АМЕРИЧКИ СЕНАТОРИ одредили будућност СРБИЈИ!?

АМЕРИЧКИ СЕНАТОРИ одредили будућност СРБИЈИ!?

1 децембра 2017

„Ако не обратимо пажњу и не учинимо све што можемо да ојачамо везе и помогнемо Западном Балкану да постане економски стабилан, пропустићемо историјски тренутак, а то не смемо дозволити“, поручио је амерички сенатор Рон Џонсон на недавној конференцији у Вашингтону, у организацији америчког Атлантског савета.

Шта су још рекли високи амерички званичници, представници међународних финансијских и других организација, те експерти, у дебати посвећеној „обликовању балканске будућности у доба несигурности“, коју је организовао Атлантски савет?

Хојт Ји, високи функционер Стејт Дипартмента и управо именован за амбасадора у Македонији, рекао је да се проблеми у региону морају „решавати ургентно“:

– Оно што нам треба је једна свеобухватна анализа, коју тренутно немамо. Проблеми се морају решавати ургентно – изјавио је он  и додао да ће, ако се ти проблеми не реше  западни Балкан бит нестабилан.

Такође је истакао да су важна партнерства – између влада, са ЕУ и САД која представљају двосмерну улицу, али је поменуо и значај посвећености руководстава земаља региона, нарочито посвећеност процесу евроатлантских интеграција.

Поводом америчког учешћа у решавању питања на западном Балкану, Ји је нагласио да су САД укључене и да намеравају да остану део тог процеса.

– За нас је важно да Балкан успе. Важно је за Европу и за САД да се западни Балкан развија у стабилније и просперитетније место – поручио је Ји.

Коментаришући актуелну политичку ситуацију у Македонији, он је оценио да је у тој земљи дошло до значајног напретка.

– Видели смо веома тесно партнерство међународне заједнице – ЕУ и САД, али што је још важније спремност политичких странака, посебно опозиције да слободно изражава своје ставове и учествују на изборима, што је изнедрило про-реформску, про-европску и про-западну владу – навео је Ји.

Сирил Милер, потпредседник Светске банке за Европу и централну Азију, истакао је да су кључне области реформи на западном Балкану концентрисане на баријере на тржишту рада, које и даље постоје.

– Свака земља у региону има снажну агенду раста, а тај план раста подразумева решавање наслеђених проблеми из прошлости и то да приватни сектор може бити део тог решења – рекао је Милер.

Јануш Бугајски, виши сарадник Центра за европске политичке анализе, сматра да је најбољи начин да регион изађе на крај са дуготрајним политичким проблемима да буде још одлучнији и „издржљивији од изазова“.

На питање шта тачно може да се уради, колико брзо и ко то може да уради, Бугајски је предложио три стратегије – прва је борба против дестабилизације споља, изградња  функционалних и међународно признатих држава и интеграција сваке од њих у ЕУ и НАТО.

Извршна директорка Европског фонда за Балкан, Хедвиг Морвај, констатовала је да смо „сведоци врло сложене ситуације на западном Балкану“.

Та ситуација је, како је рекла, „делимично узрокована чињеницом да смо изгубили смернице, а у овом времену врло компликованих глобалних промена и времену неизвесности било је веома тешко балканским земљама да остану на стабилном курсу изградње демократије“.

KOMENTARI8 коментара

 1. Velika Metla says:

  У ове лажи о економски стабилном Балкану,које помињу чемериканци,само буудале верују! Коме су донели чемериканци економску стабилност,и просперитет,а да га нису држали у економском ропству? Никоме,па неће ни Србији!

 2. rajko says:

  amerika je neprijatelj srbiji i tako ostaje dok ne ispravi nanesenu nepravdu a oni odlicno znaju kakvo su nam zlo cinili. srbija tu silu mora drzati sto dalje od sebe. sve sto rade rade podmuklo i prevarantski.

 3. Ivan Grozni says:

  O cemu ovi pricaju? Da nam pomognu da se sto pre razvijemo. Hvala lepo. Kad smo hteli da gradimo Juzni tok nisu dozvolili svojim clanicama da propuste gasovod kroz njihove zemlje. Da nam misle dobro bili bi srecni da resimo energetski problem. Raznim ogranicenjima i standardima sputavaju izvoz poljoprivrednih proizvoda. Zelezaru uslovljavaju nekim konkurentnim zakonima i sputavaju izvoz celika na EU trziste a da ne govorimo o USA. Sve pomoc do pomoci. Hvala im. Samo nemoj da rusite sto smo mi mukotrpno izgradili. sve drugo ce doci na svoje mesto. Prvo platite ono sto ste nezakonito oteli i srusili. Onda mozemo pricati o buducnosti.

 4. Trifun says:

  Gluposti!! Kada je nacisticka Nemacka razorena usledilo je podizanje njihove ekonomije skoro momentalno, jer im je to bilo u interesu da bi drzali Rusiju od ekspanzije. Kod nas je sasvim suprotno. Blokirali su nam razvoj ekonomije blokiranjem Juznog toka, to je veliki udarac za nasu ekonomiju, razorili su nam ekologiju i doveli u pitanje bioloski opstanak bacanjem radioaktivnog otpada, okupirali teritoriju sa velikim i neophodnim prirodnim bogastvima, i rade sve u svojoj moci da nas ekonomski uguse, jer im nije u interesu jaka i mocna Srbija, koja ce zauvijek biti prijatelj sa Rusijom, naprotiv. Oni su nasi smrtni neprijatleji, i nase jedina opcija da opstanemo je borba protiv njih. Pametna borba. Svaka druga opcija je cisto samoubistvo. Nema nazad.

 5. Trifun says:

  I da oni su nam VJECNI SMRTNI NEPRIJATELJI. Ta postapalica sto idioti cesto koriste od Cercila, koji nam je bio veliki neprijatelj je glupost, postoje VJECNI NEPRIJATELJI I VJECNI PRIJATELJI. Bacanjem radioaktivnog otpada na nasu djecu ciji je vijek raspadanje preko 1 milijadu godina oni su postali vjecni neprijatelji. Nema nazad.

 6. Sasulja says:

  Pa kome su ameri doneli prosperitet,oni su prvo opljackali sopstveni narod i onda dalje po Svetu.Daj te samo jednu zemlju,jedan primer gde su ameri doneli to blagostanje,samo pljacka i opet samo pljacka,ako ne milom onda silom.Sve dok ameri imaju tu mogucnost da stampaju dolar bez pokrica,nama prosperiteta i nema mira u Svetu i bolje biti ne moze.Jer upravo oni i koce taj razvoj i prosperitet i sve drze manje vise pod kontrolom.Oni zele bukvalno da kontrolisu covecanstvo i da odredjuju kako ce ko da zivi i koliko ce ko da ima,sto podrazumava ta njihova globalizacija i jedna amer-svetska vlada.Sve dok Rusija i Kina ne dodju do tog momenta da taj petrodolar ne postane samo dolar bez onog petro i tad vise ameri nece moci terorisati Svet,tek tada stvari mogu da krenu na bolje.Tek predstoji kataklizma,jer ameri osecaju da im stvari polako izmicu kontroli,tako to nece proci bez velikih ratova.

 7. gaga says:

  REce NEPRIJATELJI BRIOJ 2 ,posto su ENGLEZI NEPRIJATELJI BROJ 1 i mozak ekipe! Samo idite vi daleko od nas daleko vam lepa kuca i pustite nas da zivimo na miru ne trebate nam!

 8. zlatko says:

  Na "zapadnom Balkanu" je istorijski trenutak Amerike već davno propušten. Mi smo upozoravali, objašnjavali, ali tvrde i lude američke glave nisu slušale. Sve što su ovde uradili još od početka JU-krize bilo je pogrešno. Kladili su se na pogrešne konje, ulagali prevelike svote, navijali, urlikali, psovali i klevetali (naravno nas, Srbe), posipali nas čarobnim uranijumskim praškom, ubijali nas, zatvarali, presudjivali nam hiljade godina zatvora, pljačkali našu imovinu gde god se ona nalazila, odvodili nam decu, dovodili nam potencijalne teroriste. Podlost do podlosti, prevara do prevare decenijama, a sad odjednom odnekud priča o njihovom istorijskom trenutku. Kako oni posle svega mogu uopšte imati istorijski trenutak? Šta oni više uopšte mogu uraditi. Mogu jedino pokušati da napujdaju okolne narode na Srbiju, ali više se nikom ne ratuje. I šta posle toga? Pa ništa. Mogu samo gledati kako Rusija i Kina smeštaju svoje gigante na za njih prezrenoj teritoriji Srbije medju omražene Srbe. Amerika je od 1990. vodila politiku koje će se stideti dolazeće generacije Amerikanaca, nedostojnu velike sile, sitnu šićardžijsku, prljavu, funjarsku politiku kakvu obično vodi Vatikan, a ne sila veličine i snage SAD. I tu se više ništa ne može popraviti. Najbolje bi bilo da američki političari što pre zaborave sve u vezi sa Balkanom, da ga više ne pominju, da potpuno obustave sve aktivnosti, da povuku sve svoje tj. NATO trupe i agencije tj. NVO i okrenu se nekom prostoru na kom nisu ostavili toliki svinjac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u