АМЕРИЧКИ СПЕЦИЈАЛАЦ СТИГАО НА БАЛКАН: Прво очитао лекцију Србији

AMERIČKI SPECIJALAC STIGAO NA BALKAN: Prvo očitao lekciju Srbiji

4 marta 2019

Novoimenovani pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Filip Riker pozvao je danas Prištinu da ukine takse na srpske proizvode, navodeći da je ovo pitanje narušilo odnose između SAD i Kosova, a smatra da Beograd treba da se fokusira na strateške interese, umesto da bude „agresivan u odbacivanju Kosova“.

„Obe zemlje rizikuju da potroše najbolju šansu jedne generacije i da razreše ovo pitanje, jer će pregovori stati. Pozivamo Beograd i Prištinu da uklone barijere u pregovaračkom procesu i da omoguće da se dijalog nastavi. U tom smeru je i odluka Kosova da ukine takse za srpske i bosanske proizvode“, istakao je Riker tokom posete Severnoj Makedoniji.Kako prenosi makedonski portal „Nezavisen“, Riker je rekao da razume frustraciju kosovskih građana, te da razume njihovu želju da kontrolišu svoju sudbinu i unaprede integraciju Kosova u međunarodnom sistemu.

„Ne postoji dilema oko podrške SAD u vezi sa vašim suverenitetom i nezavisnošću. SAD su uložile značajan kapital u uspeh Kosova kao nezavisne, multietničke i suverene zemlje“, kazao je Riker.

On je istakao da su SAD više puta stale iza Kosova, ali ovaj put imaju zahtev, te da SAD koje su možda, kako kaže Riker, najbliži strateški prijatelj i partner Kosova, veruju da je postizanje sporazuma sa Srbijom jedinstveni put za Kosovo.

„Plašim se da je pozicija Kosova napravila štetu u bilateralnim odnosima sa SAD koje mi duboko cenimo“, rekao je Riker i dodao da „oni ne traže mesec, već samo ograničenje taksa na određeno vreme“.

„Nakon toga možemo da vidimo šta može da se postigne za pregovaračkim stolom. Nijedan sporazum nije potpisan sve dok se ne postigne saglasnost za sve aspekte tog sporazuma. Kosovo ne gubi ništa sa pregovorima, ali rizikuje ako se ne pregovara“, upozorio je Riker.

On je pozvao Beograd da se fokusira na strateške interese, umesto da bude „agresivan u odbacivanju Kosova“.

„Svojom kampanjom za povlačenje priznanja od strane zemalja koje su već to učinile i blokadom njegovog učlanjenja u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd narušava atmosferu kompromisa i napretka ka sporazumu, koji treba da obezbedi evropsku budućnost“, rekao je Riker.

Kosovo i Srbija, dodao je on, moraju da se zapitaju koja je alternativa normalizaciji odnosa.

Obe zemlje će, prema njegovim rečima, najviše izgubiti u zamrznutom konfliktu, zato što je bez sporazuma bezbednost dovedena u pitanje, usporen je ekonomski rast i blokiraju se aspiracije za pristupanje Evropskoj uniji.

SAD se, rekao je Riker, ne zalažu za neko konkretno rešenje, međunarodna zajednica ne diktira uslove, niti nudi blanko ček, jer rešenje mora biti sprovodivo, trajno i da doprinese regionalnoj stabilnosti.

„Mi ćemo ozbiljno analizirati sporazum za koji obe strane smatraju da ispunjava ove uslove“, zaključio je Riker.

(Sputnjik)

KOMENTARI16 komentara

 1. Dulle says:

  Nabijem ga na kompromis!

  • sveta53 says:

   Bolje na nešto šiljatije.

 2. Za Srbiju says:

  Nikako da nam se skinu sa grbače. Malo im što dave Venecuelu i pola sveta.

  • Ivana says:

   Ode i Trepča i šta ništa kao i oko granice, taksi, vojske itd. izdaja ide i dalje.

   • opet ja says:

    Tako je. Vučko i njegov izdajničko kriminalni tim puštaju Šiptare da rade šta hoće, sve kao čekajući reakciju zapada. A Šiptari su bili jasni da neće odustati ni od carina, ni od vojske. Da nije izdajnik Vučko bi već poslao policiju i vojsku na Kosovo jer su 1244 i svi sporazumi prekršeni i od Šiptara i od zapada pa ne obavezuju ni nas.

  • Velika Metla says:

   Za Srbiju,to što oni dave "pola sveta"nije njihova greška,nego kukavičluk te "polovine sveta",koji nema petnju da stisnu i da se udruže i završe posao! Ovako...........,i treba da ih dave,kad su kukavice!

 3. milorad2 says:

  evropsku budućnost HAHAHA, ovcaj je zaostao u razvoju ta priča je odavno potrišena ovde, a što se šiptara tiče oni će da dobiju šta su i zaslužili i trebalo je to ODAVNO uraditi, i neće ih spasiti ni PET amerika.Dobro je što se albania raspada po šavovoima, cg puca milo a makedonija je u potpunom haosu koji su oni napravili a to vipe niko ne može da sredi i umiri.Ako ovaj boy misli da će imati TERITORIJU na kojoj bi američke snage molge da vrše neka dejstva protiv nas gadno se zajeb.videće oni kako je nemicima gerilski rat zagorčao život i u cg i u albaniji i u makedoniji a na kosovu oni ne mogu da vojno prežive više od 24h zato se i sele.

 4. petrovgrad says:

  Amerika je toliko oslabila, da su i Šiptari počeli da joj otkazuju poslušnost.

  • rajko says:

   Jeste, pa ih još i kritikuju. Na sirotana i zec pištolj vadi. Hahahaha.

  • Ivana says:

   A tek Srbija koju sprda svako koliko je tek ona oslabila?

 5. samostalan says:

  Evo jos jednog kretena da nam kaze sta da radimo. Idi covece kuci, provedi malo vremena sa zenom i decom, kao ih imas. Nikome ovde nisi potreban.

 6. doktrina soka says:

  Poruka je da Amerika trazi strategiju da se izvuce sa KiM.Siptari to znaju zato idu uz nos Americi.

 7. Kulak says:

  ćaća se vraća

 8. miki says:

  Sve će učitiniti da njihovo degenerisano dete opstane dok im bude potrebno pa će ga pustiti niz vodu a onda mi opet u rat sa islamistima, mi ćemo sve dati zarad budućnosti u EUropskoj uniji.

 9. Budi Bog s nama says:

  E ljudi, blago nama kada jedan ovakav Fića udara packe. Bar je javno priznao da su ameri sve uložili u nezavisnost kosova, a mi ne valjamo zato što narušavamo to priznavanje gde god to možemo. Dakle radimo protiv interesa SAD u svojoj sopstvenoj zemlji na koju oni raspolažu neko svoje puno pravo da ulažu u kosovo? Ovo znači samo jedno, a to je da i najmanja banana država negde, bilo gde u svetu ima i zvanično stabilniji status države od ove naše smrdijice koja se u sopstvenoj zemlji bori za kakav takav status zvanja i priznavanja u sopstvenoj zemlji. Mogu samo da dođu i kažu "Momci ovo nije vaša zemlja!" i mi pogledamo i vidimo zaista da nije. Pa naravno kada je se začetkom demokratije gledalo kako prodati i babino dupe sa sve prljavim gaćama. A sada su prepoznali da se na kosovu rađa mlada demokratija koju žele da pomognu, pa su je brže bolje zatrovali sa plutonijumom zajedno sa Srbijom i okolnim balkanskim regionom. To je proizvod demokratije ali u amero stilu. Mi smo valjda glupi da bi to shvatili.

 10. kojic jovan says:

  Moze im naduvat muda ako mu dozvole...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *