АМЕРИЧКИ СТРАТЕШКИ ФОНД ОБЈАВИО: Питање је да ли Америка може да ратује против Русије

AMERIČKI STRATEŠKI FOND OBJAVIO: Pitanje je da li Amerika može da ratuje protiv Rusije

26 februara 2015

72720 67876Američki strateški istraživački fond „Nasleđe“ (The Heritage Foundation), koji postoji od 1973. godine, završio je studiju „Indeks vojne snage SAD-2015“ koja je pokazala da Sjedinjene Države više nisu u stanju da vode istovremeno dva velika rata.

Autori studije tvrde i da su SAD „loše pripremljene za vođenje dva velika regionalna neplanirana oružana konflikta“.

„Nasleđe“ u studiji podseća da istovremeno vođenje dva rata pretpostavlja sposobnost da se jedan protivnik sigurno pobedi, a da se drugom ne dozvoli da se okoristi zauzetošću (SAD) prvim ratom. Sa kasnijom pobedom „na drugom teatru vojnih dejstava“.

Fond takođe podseća da će „strategija dva istovremena rata“ bila praktično i uspešno realizovana tokom godina hladnog rata. Tada su SAD, kako se naglašava, učestvovale u oružanim konfliktima svakih 15-20 godina, zadržavajući kopnene snage u dojučerašnjim zonama ratnih dejstava „radi održavanja stabilnosti i držanja pod kontrolom agresora“.

Heritage podvlači da ta strategija više nije moguća. Tobože samo zato što SAD smanjuju finansiranje svoje armije i njenu brojnost. Stvari su navodno došle i dotle da oružane snage SAD više nisu u stanju ni da obezbede potrebni nivo zaštite interesa sopstvene zemlje.

Heritage pretnju „životno važnim interesima SAD“ vidi pre svega u Iranu, Severnoj Koreji i terorizmu na Blikom Istoku. Međutim, još većim smatra „nivo opasnosti koja dolazi od Rusije i Kine“.

U studiji se podvlači: Rusija ne samo da raspolaže velikim arsenalom nuklearnog oružja, nego u Ukrajini „demonstrira spremnost da SAD nanese štetu u Evropi“.

Barak Obama je u poslednjoj budžetskoj poslanici Kongresu SAD predložio da „pariranje Rusije“ bude jedan od prioriteta, a za pojačavanje vojnog prisustva SAD u Evropi zatražio 789 miliona evra.

(Fakti.org)

KOMENTARI4 komentara

  1. Apis says:

    Ameri su hrabri kad napadaju ratnike sa kopljima. Njihove istorijske bitke bile su sa bosonogim Apašima. Čuveni dvoboji licem u lice pojam časti i hrabrosti samo su izmišljotina jer su u većini primera pucali jedan drugom u leđa što se može proveriti. ZAPAMTITE, NIKADA TA RULJA RAZBOJNIKA NEĆE IMATI HRABROSTI DA SE SUKOBI SA RUSIMA.

  2. Danja says:

    Apis, sve si rekao... dodao bih samo da su Amerikanci patentirali genocid...

  3. ??? says:

    Nije tačno da mogu da pobede ratnike sa kopljima, ako se sećate pe desetak godina pobegli su iz Etijopije ( ako se dobro sećam ) samo dan posle iskrcavanja. Zar ne vidite njihovu taktiku, traže saglasnost svih članica a kada je dobiju ta zemlja šalje svoje ljude. Kada američki političari počnu da šalju svoje sinove u rat, onda o ratu možemo razgovarati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *