АМЕРИЧКИ СЕНАТОРИ одредили будућност СРБИЈИ!?

AMERIČKI SENATORI odredili budućnost SRBIJI!?

1 decembra 2017

„Ako ne obratimo pažnju i ne učinimo sve što možemo da ojačamo veze i pomognemo Zapadnom Balkanu da postane ekonomski stabilan, propustićemo istorijski trenutak, a to ne smemo dozvoliti“, poručio je američki senator Ron Džonson na nedavnoj konferenciji u Vašingtonu, u organizaciji američkog Atlantskog saveta.

Šta su još rekli visoki američki zvaničnici, predstavnici međunarodnih finansijskih i drugih organizacija, te eksperti, u debati posvećenoj „oblikovanju balkanske budućnosti u doba nesigurnosti“, koju je organizovao Atlantski savet?

Hojt Ji, visoki funkcioner Stejt Dipartmenta i upravo imenovan za ambasadora u Makedoniji, rekao je da se problemi u regionu moraju „rešavati urgentno“:

– Ono što nam treba je jedna sveobuhvatna analiza, koju trenutno nemamo. Problemi se moraju rešavati urgentno – izjavio je on  i dodao da će, ako se ti problemi ne reše  zapadni Balkan bit nestabilan.

Takođe je istakao da su važna partnerstva – između vlada, sa EU i SAD koja predstavljaju dvosmernu ulicu, ali je pomenuo i značaj posvećenosti rukovodstava zemalja regiona, naročito posvećenost procesu evroatlantskih integracija.

Povodom američkog učešća u rešavanju pitanja na zapadnom Balkanu, Ji je naglasio da su SAD uključene i da nameravaju da ostanu deo tog procesa.

– Za nas je važno da Balkan uspe. Važno je za Evropu i za SAD da se zapadni Balkan razvija u stabilnije i prosperitetnije mesto – poručio je Ji.

Komentarišući aktuelnu političku situaciju u Makedoniji, on je ocenio da je u toj zemlji došlo do značajnog napretka.

– Videli smo veoma tesno partnerstvo međunarodne zajednice – EU i SAD, ali što je još važnije spremnost političkih stranaka, posebno opozicije da slobodno izražava svoje stavove i učestvuju na izborima, što je iznedrilo pro-reformsku, pro-evropsku i pro-zapadnu vladu – naveo je Ji.

Siril Miler, potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju, istakao je da su ključne oblasti reformi na zapadnom Balkanu koncentrisane na barijere na tržištu rada, koje i dalje postoje.

– Svaka zemlja u regionu ima snažnu agendu rasta, a taj plan rasta podrazumeva rešavanje nasleđenih problemi iz prošlosti i to da privatni sektor može biti deo tog rešenja – rekao je Miler.

Januš Bugajski, viši saradnik Centra za evropske političke analize, smatra da je najbolji način da region izađe na kraj sa dugotrajnim političkim problemima da bude još odlučniji i „izdržljiviji od izazova“.

Na pitanje šta tačno može da se uradi, koliko brzo i ko to može da uradi, Bugajski je predložio tri strategije – prva je borba protiv destabilizacije spolja, izgradnja  funkcionalnih i međunarodno priznatih država i integracija svake od njih u EU i NATO.

Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan, Hedvig Morvaj, konstatovala je da smo „svedoci vrlo složene situacije na zapadnom Balkanu“.

Ta situacija je, kako je rekla, „delimično uzrokovana činjenicom da smo izgubili smernice, a u ovom vremenu vrlo komplikovanih globalnih promena i vremenu neizvesnosti bilo je veoma teško balkanskim zemljama da ostanu na stabilnom kursu izgradnje demokratije“.

KOMENTARI8 komentara

 1. Velika Metla says:

  U ove laži o ekonomski stabilnom Balkanu,koje pominju čemerikanci,samo buudale veruju! Kome su doneli čemerikanci ekonomsku stabilnost,i prosperitet,a da ga nisu držali u ekonomskom ropstvu? Nikome,pa neće ni Srbiji!

 2. rajko says:

  amerika je neprijatelj srbiji i tako ostaje dok ne ispravi nanesenu nepravdu a oni odlicno znaju kakvo su nam zlo cinili. srbija tu silu mora drzati sto dalje od sebe. sve sto rade rade podmuklo i prevarantski.

 3. Ivan Grozni says:

  O cemu ovi pricaju? Da nam pomognu da se sto pre razvijemo. Hvala lepo. Kad smo hteli da gradimo Juzni tok nisu dozvolili svojim clanicama da propuste gasovod kroz njihove zemlje. Da nam misle dobro bili bi srecni da resimo energetski problem. Raznim ogranicenjima i standardima sputavaju izvoz poljoprivrednih proizvoda. Zelezaru uslovljavaju nekim konkurentnim zakonima i sputavaju izvoz celika na EU trziste a da ne govorimo o USA. Sve pomoc do pomoci. Hvala im. Samo nemoj da rusite sto smo mi mukotrpno izgradili. sve drugo ce doci na svoje mesto. Prvo platite ono sto ste nezakonito oteli i srusili. Onda mozemo pricati o buducnosti.

 4. Trifun says:

  Gluposti!! Kada je nacisticka Nemacka razorena usledilo je podizanje njihove ekonomije skoro momentalno, jer im je to bilo u interesu da bi drzali Rusiju od ekspanzije. Kod nas je sasvim suprotno. Blokirali su nam razvoj ekonomije blokiranjem Juznog toka, to je veliki udarac za nasu ekonomiju, razorili su nam ekologiju i doveli u pitanje bioloski opstanak bacanjem radioaktivnog otpada, okupirali teritoriju sa velikim i neophodnim prirodnim bogastvima, i rade sve u svojoj moci da nas ekonomski uguse, jer im nije u interesu jaka i mocna Srbija, koja ce zauvijek biti prijatelj sa Rusijom, naprotiv. Oni su nasi smrtni neprijatleji, i nase jedina opcija da opstanemo je borba protiv njih. Pametna borba. Svaka druga opcija je cisto samoubistvo. Nema nazad.

 5. Trifun says:

  I da oni su nam VJECNI SMRTNI NEPRIJATELJI. Ta postapalica sto idioti cesto koriste od Cercila, koji nam je bio veliki neprijatelj je glupost, postoje VJECNI NEPRIJATELJI I VJECNI PRIJATELJI. Bacanjem radioaktivnog otpada na nasu djecu ciji je vijek raspadanje preko 1 milijadu godina oni su postali vjecni neprijatelji. Nema nazad.

 6. Sasulja says:

  Pa kome su ameri doneli prosperitet,oni su prvo opljackali sopstveni narod i onda dalje po Svetu.Daj te samo jednu zemlju,jedan primer gde su ameri doneli to blagostanje,samo pljacka i opet samo pljacka,ako ne milom onda silom.Sve dok ameri imaju tu mogucnost da stampaju dolar bez pokrica,nama prosperiteta i nema mira u Svetu i bolje biti ne moze.Jer upravo oni i koce taj razvoj i prosperitet i sve drze manje vise pod kontrolom.Oni zele bukvalno da kontrolisu covecanstvo i da odredjuju kako ce ko da zivi i koliko ce ko da ima,sto podrazumava ta njihova globalizacija i jedna amer-svetska vlada.Sve dok Rusija i Kina ne dodju do tog momenta da taj petrodolar ne postane samo dolar bez onog petro i tad vise ameri nece moci terorisati Svet,tek tada stvari mogu da krenu na bolje.Tek predstoji kataklizma,jer ameri osecaju da im stvari polako izmicu kontroli,tako to nece proci bez velikih ratova.

 7. gaga says:

  REce NEPRIJATELJI BRIOJ 2 ,posto su ENGLEZI NEPRIJATELJI BROJ 1 i mozak ekipe! Samo idite vi daleko od nas daleko vam lepa kuca i pustite nas da zivimo na miru ne trebate nam!

 8. zlatko says:

  Na "zapadnom Balkanu" je istorijski trenutak Amerike već davno propušten. Mi smo upozoravali, objašnjavali, ali tvrde i lude američke glave nisu slušale. Sve što su ovde uradili još od početka JU-krize bilo je pogrešno. Kladili su se na pogrešne konje, ulagali prevelike svote, navijali, urlikali, psovali i klevetali (naravno nas, Srbe), posipali nas čarobnim uranijumskim praškom, ubijali nas, zatvarali, presudjivali nam hiljade godina zatvora, pljačkali našu imovinu gde god se ona nalazila, odvodili nam decu, dovodili nam potencijalne teroriste. Podlost do podlosti, prevara do prevare decenijama, a sad odjednom odnekud priča o njihovom istorijskom trenutku. Kako oni posle svega mogu uopšte imati istorijski trenutak? Šta oni više uopšte mogu uraditi. Mogu jedino pokušati da napujdaju okolne narode na Srbiju, ali više se nikom ne ratuje. I šta posle toga? Pa ništa. Mogu samo gledati kako Rusija i Kina smeštaju svoje gigante na za njih prezrenoj teritoriji Srbije medju omražene Srbe. Amerika je od 1990. vodila politiku koje će se stideti dolazeće generacije Amerikanaca, nedostojnu velike sile, sitnu šićardžijsku, prljavu, funjarsku politiku kakvu obično vodi Vatikan, a ne sila veličine i snage SAD. I tu se više ništa ne može popraviti. Najbolje bi bilo da američki političari što pre zaborave sve u vezi sa Balkanom, da ga više ne pominju, da potpuno obustave sve aktivnosti, da povuku sve svoje tj. NATO trupe i agencije tj. NVO i okrenu se nekom prostoru na kom nisu ostavili toliki svinjac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *