АМЕРИЧКИ СЕНАТОРИ ПРЕТЕ: Турска ће летети из НАТО-а

AMERIČKI SENATORI PRETE: Turska će leteti iz NATO-a

8 oktobra 2019

Uticajni senator-republikanac Lindsi Grem izrazio je spremnost da podnese dvopartijski zakonski projekat o sankcijama protiv Turske i obustavi njeno učešće u NATO u slučaju vojne intervencije u Sirije.

„Razgovarao sam sa senatorom Krisom Van Holenom o situaciji u Siriji. Podnećemo dvopartijski zakonski projekat o sankcijama protiv Turske, ako ona uđu u Siriju. Pozvamo i da se obustavi njeno učešće u NATO-u u slučaju napada na kurdske snage koje su pomagale SAD u uništenju kalifata DAEŠ“, napisao je Grem na tviteru.



Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da odluka o turskoj operaciji na severu Sirije, istočno od Eufrata može krenuti uskoro. On je dodao da je njen cilj: čišćenje pogranične sirijske teritorije sa Turskom od snaga samoodbrane sirijskih Kurda, formiranje zone bezbednosti i raspoređivanje sirijskih izbeglica koje se nalaze u Turskoj.

Turska avijacija je sinoć izvela napad na bazu kurdskih Sirijskih demokratskih snaga u sirijskoj provinciji Hasaka.

KOMENTARI



6 komentara

 1. Milan says:

  Velika sposobnost je uopšte zaraditi izlaznu kartu iz NATO družine, takve prilike su veoma retke. Da li je ovo posebna i jedinstvena prilika za Tursku? Ako izbace Tursku iz NATO alijanse to je manje poražavajuće za SAD, nego da Turska bude prvi i glavni inicijator njenog napuštanja zapadnog vojnog saveza. ... Posle izlaska Turske ulazi Severna Makedonija da je DOSTOJNO zameni.

 2. Slobodanka says:

  Ne dešava se lako i jednostavno prilika za izlazak neke članice iz OTAN-a. Ali tog vuka sve češće pozivaju na vrata, tako da vujo će jednom i da se odazove.

 3. Miraš says:

  Grejem bi u tom zakonu morao najpre da predloži da SAD razmesti nuklearne bojeve glave iz Turske. Ovako su mediji pisali 2017 godine: SAD imaju oko 150 nuklaarnih bojevih glava koje su raspoređene unutar pet država-članica NATO alijanse. To su Turska, Italija, Nemačka, Belgija i Holandija. Ali isto tada pisali su da SAD ima rasporedjeno nuklearno oružje u 14 zemalja saveznica. Po tome ispada da u još 9 stranih i zvanično nenatovskih država ima nuklearnih bojevih glava koje su vlasništvo Vašingtona. Nije bilo komentara da li je to tačno, niti ko bi mogle biti tih 9 država.

 4. Miraš says:

  Toliko galame, a mesto gde je Turska navodno gadjala kurdski cilj je granični prelaz Irak-Sirija na krajnjem severoistoku Sirije (pokrajina Hasaka), na krajnjem špicu prema Iraku.

 5. Slobodanka says:

  Galama je zbog velikog značaja Turske za NATO alijansu. Važna je i njena sila , a još važnije je da SAD ima kontrolu nad strateški veoma značajnim poluostrvom Mala Azija koji uglavnom zauzima Turska. Zbog tog istog razloga sada izdaju svoje dugogodišnje i verne saveznike Sirijske Kurde, a prethodno su dosta slično prokockali i Iračke Kurde. Turska im je veoma važna karika bez koje ne mogu uspešno da funkcionišu dve značajne američke vojne komande: velika Evropska komanda i Centralne komande (Bliski istok i Srednja Azija). Turska pripada evropskoj komandi vojnih snaga SAD tj. USEUCOM-u u čijoj zoni odgovornosti se nalazi 51 država i 54 milion km2. Tu spada Evropa, naravno sve bivše članice Varšavskog pakta i neke bivše sovjetske republike, ne one iz srednje Azije, ali da one iz crnomorskog regiona (Ukrajina, Gruzija, Azerbejdžan, Jermenija) , zatim Belorusija, i cela Rusija. Izrael slično kao i Tursku svrstavaju u evropsku komandu bez obzira što se nalazi još južnije u jugozapadnoj Aziji. Istovremeno Turska se graniči sa sledećim veoma važnom i već 3 decenije prilično aktivnom komandom vojnih snaga SAD - to je Centralna komanda USCENTKOM. U zoni odgovornosti USCENTKOMA-a je 21 država: Avganistan, Pakistan, Kazahstan, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizija, zatim na Bliskom istoku - Liban, Sirija, Irak, Iran, Jordan, Saudijska Arabija, Kuvajt, Bahrein, Katar, OAE, Oman, Jemen, Egipat (bez obzira što pripada Africi) i Sejšelska ostrva.

 6. Slobodanka says:

  Sjedinjene Države ako izgube Tursku iz NATO-a, to znači da se usporavaju njihova osvajanja Bliskog istoka, na kraju neće uspeti da osvoje Aziju. Nije reč samo o formalnom članstvu u alijansi, nego već sada "de fakto" Turska prilično ne sluša svoju vojnu alijansu NATO. Jenkiji su sami sebi učinili lošu uslugu kad su 2016 godine pokušali državni udar u Turskoj koji je ispao neuspešan. Nisu oni tada hteli samo da sklone Erdogana, nego hteli su da počnu komadanje Turske. Takvim žrtvovanjem članice Turske, da je tada uspelo, značajno bi sprečili rusko vojno prisustvo u Siriji. Šta će sve još pokušati sa Turskom i gde može eventualno da okrene Turska, to ne znamo, ali važno je da u medjuvremenu Rusija, Kina, Iran dobile su vreme da ojačaju svoje vojne snage. Zatim dobile su vreme da krenu u izbacivanje USA dolara iz medjunarodnih plaćanja, a ako u tome uspeju nestabilna USA ekonomija neće moći da ima toliki budžet niti će moći da izdržava tolike vojne baze u svetu. Dakle sasvim sigurno nije reč o nekakvom tajnom dogovoru izmedju USA i Rusije o uništavanju zemalja i naroda Bliskog istoka da bi zaradjivali od prodaje oružja, itd. - kao što neki botovi sugerišu. Ovo je zapravo višestruka borba najvećih titana na planeti, a u tome stradaju i manji igrači. Naravno u toj njihovoj borbi izgleda najpodnošljivije finansijsko-ekonomska strana sukoba, jer bez novca vlasnici Amerike ne bi mogli da vode ovoliko ratova za osvajanje sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *