АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК ПОСЛЕ ОБИЛАСКА БАЛКАНА ПАНИЧНО КОНСТАТУЈЕ: Срби све више воле Русе!

AMERIČKI STRUČNJAK POSLE OBILASKA BALKANA PANIČNO KONSTATUJE: Srbi sve više vole Ruse!

25 maja 2016

daniel_serwer 435Američki analitičar i stručnjak za Balkan, Danijel Server nedavno se vratio iz posete Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, u toku koje se sastao sa zvaničnicima kao i predstavnicima nevladinog sektora. Kaže da je u regionu primetio pozitivne trendove, ali i nastavak nekih višegodišnjih problema. Jedna promena koju je uočio jeste veće prisustvo Rusije na Balkanu.

Danijel Server naglašava da je posetio zemlje regiona u privatnom svojstvu i da nije prenosio poruke američke administracije već lične stavove. Iako je svestan da se mnogi gradjani bore sa ekonomskim problemima, kaže da mu je Beograd u celini delovao lepše i vedrije nego što ga pamti – kao kosmopolitska sredina sa jasnim osećanjem smera – ka Evropi. S druge strane, primetio je i suprotan trend.

– Ne bih rekao da sam bio iznenadjen ali je upečatljiv utisak ostavilo to koliko je snažna romansa Srbije sa Moskvom. Ta rusofilija je, po meni, pomalo smešna. Rusija je regionalna sila u opadanju, sa velikim ekonomskim problemima, velikim problemima sa Sirijom i Ukrajinom, nema neku važniju ulogu na Balkanu a ponaša se kao da je Balkan njena sfera uticaja. Rusija ulaže mnogo novca u medije, nevladine organizacije, političke stranke u Crnoj Gori, Srbiji a kako čujem i u Bosni, ali ne mislim da joj se to mnogo isplati. Moram da naglasim nešto – NATO ne ide da traži nove članice – nove članice prilaze Alijansi jer žele da budu njen deo i žele sigurnost koju ona nudi. To je uradila Crna Gora, tražila je članstvo i dobiće ga, zato što se kvalifikovala za njega, što nije lak zadatak. – kaže Server.

„Nezgodno je što se Vučić i nikolić razmimoilaze“

Server, koji je u Beogradu razgovarao sa premijerom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, kaže da se sastao i sa predstavnicima civilnog društva i da je svestan zamerki na račun vlade u domenu pravosudja, službi bezbednosti i uticaja na medije. Na pitanje da li Zapad zbog proevropske politike vlade u Beogradu “žmuri” na te unutrašnje probleme, Server kaže:

– To morate da pitate američke zvaničnike, oni odredjuju zvanične odnose. Ja svakako ne žmurim, ali nastojim da očuvam osećanje proporcije, i osećanje da – ako neko ide u pravom smeru, želite da mu pomognete da tamo stigne a da ne radite nešto što bi mu otežalo da ide u pravom smeru – rekao je on.

Server konstatuje da premijer Vučić jasno ističe da želi da Srbija bude okrenuta ka Evropi, dok se predsednik Nikolić zalaže više za okrenutost ka Moskvi.

– To je nezgodno, ne mislim da ima mnogo uticaja pošto premijer ima veću moć i ovlašćenja u ovom trenutku, ali dovodi do toga da je srpska politika manje koherentna nego što bih ja voleo da vidim, a imam utisak da je i manje koherentna nego što bi premijer Vučić to želeo – kaže Server.

Američki analitičar smatra da povratak lidera SRS Vojislava Šešelja u srpski parlament i prisustvo anti-evropske struje u novom sastavu parlamenta neće uticati na promenu kursa zemlje.

– Evropa možda ne izgleda sjajno danas ali to je zato što je ekonomski ciklus sada na niskoj tački, to će se promeniti. Američka ekonomija dobro stoji, Rusija je ne samo u poslovnom smislu, već u ozbiljnom ekonomskom padu zbog neuspeha da razvije industriju dok su cene nafte i gasa još bile visoke – kaže on.

SAD ne pokušava da parira Rusiji u Srbiji

Danijel Server ne smatra da su američke investicije u Srbiji, konkretno ulaganja američke kompanije KKR u srpske kompanije i medije – pokušaj jačanja takozvane “meke moći” SAD i pariranje Rusiji u tom smislu.

– Sumnjam da KKR obraća više od minimalne pažnje na mišljenje američke vlade kada donosi odluke o investicijama. Američki ambasador je možda ohrabrio ta ulaganja, ali poenta je – KKR traži bolji povraćaj svojih investicija, posebno kada je reč o vladinim hartijama od vrednosti. Srpske akcije se, koliko razumem, malo više isplaćuju. Ne iznenadjuje što kompanija sa ogromnim portfolijem želi da diverzifikuje svoja ulganja, preuzme malo više rizika i kupi neke srpske akcije. To je dobro za Srbiju, dobro za SAD, ne bih to opisao kao meku moć, već kao normalno funkcionisanje kapitalizma – smatra on.

Američka izborna trka pažljivo se prati u Srbiji, a Danijel Server smatra da bi u slučaju da Hilari Klinton osvoji nominaciju a zatim i opšte izbore, njena pobeda za Balkan značila kontinuitet, treći mandat Obamine politike.

– Sa Hilari – dobijate stabilnost. Ne znam šta biste dobili sa Trampom, tačno je da je govorio protiv američkog bombardovanja Srbije, ali on svašta govori, danas jedno, sutra nešto sasvim suprotno, i nije ga briga za to da bude dosledan. Neki su mi u Srbiji rekli da bi sigurno poništio priznanje Kosova – prvo, ne znam da li je tako nešto ikad uradjeno, a drugo nema razloga da se veruje da bi to bio slučaj. Izbor Trampa bi poremetio ceo svet, uključujući i Balkan – tvrdi Server.

(Vesti-onlajn)

KOMENTARI24 komentara

 1. Jovan says:

  Koji je on strucnjak!?? Obican ustasko-siptarso-muslimanski lobista koji radi za USA administraciju kao njihov prenosilac poruka, potrcko- najgora vrsta ljudi. To sto mu Vucic podilazi nikakve vajde za srpski narod biti nece jer je on veliki srbomrzac i to jedan od najgorih, a takvi to ostaju do kraja zivota.

  • Slobodanka says:

   Čim se ovakav "dobrica" od čoveka brine nekako mi je lakše.Iz cele ove njegove priče naslućuje se da se boji i brine kolika je naša ljubav prema Rusima i kolika je ruska aktivnost sad pa na Balkanu... S jedne strane, baš se i ne primećuje zasad neki posebno velik ruski rad i uticaj kod nas. Rusi zapravo tek treba ozbiljnije da nastupe. S druge naše strane - nemam utisak da mi sada preterano pokazujemo ljubav prema Rusima. Umeli i mi na tu temu i puno više i puno bolje... Ali, već sada Server ima potrebu da optužuje kako oni Rusi puno rade na Balkanu. Kad se uzme u obzir i sve ostalo što je rekao - ovo nije neka sadržajna i zanimljiva komunikacija. Utisak je da je došao samo da opipa puls sa ciljem da se sačuva plen, koji se zove Balkan. Znam da nije Grk, ali interesantan je kao grčko mitološko biće - Kerber - troglavi pas, demon iz jame, čuvar ulaza u podzemni svet Had. Baš se oseća HLADNOĆA.

   • Slobodanka says:

    Donekle se rimuje: Server...Kerber...

 2. Dragiša Dag says:

  US je još uvek najjača privredna i vojna sila.Imaju vrlo dobru geo-politiku koja je prodrla daleko u svet.Također su i članica NATO-a.U specijalnim su odnosima sa UK-om.No Rusija je također svetska sila,a ne regionalna kako je iz Severne Amerike i EU predstavljaju.Ona ima sve većeg upliva u raznim delovima sveta!

  • vlada says:

   Mozda mozes da objasnis nama neupucenima sta je to "dobro" u americkoj geopolitici? Da li u to ubrajas i bombardovanje Srbije i zaposedanje Kosmeta, da ne pominjemo ostale slicna "uspehe" sirom sveta? Zasto je americka privreda "jos uvek najjaca"? Zato sto cak i americki izvori priznaju da ih je Kina obisla po velicini DBP (PPP), da ne govorimo o tome da americka ekonomija gomila ogroman unutrasnji i spoljni dug, dok Kina - i Rusija u manjoj meri - gomilaju zlato i devize? Zasto je SAD "jos uvek vojno najjaca"? Zato sto cak i americka analitika (Global Firepower) daje Rusiji samo 7% nizi index, a u to se ne ubraja nuklearno naoruzanje, gde Rusija ima prednost?

 3. Dinarska divizija says:

  Ajde Serveru nosi se u pm više! Slava Rusiji!

  • PETAR says:

   TAKO JE .BRAVO najbolji odgovor

 4. Gaga says:

  mNOGI NASI POLITICARI NEMAJU NI DANA RADNOG STAZA A KAMOLI STA DRUGO1 mNOGI NISU NIKAD NI ZIVELI NA ZAPADU PA NEZNAJU KAKO OVI FUNKCIONISU:

 5. iki says:

  Nikada mi nije bilo jasno, pa i sada, kako se druge drzave mesaju u politiku drugih. Zamislite, SAD, iz pizde materine, a tako je i nastala od razbojnika, prostitutki, avanturista , kockara... i ona se mesa sada u politiku Evrope. Keka gledaju taj jadan autohtoni narod, Indijance, koje su takoreci istrebili i Afrikance, koje su na silu dovukli tamo da im rmbace, oni se cak mesaju u politiku Evrope, Azije, Evroazije. Pa to je djubrad koje treba da nestane sa lica zemlje.Pa naravno da cemo da volimo Rusiju i ceo slovenski narod, mada to ovi krvati, poljaci i slovenizirani bugari , nisu zasluzili. Mala slova su namerna.

 6. lajla says:

  Pazi strucnjak,cim je neko govno iz amerike ili engleske vazna je i pametna osoba,do moga.Sta njega ble qvrac koga Srbi vole.Pazi vole Rusiju koja je ek. u opadanju a u evropi ce da bude sve bolje.E opet do moga,ovaj covek nema pola mozga,zna dubre da ce evropa da n..jebe sa muslimanima koje im oni pakuju a mi treba da se primimo ko saucesce. Ma mars bre u 3MP.

 7. Pero Joksimovic says:

  Servilnog je samo Vučić zavolio - napravio vola od njega.

 8. sony says:

  A bogami ga i primio...što Aleku i nije teško ni mrsko...voli da ga primi...

 9. Uplaši se ja says:

  Bože oprosti i sačuvaj nas vampira.

 10. kosovac says:

  Ovaj majmun Server je verovatno na visokom mestu u hijerarhiji Tajne organizacije, ali ne verujem da je to zaslužio po inteligenciji. Verovatno je po njihovim merilima ljudskih osobina dogurao do privilegije da druge narode vređa dajući im savete.

 11. Kulak says:

  Nebitan tip.Leđa mu drži židovski lobi,ali on je tek drugorazredni lobist.

 12. Pozuri polako says:

  Zbog boljeg razumevanja ovakvog nivoa, gotovo patoliske, individualne i kolektivne mrznje pojedinih predstavnika SAD administracije, treba stalno ponavljati malo poznatu istinu i cinjenice.Danijel Server je inace ortodoksni predstavnik Hazarskog plemena (Judejaca) koje se naziva JEVREJI.Dakle, odmah da budemo jasni to je pleme Tursko-Mongolskog porekla (pogledajte samo antropoloske crte, nos,jagodice), koje se spustilo sa Kavkaza u VIII v.na prostore na kojima su nekad stvarno ziveli pravi Jevreji, koje je u I v., razrusio prvo Jerusalim a onda doveo u Rim, Titus (Tit) Flavije.Ti pravi Jevreji su poznati kao Sefardi (mediteranci, raseljeni na obale Mediterana), kojih ima ukupno 600 hiljada.Dosavsi sa Kavkaza, ovi konvertiti osnivaju drzavu na prostore danasnje Palestine, koja ima upravnu formu Kaganata, sa svim onim religisko/duhovnim nasledjem pravih Jevreja, i to uglavnom one najgore vrste, koje su vezane za najmljadjeg unuka Noa (potop, barka) pod imenom Hana, po kome je i taj prostor dobio i ime HANANSKA zemlja.Plima istoriskih dogadjaja belezi da je prokletstvo Hana usvojeno od strane Hazara, a ono pazite kako glasi - volite se izmedju sebe, podsticite nasilje i razvrat, mrzite svoje neprijatelje i nikad ne govorite istinu.Hazari dozivljavaju tragediju u XII v.kada im Kaganat unistava Ruski Knez Vladimir i raseljava ih prvo po Rusiji, a kasnije oni stizu do Engleske i ostatka Evrope.U Nemackoj postaju poznati i kao Ashkenazi.Prelaskom Atlantika postaju agresivni i okupiraju Americke sonje i blejace, tako da danas 2, 3% (ima ih ukupno po svetu 16 miliona) Hazara i njihova bogata elita kontrolisu americku Vladu, Predsednika, kompletan biznis i politicki establisment.To je taj put koji su presli da bi kroz istiriju patoliski mrzeli sve ono sto ih asocira na Rusiju.Inace postoji veliki animozitet izmefju Sefarda i Hazara, kako u svetu tako i u samom Izraelu.Samo jos mali dodatak, Izael je drzava Rotshilda jer su direktno ucestvovali preko Balfurove deklaracihe 1917g (Lord Balfur placenik Rotshilda koji je i sastavljac dekl.), prevarivsi danasnje Palestince da ce i oni dobiti svoju drzavu.Ima jos mnogo toga za drugi put.

 13. Portopranco says:

  Daniel Serwer je Židov i uz to dokazani šiptarski i ustaški lobist.Pa sad ti skuži tu židovsku politiku.Da Židovi više od svega vole lovu i da se uvijek motaju tamo gdje je lova svi znamo.Prvenstveno treba ispitati Serwerove veze sa šiptarskom narko mafijom.Oni imaju lovu.

 14. Sindjelich 2 says:

  srbiji bi odgovaralo da u ameriku dodje na vlast covek ko ce reci 'istinu' 1999 rusenje medjunarodno priznatu drzavu, i na nacin otimanje srbsko Kosovo I metohiju.

 15. Voka says:

  Šta dobiješ kad okupaš amerikanca!?...Prljavu vodu i čistog neznalicu!

 16. tmujo says:

  nismo o vama imali toliko lose misljenje dok nam niste isporucili demokratiju preko kasetnih bombi i Uranijuma ali posto je tako sa vama smo zavrsili.Smatramo vas bolesnom i pohlepnom nacijom koja se ne vodi razumom vec profitom a kako ste svoje potrosili red je da otimate od drugh sto uveliko cinite vec vise decenija,nadam se da ce vas stici zasluzena kazna nekada za sva nedela koja ste pocinili po svetu.

 17. kosovac says:

  Gospodo komentatori i kolege, čestitam i vama i meni, zato što smo ovog Servera napravili na pačavru. Nismo bili mnogo glasni, ali se nadam da će mu neko dojaviti.

 18. enio says:

  je bas panicno...hahahahaha...mos mislit hahahaha...ima milosrdnih andjela koliko oces...

 19. Aleksandar V. Pavlovic says:

  Koji keten i umobolnik. Pa Amerika ima toliki dug da ga ne moze nikada isplatiti, sve da odma' krene da stampa pare. Drugo, Rusi nisu sila u opadanju (sto bi umobolnici Sa Zapada zeleli, stoga ide i propaganda u tom smeru). Srpska naklonost Rusiji NIJE smesna gospodine "strucnjace", ona je plod Bogom danih sveza izmedju dva naroda, od kojih je najjaca ona krvna. Rusi i Srbi su isto. Trece: Srbi su jedni od utemeljitelja evropskog nasledja sa spomenicima kulture i slobodarske borbe za tu istu raspalu Evropu, koja im za nagradu daje otrovan vazduh, ubija im decu i otudjuje teritoriju. Poslednje, znamo mi vrlo dobro, jos od devedesetih ko je raspala Hilari Klinton i njen razulareni "muz" divlji Bil, tako da mi Srbi odlicno znamo sta mozemo dobiti sa takvima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *