АМЕРИЧКИ СЕНАТОРИ ПРЕТЕ: Турска одмах да прекине војну акцију или…

АМЕРИЧКИ СЕНАТОРИ ПРЕТЕ: Турска одмах да прекине војну акцију или…

10 октобра 2019

ГРУПА утицајних америчких сенатора, међу којима има и републиканаца и демократа, иступила је са иницијативом да Вашингтон против врха Турске уведе санкције због операције против сиријских Курда.

Текст њихове иницијативе објавио је републиканац Линдси Грејем који је близак Доналду Трампу.

У самом тексту се предлаже: „Увести санкције против актива у Сједињеним Државама следећих турских лидера: председника државе, потпредседника државе,министра спољних послова, министра трговине и министра енергетике и природних ресурса“.Сенатори су такође предложили да САД уведу  санкције и против енергетског сектора Турске и да забране војну сарадњу с њом.

Ово би се  – ако буде реализовано – односило и на бизнисмене и фирме из других земаља које сарађују или би хтеле да сарађују са тим турским сектором у сегменту снабдевања турске армије.

Сенатори предлажу и да САД официјелно прогласе турску куповину руских ракетних зенитних система С-400 „суштинским кршењем“ америчког Закона о супротстављању противницима Америке помоћу санкција (CAATSA).

Ово би санкције против Анкаре „учинило аутоматским“ – наглашава се у иницијативци америчких сенатора.

Уз ово би ишла и забрана пружања (америчке) војне помоћи Турској, продаје Анкари америчког наоружања и муниције – од метака до пројектила.

KOMENTARI3 коментара

  1. Milica says:

    USA sen(r)atori iskreno ni ne žele da zaštite Sirijske Kurde, nego im napad na Kurde služi kao odličan povod da konačno krenu sa kažnjavanjem Turske. Da li je američko povlačenje sa severa Sirije unapred dobro osmišljen scenario? Zašto SAD nije uspela da dogovori sa Turskom zajedničke patrole na severu Sirije koje bi bile manje štetne za Kurde, a o kontroli severa Sirije su baš dugo pregovarali, godinu dana ili još duže. Šta je prevagnulo kod Jenkija? To što je Turska kupila ruske S-400, što uvozi ruski gas, i to što sve više saradjuje sa Rusijom, Kinom, Iranom u mnogim oblastima. Kineski "jedan pojas jedan put" treba da prodje i kroz Iran i kroz Tursku. Amerikanci moraju da požure da u te dve zemlje naprave haos.

  2. Slobodanka says:

    Sada ako bi se Sirijski Kurdi vratili pod kapu Damaska da li bi im to pomoglo? Teško da bi Kurdima takva odluka sada pomogla, čini mi se da NE. Damask još nije završio borbu protiv terorista u Idlibu, gde sme da otvori još i sukob sa Turskom. Posle takve pretpostavljene odluke Damaska > i ISIS i Izrael pravili bi čuda po već oslobodjenoj teritoriji Sirije. ISIS već radi u okolini Rake i kod Sukhne (Palmira). ... Rusija neće pružati podršku Damasku u eventualnom ratnom sukobu sa Turskom, Rusija ne sme da rizikuje ulazak u sukob sa Turskom i ne treba to da uradi. Reagovaće donekle Iran, ali ni on ne može da zaustavi Tursku. SADA NIKO NE MOŽE DA ZAUSTAVI TURSKU! Mogle bi Sjedinjene A. Države, ali ne odgovara im jer to bi bio sukob SAD-a protiv njene NATO članice. Izrael? Izrael podržava Kurde i u Iraku i u Siriji, ali ni Izrael nema moć da zaustavi Tursku. Spasa nema niotkuda, sem koliko se sami odbrane i blagovremeno povuku južnije i to sa najgušće naseljenog i etničkog kurdskog prostora. Došlo vreme stradanja Sirijskih Kurda, nema im spasa.

  3. Mile says:

    Senratori će biti bespomoćni u pokušajima da zaustave Tursku. Au, njih najizuzetnije neko se usudjuje da (ih) ne sluša. Koliko će biti i poraženi i besni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u