ako Ministarstvo odbrane u izveštaju Kongresu objasni da je to u interesu nacionalne bezbednosti i da ne ugrožava interese evropskih partnera u NATO, navodi se u pismu.

Protivljenje i u Predstavničkom domu

I u Predstavničkom domu Kongresa protive se povlačenju trupa – kako među republikancima, tako i među demokratama. Demokrate su takođe podnele zahtev s ciljem da preko budžeta spreče povlačenje trupa iz Nemačke. Donald Tramp, kao vrhovni komandant oružanih snaga, može da naredi povlačenje trupa, ali da bi se to i dogodilo potreban je novac koji mora da odobri Kongres. Za odobravanje vojnog budžeta biće verovatno potrebni kompromisi, zbog čega bi Trampov plan mogao da bude sprečen.

Tramp želi da smanji broj američkih vojnika u Nemačkoj sa oko 34.500 na 25.000. Delimičnim povlačenjem trupa on želi da kazni Nemačku zbog toga što ona nedovoljno ulaže u budžet NATO. Neki vojnici koji bi bili povučeni iz Nemačke, trebalo bi da budu raspoređeni u Poljskoj, najavio je Tramp prošle sedmice.

Stacioniranje američkih vojnika u Nemačkoj je, prema mišljenju nemačke kancelarke Angele Merkel, i u interesu SAD. Američke trupe u Nemačkoj služe kako zaštita Nemačke i evropskog dijela NATO, pa tako i interesa SAD, izjavila je Merkelova prošle sedmice za list „Zidojče cajtung“.

(Dojče vele)

KOMENTARIJedan komentar

  1. E.Lirsch says:

    Hitlerovci baljezgaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *