АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК ОТКРИО ЗАСТРАШУЈУЋУ ИСТИНУ: Уништење Југославије је био само експеримент, ЗАНЕМЕЋЕТЕ КАД ЧУЈЕТЕ ШТА НАС ТЕК ЧЕКА!

AMERIČKI STRUČNJAK OTKRIO ZASTRAŠUJUĆU ISTINU: Uništenje Jugoslavije je bio samo eksperiment, ZANEMEĆETE KAD ČUJETE ŠTA NAS TEK ČEKA!

30 decembra 2018

Piše: Fil Batler

Američki politikolog Fil Batler tvrdi da su razaranje i raspad Jugoslavije bili deo šireg plana NATO saveza, kojim su želeli da oslabe geopolitičke protivnike zapadnog bloka u regijama Trećeg sveta i progutaju zdrave ekonomije naroda sa ovih prostora…

– Možete li da zamislite danas Evropu sa Jugoslavijom kao ključnim igračem među narodima? Ja mogu. Jugoslavija je u stvari bila jedan od najvećih kulturnih i društvenih eksperimenata u istoriji.Osnovana na području sukoba nekadašnjeg Austro-ugarskog i Osmanskog carstva, Jugoslavija je ujedinila obe kulture na način koji nije viđen još od vremena Aleksandra Velikog, koji je posle velikih osvajanja asimilirao narode. Eksperiment, ako mogu tako da ga nazovem, trajao je nešto više od pola veka. Idealan iz razloga što su u jednoj državi živeli svi južnoslavenski narodi. Stvaranje Jugoslavije delimično je bio i geostrateški potez Britanije i Francuske, da bi se usporila ili blokirala Nemačka.

Odredbe tzv. „Krfske deklaracije“ udarile su temelje ustavnoj monarhiji koja se ni po čemu nije razlikovala od Engleske. Prava i pravo glasa, i poštovanje temeljnih principa Ilirskog pokreta bili obećavajući aspekti rane Jugoslavije. No, tada je kralj Aleksandar ukinuo ustav i izbore, ali je zajednički život etničkih i kulturnih zajednica i dalje davao nadu za budućnost.

Rat, političke spletke, unutarnji i spoljnji pritisci u to vreme su teško opterećivali ovu novu svetsku silu u nastajanju. Kao što je to bio slučaj u mnogim takvim eksperimentima, na kraju je autoritarna vlast postala nužna, možda i poželjna. Nacionalni heroj Josip Broz Tito postao je taj “diktator”, ali je stekao svetsku slavu i čvrsto držao stvari pod kontrolom, a Jugoslavija je imala veliku ulogu na svetskoj sceni. Međutim, kada je njegova moć oslabila, suprotne sile su našle svoje uporište. Nema naučnika ili političara koji o tome danas ne govori, ali uloga Tita u osnivanju Pokreta nesvrstanih nacionalnih država je neosporno velika i izuzetno značajna, pogotovo za ljude koji sada žive u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i ostalim bivših jugoslavenskim zemaljama.

U suštini, Pokret nesvrstanih težio je samostalnom razvoju naroda između velikih sila s idejom koja negira Hladni rat. Naravno, velike sile koje su se bavile ideološkim ratovima i imale su svoje strategije, koje su uključivale apsorbovanje svake od tih siromašnih nezavisnih zemalja. Kao što vidimo danas, strategija je bila da se izazovu bitke koje vode ka podeli i stvaranju nemoćnih zemalja i naroda širom sveta. Raspad Jugoslavije je najbolji primer, gde danas nijedna zemlja ne pokazuje naklonost prema Pokretu nesvrstanih.

Umesto toga, EU i NATO su bili gravitaciona sila koja je privukla Sloveniju, Hrvatsku i ostale. Vidimo ostatke strategije Hladnog rata i u činjenici da su Belorusija i Azerbejdžan jedine dve preostale članice pokreta u Evropi, a Fidži se kao najnoviji član pridružio 2011. Međutim, 2012. je samit Pokreta nesvrstanih imao je veću posećenost od bilo koje prethodne godine, što je možda i znak krize Zapada.

Gledajući s distance na raspad Jugoslavije, jasno je da se radi o zaokruživanju geostrategije Vašingtona koja se sprovodi svuda, pa i teškim metodama. Akcije Klintonove administracije su u to vreme bile tajne za javnost, kao što su i danas. U tekstu “Odluka o intervenciji – Kako završiti rat u Bosni” iz 1998. godine autor Ivo H. Dalder kaže “Dok danas mnogi pišu rečito i strastveno kako bi objasnili neuspeh Vašingtona i Zapada da se zaustavi etničko čišćenje, logori i masakri stotina hiljada civila, malo ko je to pitanje postavio u leto 1995. godine, kada su SAD napokon odlučile da preuzmu vodeću ulogu u okončanju rata u Bosni.

”Ali, istina je mnogo jednostavnija od stvarnosti. Nikome ne treba „trust mozgova“ da otkrije zašto je predsednik Bil Klinton oklevao da posreduje u Bosni. Klinton je u stvari nastavljao politiku prethodnika Džordža Buša starijeg, kojoj je cilj bio destabilizacija jugoslavenskog socijalističkog uspeha.

Sada znamo da su kod nas tajno obučavani pobunjenici odigrali ključnu ulogu u rasparčavanju regije preko organizacije poznate kao Atlantska brigada, koja se borila u ratu na Kosovu na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a brojala je oko 400 naoružanih boraca. Ovaj izveštaj otkriva da su SAD pod lažnim izgovorom vodile posrednički rat u bivšoj Jugoslaviji. Što se tiče Bila Klintona i njegovog neradog uplitanja u regiju nekad poznatu kao Jugoslavija, može se reći da je to prljava istorija genocida i beskrajnih laži.

Priča koju sam pronašao je priča o Francuzu koji je trenirao Atlantsku brigadu, što u svemu podseća kasnije na Ukrajinu, Libiju i Siriju. Vidite “obrasce” koji nas vode do istine. Stravična stratišta legitimne države Jugoslavije su služila za ulaganje u podelu preostalih komada zemlje, uz pomoć američkih predsednika, britanskih gospodara i njemačkih industrijalaca.

Atlantska brigada je delovala u raznim posredničkim ratovima na Balkanu, a važni pripadnici su joj bili smrtonosne ubice iz inostranstva. Američki zvaničnici u vrhu dobro su ih znali i upravljajući njima vukli su konce na Kosovu i širom Balkana. Jugoslavija je postala prototip, i šablon za delovanje u Avganistanu i Iraku, Arapskom proljeću. Imena Medlin Olbrajt, Haviera Solane, generala Vesli Klarka i drugih spominju se i dalje. U bivšoj Jugoslaviji su prijatelji ključnih igrača u vladama bukvalno planirali da pretvore narode i zemlje u kreditore i investicioni “eldorado”. Priča o tom genocidu u ime demokratije je strašna. Većina naroda sa ovih prostora je vraćena 200 godina unazad u neku vrstu srednjevekovnog života bez nade. Jedini tračak nade za većinu bivših “Jugoslovena” je, sasvim prirodno, EU i NATO savez.

Dok ovo pišem američki, britanski i nemački planeri već uređuju Siriju. Bilo je zločina i genocida s obe strane u sukobima, od Kosova do ostalih ratova na Balkanu. Ali to nije poenta zbog čega sam se fokusirao na ovu katastrofu. Pre svega, nijedan narod bivše Jugoslavije danas nema pravo glasa. Drugo, podela među tim narodima je dovela do smrti ili preseljenja miliona ljudi. Ali moja “fantazija” o Jugoslaviji bi možda mogla da bude iznenađenje. Da zaključim. Jugoslavija je izgrađena na ideji da u njoj Južni Sloveni neće ostati slabi i podeljeni narodi. Ujedinjeni u Jugoslaviju ne bi bili lak plen imperijalističkim namerama, kao što se događa danas.

Činjenica je da je posle Drugog svetskog rata socijalistička Jugoslavija postala neka vrsta evropske priče o uspehu. Između 1960. i 1980. zemlja je imala jednu od najvažnijih stope ekonomskog rasta u svetu, pristojan životni standard, besplatnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, zagarantovano pravo na posao, jednomesečni plaćeni godišnji odmor, stopu pismenosti od preko 90 posto, i prosečan životni vek od 72 godine. Koliko ja znam, ni jedna od država Balkana danas ne može da sanja ni pola ovog prosperiteta.

Takav napredak je među zapadnim silama izazvao želju da unište Jugoslaviju. Multietničko stanovništvo zemlje je imalo povoljan javni prevoz, stanovanje i komunalije. Neprofitna ekonomija bila je uglavnom u državnom vlasništvu, što nije primer zapadne demokratske ljubavi. U to vreme su od resursa daleko bili Nemačka, Francuska ili Velika Britanija, a bankari Londona i Luksemburga nisu mogli da izvlače milijarde iz socijalističkog sistema. Jugoslavija je morala da umre, a Regan, Buš stariji i mlađi i Klinton su pomogli da se to dogodi.

Politikolog Majkl Parenti, često je govorio o katastrofi u Jugoslaviji. Prema Parentiju, američki cilj je bio da pretvore jugoslavenske narode u regiju Trećeg sveta, a to je moglo da se ostvari samo podelom zemlje koja će onda otvoriti svoje ekonomije korporativnoj eliti i zapadnim bankarima. Po raspadu Jugoslavije zemlje je trebalo da pretvore u nesposobne da prate sopstveni kurs sopstvenog razvoja. Razbijenih ekonomija i prirodnih resursa one su tako potpuno dostupne multinacionalnim korporacijskim eksploatatorima, uključujući i ogromna mineralna bogatstva na Kosovu.

Osiromašeno, ali pismeno i osposobljeno stanovništvo je prisiljeno da radi za minimalne nadnice, koje će predstavljati jeftin radni bazen, a uz pomoć kojih će se lakše sniziti plate i u zapadnoj Evropi i drugde. Demontiranih industrija automobila, nafte, teških mašina, rudarstva i petrohemije, te raznih drugih industrija koje nisu smele da budu konkurencija postojećim zapadnim proizvođačima. Jesu li Ukrajina, Donbas i Krim razumeli ovo pre EuroMajdana? Koji je na kraju plan za Rusiju?

Iako ovo zvuči preteće, žao mi je, to je svet u kojem živimo danas. Snagom uspavanih američkih građana, drogiranih glupim bezvrednim tricama super-kapitalizma, svet preuzimaju tirani. Ali šta da je Jugoslavija preživela? Što da je veliki etničko-socijalistički eksperiment i dalje radio? Sigurno bi naš svet bio potpuno drugačiji nego danas. Još jedna stvar, Evropska unija bi uz Pokret nesvrstanih delovala u okviru svojih sadašnjih granica. Bila bi manje moćna i daleko manje geopolitički uticajna. Cela Evropa bi možda dolazila u Beograd, a sada se šest republika bori za mrvice iz Brisela.

(Pravda)

KOMENTARI13 komentara

 1. Budi Bog s nama says:

  E, jeste to tačno. Najpre je Nikson obećao da će uništiti Titovu Yugoslaviju i to zato što ga je ovaj prevario za trogodišnji NASA budžet koji je otišao Yugoslaviji za svemirski program koji je njemu prodao Tito, za koji se ispostavilo da je prevara i da ne funkcioniše. Titu su to kasnije preinačili u navodni kredit koji je ovaj pokušavao da pokrije proizvodnjom automobila za ameriku yugoflorida. Od Niksona na ovama svi presidenti amerike imaju na umu da Tita i Yugoslaviju treba da unište, da ne pričamo o bloku nesvrstanih koji bi i danas bio najjači samo da je opstao. Prvi predsednik amerike i otac te nacije George Washington je ostavio toj naciji u amanet da uvek i na svakom mestu štite njegove albance pogotovo ove u pokrajini jer je njegova majka albanka iz Peći, pa sada vi vidite sve moguće sklopove naših nesrećnih okolnosti. Ovo prokletstvo se konačno prenelo na Yugoslaviju srbije i crne gore, i na kraju samo na Srbiju kao naslednicu jer neko ipak tu mora da bude kolateralna šteta.

 2. E.Lirsch says:

  Kaka su ovo baljezganja, BRE.

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Kaubojska imbecilčina, ovo su totalne baljezgarije.

 3. teoretičar says:

  Zapadni analitičari i ostali književnici koji pišu isključivo profitne knjige, redovno i uvek kažu samo pola istine. A pola istine je laž. Jugoslavija je skrpljena sa jedne strane od genocidnih polunaroda koji su redovno u službi najnacističkijeg dela čovečanstva a na drugoj strani od Srba, koji su uvek protiv genocidnih naroda Sveta, bar na svojoj teritoriji. Stvorena je zaista da ograniči moć Nemaca, ali niukom slučaju da bude stabilna i nije nikad ni bila osim nekih beznačajnih perioda koji su mogli da potraju čak i do 15 godina, kada bi negde obavezno eksplodiralo. Nacistički orijentisane skupine polunaroda kao što su Hrvati, Slovenci, delimično sa mađarskom manjinom koja je uvek bila moćna i među najgenocidnijim na Balkanu, zajedno sa ostacima jednog od najkrvavijih eksperimenata u istoriji čovečanstva, muslimanima, ove skupine su neprekidno bile aktivne krtice Jugoslavije i uz pomoć itog tog Tita koga Zapad hvali po potrebi iako mu srušio carstvo bez pardona, Jugoslavija je iskorišćena da se uništi i teritorijalno rasturi Srpski narod. Deo cepanja Srbije i rasturanja Srpskog naroda je Zapad nagrađivao silnim povlasticama i podrškom Titu. A sada izmišljati i dodavati začine, je ustvari menjanje istorijskih činjenica. Nažalost, te su stvari već zahvatile i treću novu generaciju, tako da pola Srba danas nema pojma šta se dogodilo. I u najmoćnijim godinama Titove vladavine, Srbi su iseljavanji iz Hercegovine, Dalmacije sa KiM i nisu bili dobrodoćšli ni u Sloveniju niti Crnu Goru niti Makedoniju. Srbi su osuđeni i Titovim ustavom 1974. na dalji i neprekidni raspad. Titova Jugoslavija je bila dužna 1980. godine 18 milijardi dolara, što bi danas bilo ravno nekih 80 milijardi a to je više nego dovoljno da si zavistan skoro potpuno od bankara Zapada. Jugoslavija je izgrađena na žrtvama Srba oba puta a Tito je nastavio jednom izuzetnom pljačkom Srpskog naroda posle rata, oduzeo Srbima kompletnu industriju i izvezao je sve sa mašinama u Sloveniju, Hrvatsku i delimično Bosnu. Ali, tema je isuviše široka da bi se moglo na brzinu i u nekoliko redova napisati nešto jasnije. Jugoslavija nije stvorena radi ujedinjenja Južnih Slovena jer su oni već bili nepovratno suprotstavljeni.

 4. milorad says:

  jugoslavija je bila experiment to je činjenica, ali kada su shvatili šta leži ispod kosovskog meteorskog kratera od pre par stotina miliona godina tog momenta je počela sasvim druga igra.Zaista su ogromne pare tu to je fantastično rudno bogatstvo i zato vrište PRIZNAJTE KOSOVO jerr su potrebne decenije ulaganja i razvoja tog dubokog rudnog basena i ogromne pare da to proradi uopšte i NIKO ne može da garantuje šta će biti tu za 20 god. ako mi NE PRIZNAMO KOTIMANJE TOG DELA NAŠE TERITORIJE.Potrebna im je bar neka pravna poluga da mogu da se vojno stacioniraju i spreče iznenadni upad na tu teritoriju kao što je bio slučaj sa kuvajtom koga je sadam pregazio za par dana kada je dogorelo.Sada su oni tu OKUPATORI faktički i bilo koji saveznik koga srbija eventualno nadje i koji ima vojnu ili finansijsku moć predstavlja KRAJ kosovske expedicije za ekipu koja stoji iza pokušaja pljačke, jer oni NE MOGU da upotrebe svu vojnu i političku silu svojih država za ODBRANU svojih pljačkaških PRIVATNIH ciljeva na kosovu a odlučna sila bi ih tu tako brzo pocepala da nema ni govora o SIGURNOM ulaganju tamo bez našeg priznavanja otcepljenja.To je SADA PAT POZICIJA I ONA NEĆ JOŠ DUGO TAKO STAJATI.Što se tiče bivše jugoslavije to jeste bila nada za ceo svet, ali to više NE POSTOJI.Svet će biti podeljen i to OŠTRO i BESKOMPROMISNO a oni koji ne budu mogli ili hteli da udju u neki od SNAŽNIH vojnih i ekonomskih saveza će biti osudjeni na haos i neprekidan rat.Mi nismo dobrodošli u NATO i EU i zato mislim da je sasvim prirodna i PAMETNA odluka da stupimo u vojni ipolitički savez sa rusijom i kinom jer oni žele to i to je stvar koja nam GARANTUJE MIR I PROSPERITET.NEMA ŠANSE DA ĆE SE BILO KO OD OVIH ZAPADNIH HIJENA USUDITI DA POMISLI VIŠE O NAPADU NA NAS SRBE KADA BUDU OVDE STACIONIANE PRISTOJNE I NUKLEARNO NAORUŽANE TRUPE TE DVE SUPERSILE A TO JE UPRAVO ONO ŠTO I RUSI I KINEZI ŽELE DA POSTIGNU.Ako to uradimo imamo zgarantovan standard veći od nemačkog za manje od 20.god. pod uslovom da ne izbije nuklearni svetski rat što je sasvim moguće vrlo uskoro da se desi.Ali čak i u tom slučaju opet imamo ODLIČNE šanse da posle toga prosperiramo nevidjeno, jer sumnjam da će se oni medjusobno uništiti, posle par desetina bombica prizvaće se pameti i malo drugačije gledati na velike vojne sukobe.Ova šarada sa kosovom mora da se prekine SADA i to KONAČNO.

 5. Zoran says:

  Nisu morali mngo da s etrude da ekonomski unist eJugoslaviju. A ni da je podele. Sto s eekonomske situaxcije tice bili smo dgus eu kreditima, i standard se drzao dok Tito niej umro, 2 godine posel nestasica kase,... A Hrvatska i Sloveniaj odavno htel eiz YU, tako da je ekonomiaj vis ebila povod za odlazak nego pravi razlog. Za Rusiju smo bili nesto tada, alito sve bilo trulo.

 6. Pidza says:

  Najbolji Tekst od tog glupoga rata

 7. Kulak says:

  Ovo su lupetanja.Budalaštine.Istina je samo jedna.Jugoslaviju je uništio HRVATSKI NACIONALIZAM.Upravo su hrvatski nacionalisti uporno 70 godina radili na tome da unište Jugoslaviju jer ih je zanimala hrvatska nacionalna država,etnički očišćena,bez Srba.Sad su je dobili,a to što se sa njom takvom etnički očišćenom nisu usrećili,već demografski izumiru,iseljavaju se iz nje i ekonomski propadaju,podloga je za razgovor na drugu temu.

  • Zarko Mrdalj says:

   heroj tito je stvorijo privremenu jugoslaviju zato sto su Srbi pobijeni i unisteni za tu njegovu jugoslaviju zato je bijo priznat na zapadu i

 8. Vrana says:

  Nepostoje nikakvi planovi. A za sve smo sami krivi što smo sve ovo dozvolili. Nama je najveći problem pravedna vladavina oko koje će se istinski svi srbi okupiti.

 9. A akoM says:

  Nije ni u Jugoslaviji sve bilo tako idealno kako autor kaže,kao ni u jednoj multinacionalnoj državi svijeta,do danas!I sve su se takve države svijeta raspale,i uvijek iz istih razloga!S jedne strane to je uvijek bio centralizam-unitarizam-diktatura"glavnog"naroda,a s druge strane su to bila narušavanja te koncepcije od strane manjih naroda!Ista sudbina čeka i Europsku Uniju,zbog istih razloga!Najuspješniji primjer multinacionalne suvremene države,dosad je bio USA,jer od samog početka je gradio"nadnacionalnu multietničko-multikulturnu državu",ali pošto su primili u sebe zbilja vrlo različite rasne i etičke skupine,one se sad grupiraju unutar sistema USA,i u slučaju kriza među njima će proporcionalno rasti antagonizam također!Znači,problem je uvijek isti,a to je-različitost!A to nudi i Rješenje,a to je-uniformnost!Ali ne dosadašnja,jedne nacije-etnosa-rase nad drugima,nego nešto pametnije od toga!Toliko pametnije da nema potrebe stvaranja čak ni malih etničkih ni familijarnih bandi-različitosti!Ali,što je to toliko pametno da sve ujedinjuje tako da nitko ne osjeća potrebu pružati otpor,sam ili u društvu?!?Ne znam,toliko pametan nisam,očekujem da će doći Jedan Pametan i Dobar,i to riješiti!Ali,predpostavljam da je to u prvom redu jedna Pravedna i Pravna država za sve i prema svima jednako,bez izuzetaka,svidjelo se to nekome(nekima)ili ne!I koji Zakon-Šef,neće dozvoliti nijednom pojedincu-grupi-narodu-rasi-religiji da nameće svoju volju drugima,nego će biti samo ON i Njegov Zakon-Volja,onakav i onoliko koliko će On to znati čuti-preuzeti od Boga i nametnuti ljudima!Što će opet biti problem,jer ako ga nameće silom,onda je sileđija,A tikrist!A ako ga ne nameće silom nego ljubavlju,jer je najvišlji zakon Ljubav,onda neće uspjeti,jer ljudi nisu spremni-sposobmi za to!I što sad?!?Vjerovatno će Onaj koji dolazi,Spasitelj svijeta u Ime Božje,doći u teškoj nevolji i Ljubavlju Spasiti svijet,i ljudi će ga u nevolji poslušati,ali kad se ljudi oporave onda će ga i prestati slušati nego opet u oholosti svojim putem krenuti!I onda će se On,jer je Gospodin a ne sileđija,povući u osamu,i pustiti ljude da idu svojim putem,u propast!Uz Njega Živog,da nemaju izgovor!

  • Sasha says:

   Bez brige. Resetovace nas vladari planete!

 10. Za Srbiju says:

  što se tiče stvaranja nesvrstanih, Josip Broz je samo bio izvođač radova. Ideja, strategija, finansiranje i cela kampanja, nalazila se u SAD. Cilj je bio da zemlje trećeg sveta oslobode kolonijalne vlasti zapadno-evropskih zemalja, da bi mogle da ih kolonizuju SAD svojom "demokratijom".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *