АМЕРИЧKИ СТРАХ СЕ ОБИСТИЊУЈЕ: Удружују се њихови НАЈВЕЋИ НЕПРИЈАТЕЉИ

AMERIČKI STRAH SE OBISTINJUJE: Udružuju se njihovi NAJVEĆI NEPRIJATELJI

13 jula 2020

Kina i Iran su na pragu da postignu tajni trgovinski i sigurnosni sporazum. Partnerstvo otvara put za milijarde dolara kineskih investicija u energetsko bankarstvo, telekomunikacije, luke, železnice i desetine drugih infrastrukturnih projekata u zamenu za redovnu i snažnu isporuku iranske nafte u narednih 25 godina.

Pakt takođe pokriva vojnu saradnju i daje Kini uporište na nestabilnom Bliskom Istoku, a podrazumeva i zajedničku obuku i vežbe, zajednička istraživanja i razvoj oružja i deljenje obaveštajnih podataka.– Kina i Iran uživaju u tradicionalnom prijateljstvu, a dve strane su bile u komunikaciji o razvoju bilateralnih odnosa. Spremni smo da radimo s Iranom na stalnom unapređivanju praktične saradnje. Širenje vojne pomoći, obuke i razmena obaveštajaca upalila su alarm širom Vašingtona – rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđian.

Američki ratni brodovi već se redovno sukobljavaju s iranskim snagama u prepunim vodama Perzijskog zaliva i osporavaju kinesko međunarodno osporavano potraživanje većeg dela Južnog kineskog mora, a strategija nacionalne bezbednosti Pentagona proglasila je Kinu protivnikom.

Partnerstvo je prvi put predložio kineski predsednik Si Đinping tokom posete Iranu 2016. godine, a sada ga je odobrio kabinet predsednika Hasan Ruhani.

To je takođe i veliki udarac agresivne politike Donalda Trampa prema Iranu, jer je odustao od nuklearnog sporazuma koji su 2015. postigli predsednik Barak Obama i čelnici šest drugih zemalja, uključujući Britaniju, Francusku i Nemačku.

Iran je jedan od najvećih svetskih proizvođača nafte, ali njegov unosni izvoz opao je otkako su zapadne zemlje pod vodstvom Vašingtona ponovo uvele sankcije 2018. godine. Kina ima ogroman apetit za naftom i prošle godine je ztošila više od 10 miliona barela dnevno, a 75 odsto uvozi iz inostranstva.

I dok SAD strahuje od recesije i bori se sa pandemijom koronavirusa, političkom neizvesnošću i sve izoliranije međunarodne pozicije, Peking oseća slabost u Vašingtonu.

Analitičari kažu da nacrt sporazuma pokazuje da Kina smatra da može da pobedi SAD i da je i dalje dovoljno moćna da izdrži američke kazne.

Ali Golizadeh, iranski istraživač energetike na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Kini u Pekingu, rekao je:

– Iran i Kina ovaj posao vide kao strateško partnerstvo ne samo u širenju sopstvenih interesa, već i u sukobu sa SAD. To je prvi sporazum ove vrste za Iran koji želi da ima svetsku moć kao saveznika.

Vašington se drži svoje politike.

– Sjedinjene Države će nastaviti da nameću troškove kineskim kompanijama koje pomažu Iranu, najvećem svetskom državnom sponzoru terorizma. Omogućujući ili podstičući kineske kompanije da sprovode sankcionisane aktivnosti sa iranskim režimom, kineska vlada podriva svoj sopstveni navedeni cilj promovisanja stabilnosti i mir – izjavio je portparol američkog Stejt departmenta.

Iranske pristalice strateškog partnerstva kažu da bi dogovor s Kinom mogao pružiti život sukobljenoj naciji ograničenih ekonomskih opcija i valute u problemu.

– Iranu je svaki put zatvoren. Jedini otvoren put je Kina. Šta god da je, dok se sankcije ne ukinu, ovaj posao je najbolja opcija – rekao je bivši diplomata Ferejdun Majlesi.

Ali, kritičari strahuju da Teheran tajno „prodaje“ zemlju Kini u trenutku ekonomske slabosti i međunarodne izolacije.

KOMENTARI7 komentara

 1. M says:

  USA je svoj strah od toga itd., pretvorila u spletku,i gurnula Indiju da čačka Kinu,možda i ratuje s njom!?!U isto vrijeme u južno kinesko more je poslala dva nosača aviona s pratećim flotama!Ni to im nije dosta,nego je tamo prebacila i par desetaka strateških bombardera,i angažirala sve svoje saveznike i šire!Sve to nisu bezazlene stvari nego realne snage sposobne i spremne za solidan dernek,a sve izvan pažnje medija!

 2. M says:

  ...ako su se Kinezi zaigrali i razbahatili u Kašmiru i južno-kineskom moru,i inače,evo im USA odgovora-poruke da to neće glatko ići!Kinezi su se zasad smirili,a kako će dalje ići-vidjet će se!

 3. M says:

  ...pri čemu je potez s Indijom jaki potez,as iz rukava,jer je i klin razdora između Kine i Rusije!Toliko jak i genijalan potez koji se čuva za važan trenutak,što znači da se taj trenutak i približio!

 4. Rista says:

  I tako Si pošalje poruku Trampu i posle malo vremena, sastanu se na floridi uz muziku carske Kine. Onda Si kaže - Trampe brate, jako mi dobro došle te Obamine sankcije Rusiji. Ali, Trampe brate, znaš kako je kada se povećava proizvoidnja sa niskim cenama a traži obavezan profit. Onda moram više da proizvodim i dobro je što ti stalno povećavaš porudžbine, ali se bojim da ti Rusi negde ne ukoče. Aj da im srušimo proizvodnju na svetu i da zabranimo svetu da kupuje naftu, pa će nama više ostati za proizvodlju naših dobara. Onda Tramp kaže - Sisi brate, lako ćemo to. Kako napreduju oni naši u Vuhanu? Oćel smisliti nešto opasno ali da ne ubija? Onda Si kaže - Oće, brate, samo što nisu, ali znaš ono, Obama me zajebo sa Iranom i sada nemam baš neki pristup iranskoj nafti. Rusi mi daju za 50% sve što imaju, čak i ono malo ženskih što imaju sve se više udaje za moje Žutaće, a Iranci se jogune i ne daju po mojim cenama iako meni treba. Onda Tramp drekne - Pa polomiću ih. Generale, dođi ovamo da nešto radiš. I Uđe general Hodžis(nisam baš siguran jel to bio on, ali mi ime palo na pamet a i nije važno kako se zove. Onda Tramp drekne - Idi tamo i saspi im na glavu one skoro zarđale tomahavke što smo teli da uvalimo Srbiji i razvali Rusima među uši. Tek da se uozbilje i ne skreću sa puta koji treba mojem žući! I general saspe one tomahavke, bolje reći razbaca kako su moglie da lete uz osmehe Sija i Trampa. U direktnom prenosu. Samo oni naši mrtvaci od analitičara reknu nama da je Tramp na taj način zapretio Siju pa mi onda rekli da je to životna uvreda za Kineze. Posle general onako iz zaleta baci i car bombu na avganistanske Stenovite planine, tek da se zna ko sme da baca bombe po svetu.

 5. Rista says:

  I tako Tramp sutradan poništi Obamin ugovor sa Iranom i proglasi ih teroristima kao i Obama Ruse. A si onda ode u Iran jer Rohani je fanatik i moraš mu dati olovku da potpiše, inače on sam ne nosi olovku. Nepismen je. I Si sa širokim osmehom ponudi Irancima silne crkavice, čak više nego Rusima i obavesti ih da su sada prijatelji i saveznici protiv zajedničkog neprijatelja Trampa. Sutradan pozove Trampa i zahvali mu se kineski učtivo - Dragi Trampe, sve je uspelo, nemoš bolje biti. Tramp njega pita- Brate Si, što ne završiš te bezvezne betone tamo pa da ih već jednom porazbijam da se narodi sveta zabavljaju i da ne razmišljaju previše o koroni. Dobro to ispalo do sada. Onda Si kaže - Pa bre Trampe, nemam ja vremena kao ti. Idi i bombarduj šta ima a neka sienen napiše da je bilo veliko i svi će verovati. NEGO; BRATE trampe, šta si stao sa Venecuelom? Pa ja i tamo slao moje dr koroniste da im prijateljski pomognu i malo ponude pomoć, ali još nisu zreli. Pa znaš i sam da je u Siriju ušla tvoja naftna kompanija i zajebali me na brzaka. Ja taman ubedio Asada da mi proda naftu a oni tvoji došli i zaseli i crpe li crpe. I onda Tramp kaže - Brate Sisko, moram i ja nešto da radim. Viš da su Britanci ukrali zlato od Venecule a meni nisu ništa dali. A ti ima dao 10 milijardi. Onda Si kaže - Ma nisma ja dao Britancima, nego kraljici, Nije imala da plati struju i ja joj malo dao. Onda Tramp kaže - Joooj, ali si naivan sisko, ko da nisi hiljadugodišnji britanski idol. Pa to ona laže da dobije veću apanažu. Glavno da Maduri nema sada više ni lebac da kupi a saće ga još malo stegnem i kad dođe vreme, javiću ti oma pa ti onda trkni i tamo. Onda Si kaže - Drago mi je. I treba nam, brate. Šta će bednicima nafta kad je ionako samo prodaju a mi samo trošimo pare. Evo, ja sam baš lepo sa Srbijom sve sredio, čak i moji radnici su tamo sa mojim mostovima a njihovi radnici čačkaju nos, dive se i sede. Ma ništa ne rade pod milim bogom, Samo čačkaju noseve. Zato sam ih zaposlio po rudnicima da mi vade šta imaju i plate mostove. I njima sam poslao dr koronkste po kazni i zato su im na kraju rekli da u Srbiji nije uspeo rat protiv našeg saveznika korone. Onda Tramp kaže - Ma pusti Srbiju. Njima će uvalimo malo i albanaca u Šumadiju da im mese lebac. Nema od njih ništa. Onda Rista kaže. Jeste li vi ikada čuli onu priču o dobrom i lošem milicajcu??? Ako jeste, onda niste razumeli pa sam vam ja malo sada objasnio.

 6. M says:

  Nitko ništa ne pita ni Sija,ni Putina,ni nikog!Nego zato jer im na Blistoku pijesak ide u oči i zatvara pametne im vidike,i otkriva ih,glavonje zasjeli u London-Siti,i dirigiraju svima!Zovu ih Đet-Set,jer uglavnom avionima lete svaki dan po svijetu,iz jedne svoje palače u drugu,kako im se prohtije!A USA zapao pendrek!Većinu drugih isto,ali po leđima!Tko je tu dobar policajac koji u istu tikvu piša?!?Na kraju igre to će biti oni!?!Ali avaj,kad dođe šef i pogleda ih mrko,uzet će štafetu sebi,a njima uvaliti pendrek!I kad upita ima li tko što protiv,na Zemlji će zavladati muk!Šef će na to reći:-"Onda dobro,a sad pjesma"!I bit će pjesma!

 7. milorad2 says:

  Greška je indiju i kinu gledati kao suparnike i potencijlne neprijatelelje velika neobaveštenost je iza takvih gledišta.Indija i kina su velike sile i jedna i druga NE dozvoljavaju presudni upliv stranog kapitala, pogotovo INDIJA to ne dozvoljava. USA i zapadni savez hijena NEMAJU skoro nikakv finansijski i politički upliv u indiji.ONI su od pakistan napravili ARHINEPRIJATELJA indije,ONI su pakistanu dali atomsku bombu i indijska oligarhija je savršeno SVESNA tog neprekidnog pritiska sa zapada,čisto sumnjam da su oni priajtelji i da bi ikada sa njiam saradji9vali na nekom dugoročnom projektu.Kina ima istovetnu situaciju i unutrašnjem pogledu i u pogledu AGRESIVNIH suseda koje puckaju amerikanci i kod kojih imaju svoje baze.Obe države imaju osti problem, a to je zapadni napad i bahatost i obe države su svesne da ako samo malo pokliznu eto njima opet rikši sa zapadnim "investitorima" u njima i stranim oklopnjačama u lukama koje kontrolišu trgovinu i izvoz sa podkontinenta i dalekog istoka u celini, zato kina i pravi transkontinentalnu brzu železnicu prema zapadu i ojačava mornaricu, jer amerika stalno preti trgovinskim blokadama i njiam i indiji.Ako kina izbije u iranske luke eto i indije tu a pakistan je ustvari KLIN na himalajima koji blokira tu mogućnost strateški i vojno gledano.Ta zona gde se sve tri države sukobljavaju je ulaz na TIBETANSKU visoravan i zato je kini neobično bitno da nije pod kontrolom nijedne strane snage to je čitav razlog kineskog angažovanja tami.Sa druge strane to je SIGURNA potencijalna veze INDIJE sa kinom preko tibeta i NJIMA je u intreresu da pakistan to nhe kontroliše.Sa treće strane pakistan je instruiran od amerikanaca upravo tu pokušao da blokira interese kine i indije, a danas se trpa tu isključivo zbog strateškog slabljenja i pretnji indiji.Eto to je razlog zašto sve tri države lome glave po himalajima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *