АМЕРИЧКИ „СТРАТФОР“ ПРЕДВИЂА ПО КО ЗНА КОЈИ ПУТ: Русија се ускоро распада

AMERIČKI „STRATFOR“ PREDVIĐA PO KO ZNA KOJI PUT: Rusija se uskoro raspada

25 februara 2015

rusija-regioni35435Američka privatna obaveštajna kompanija Stratfor izdala je novu prognozu za narednu dekadu, u kojoj piše da će Evropska unija propasti, da će Kina završiti pod „komunističkom diktaturom“, i da će se Rusija raspasti… iako se ništa od navedenog još uvek nije dogodilo, i pored sličnih predviđanja ove kompanije u prošlosti.

„Malo je verovatno da će Ruska Federacija opstati u svom sadašnjem obliku“, reči su kojima počinje poglavlje ove prognoze posvećeno Rusiji. Stratfor ostaje pri svom mišljenju da će nesposobnost Moskve „da energetske prihode transformiše u samoodrživu ekonomiju“ na kraju dovesti do „ponavljanja iskustava Sovjetskog Saveza iz ’80-ih i Rusije iz ’90-ih“, što će biti propraćeno demografskim opadanjem, koje će „zaista pogoditi“ Rusiju.

Ipak, osnivač i generalni direktor Stratfora Džordž Fridman je skoro izjavio da Rusija ima mogućnost da ispliva iz sankcija koje protiv nje predvode Sjedinjene Američke Države i nedavnog pada rublje izazvanog padom cena nafte.

„Ruska snaga leži u njenoj sposobnosti da izdrži ono što bi druge nacije slomilo“, rekao je Fridmen, podsećajući da ta zemlja ima „vojnu i političku moć koja bi mogla da se proširi po Evropi“.

Prema predviđanjima Stratfora, teritorijalni gubici Rusije neće biti ograničeni samo na evropski deo države. U izveštaju je takođe najavljeno i da će kontrola nad severnim Kavkazom „iščeznuti“, dok će u međuvremenu daleki istok Rusije nastaviti da se „samostalno kreće“ ka državama sa kojima su „blisko povezane“ — konkretno Kini, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Takođe, Karelija će želeti da se iznova pripoji Finskoj. Američka privatna obaveštajna kompanija, koju zbog zapošljavanja bivših analitičara Centralne obaveštajne agencije često nazivaju i „CIA iz senke“, upozorava i na to da ovoga puta ruska navodna težnja da probleme rešava upotrebom „tajne policije“ neće upaliti, i da Federalna služba bezbednosti neće biti u stanju da spase zemlju.

Kolaps Rusije biće „veliki test za Sjedinjene Američke Države“, upozorava se u istraživanju, uz zaključak da će „Vašington biti jedina sila sposobna da se nosi sa ovim pitanjem“. Ipak, analiza ostavlja prostor za izbijanje mogućih incidenata i ispaljivanja nuklearnih projektila.

Šta god bude bilo potrebno da se preuzme kontrola nad ruskim nuklearnim snagama, osmišljavanje vojnih rešenja za probleme ili nametanja „stabilne i ekonomski održive vlade“, ovo pitanje će morati da bude rešeno „najverovatnije tokom sledeće decenije“.

(Sputnik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Miki says:

  To samo mozete za sanjate jos niko nikad Rusiju slavanu i veliku nije pobjedio pa necete ni vi.

 2. Nebojsa says:

  Što je jenkijima milo to im se i snilo ! :)

 3. Despot says:

  Što je babi milo to joj se i snilo. Bolje bi bilo da obrati pažnju na koliko će se delova amerika jednog dana, ako bogda, raspasti.

 4. Apis says:

  I ja sanjam svaki dan da se Amerika raspada i u vatri gori. Nadam se da će moj san uskoro biti realnost.

 5. SLOBODAN says:

  Stratfor je u pravu, primetio sam jednu tačkicu u Severnom ledenom okeanu kako se udaljava od kopna i sve mi se čini da je to nuklearna podmornica naše ruske braće krenula na iѕlet sa svojom posadom, a kravogoniči misle da se RUSIJA raspada i to u bojama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *