АМЕРИЧКИ СЕНАТОРИ ПРЕТЕ: Турска одмах да прекине војну акцију или…

AMERIČKI SENATORI PRETE: Turska odmah da prekine vojnu akciju ili…

10 oktobra 2019

GRUPA uticajnih američkih senatora, među kojima ima i republikanaca i demokrata, istupila je sa inicijativom da Vašington protiv vrha Turske uvede sankcije zbog operacije protiv sirijskih Kurda.

Tekst njihove inicijative objavio je republikanac Lindsi Grejem koji je blizak Donaldu Trampu.

U samom tekstu se predlaže: „Uvesti sankcije protiv aktiva u Sjedinjenim Državama sledećih turskih lidera: predsednika države, potpredsednika države,ministra spoljnih poslova, ministra trgovine i ministra energetike i prirodnih resursa“.Senatori su takođe predložili da SAD uvedu  sankcije i protiv energetskog sektora Turske i da zabrane vojnu saradnju s njom.

Ovo bi se  – ako bude realizovano – odnosilo i na biznismene i firme iz drugih zemalja koje sarađuju ili bi htele da sarađuju sa tim turskim sektorom u segmentu snabdevanja turske armije.

Senatori predlažu i da SAD oficijelno proglase tursku kupovinu ruskih raketnih zenitnih sistema S-400 „suštinskim kršenjem“ američkog Zakona o suprotstavljanju protivnicima Amerike pomoću sankcija (CAATSA).

Ovo bi sankcije protiv Ankare „učinilo automatskim“ – naglašava se u inicijativci američkih senatora.

Uz ovo bi išla i zabrana pružanja (američke) vojne pomoći Turskoj, prodaje Ankari američkog naoružanja i municije – od metaka do projektila.

KOMENTARI3 komentara

  1. Milica says:

    USA sen(r)atori iskreno ni ne žele da zaštite Sirijske Kurde, nego im napad na Kurde služi kao odličan povod da konačno krenu sa kažnjavanjem Turske. Da li je američko povlačenje sa severa Sirije unapred dobro osmišljen scenario? Zašto SAD nije uspela da dogovori sa Turskom zajedničke patrole na severu Sirije koje bi bile manje štetne za Kurde, a o kontroli severa Sirije su baš dugo pregovarali, godinu dana ili još duže. Šta je prevagnulo kod Jenkija? To što je Turska kupila ruske S-400, što uvozi ruski gas, i to što sve više saradjuje sa Rusijom, Kinom, Iranom u mnogim oblastima. Kineski "jedan pojas jedan put" treba da prodje i kroz Iran i kroz Tursku. Amerikanci moraju da požure da u te dve zemlje naprave haos.

  2. Slobodanka says:

    Sada ako bi se Sirijski Kurdi vratili pod kapu Damaska da li bi im to pomoglo? Teško da bi Kurdima takva odluka sada pomogla, čini mi se da NE. Damask još nije završio borbu protiv terorista u Idlibu, gde sme da otvori još i sukob sa Turskom. Posle takve pretpostavljene odluke Damaska > i ISIS i Izrael pravili bi čuda po već oslobodjenoj teritoriji Sirije. ISIS već radi u okolini Rake i kod Sukhne (Palmira). ... Rusija neće pružati podršku Damasku u eventualnom ratnom sukobu sa Turskom, Rusija ne sme da rizikuje ulazak u sukob sa Turskom i ne treba to da uradi. Reagovaće donekle Iran, ali ni on ne može da zaustavi Tursku. SADA NIKO NE MOŽE DA ZAUSTAVI TURSKU! Mogle bi Sjedinjene A. Države, ali ne odgovara im jer to bi bio sukob SAD-a protiv njene NATO članice. Izrael? Izrael podržava Kurde i u Iraku i u Siriji, ali ni Izrael nema moć da zaustavi Tursku. Spasa nema niotkuda, sem koliko se sami odbrane i blagovremeno povuku južnije i to sa najgušće naseljenog i etničkog kurdskog prostora. Došlo vreme stradanja Sirijskih Kurda, nema im spasa.

  3. Mile says:

    Senratori će biti bespomoćni u pokušajima da zaustave Tursku. Au, njih najizuzetnije neko se usudjuje da (ih) ne sluša. Koliko će biti i poraženi i besni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *