АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК: Савезници Америке ће се окренути Кини!

AMERIČKI STRUČNJAK: Saveznici Amerike će se okrenuti Kini!

1 aprila 2020

Mnogi američki saveznici tokom i posle pandemije virusa korona proglasiće Kineze za braću i shvatiti da Evropska unija nije od koristi, rekao je uticajni američki politikolog Ijan Bremer u intervjuu za RTS.

Svet nije zajedno. Ni Amerikanci, ni Evropljani, ni Rusi, ni Kinezi. I to je najveća posledica krize, najveće posle Drugog svetskog rata. Treba da radimo zajedno, a to se neće desiti, rekao je Bremer, koji je i urednik i kolumnista „Tajma“ i šef organizacije za procenu rizika „Evroazijska grupa“.Bremer ocenjuje da će kineska uloga posle pandemije biti značajno veća, te da globalizacija koja je trajala decenijama počinje da nestaje.

Kako navodi, tržišta u razvoju biće pogođena mnogo gore nego razvijeni svet.

„Međunarodna pomoć neće biti adekvatna. Brinem da ćemo imati dodatnu finansijsku krizu, koja će obogaljiti neka tržišta u razvoju. To može dovesti do promena režima, velike patnje ljudi, mnogo više od ovoga što imamo danas u Americi, Evropi ili onome što se nedavno dešavalo u Kini“, kaže Bremer.

Prema njegovim procenama, postoji mogućnost da odnosi Amerike i Kine postanu mnogo napetiji.

„Kinezi će iz krize izaći jači, u međunarodnim okvirima, jer su uspeli da suzbiju inicijalno izbijanje epidemije, pa su je onda ekspeditivno okončali. Njihova ekonomija biće prva u svetu koja kreće iznova. Već je pokrenula 65 odsto privrede, verovatno će biti potpuno funkcionalna do kraja aprila, početka maja, dok su Amerikanci i Evropljani još zatvoreni. Oni su odgovorni za nabavku medicinskih zaliha, oni vode humanitarnu akciju“, tvrdi Bremer.

Kao ilustrativan primer, naveo je našu zemlju, i objašnjava da će tako nešto da se događa čak i u zemljama koje su američki saveznici.

„U vašoj Srbiji. na primer, čujemo da lideri kažu da su Kinezi braća, te da EU baš i nije od koristi. Biće toga i više, u državama od kojih su neke obično američki saveznici. To je dramatična promena u dosadašnjem pogledu na svet“, kaže Bremer.

Američki politikolog procenjuje da će Kina „biti mnogo jača u Evropi nego pre ove krize“.

„Huavej će biti jači, mnoge zemlje će se njima okrenuti za 5G tehnologiju, a ne Americi. Ovo je za mene svet G0, ne G7 ni G20. Ovo je prva globalna kriza u svetu G0. I jasno je, posle 11. septembra, posle 2008. Amerika se držala zajedno, Evropljani su bili zajedno sa Amerikancima. Rusi su pomogli Amerikancima posle 11. septembra, Kinezi su pomogli Amerikancima posle 2008. Danas, 2020. svet nije zajedno. I to je najveća posledica krize. Treba da radimo zajedno, a to se neće desiti. Najgore je moguće vreme za ovakvu krizu.“

Prema njegovim rečima, virus korona biće glavna tema predsedničkih izbora u SAD u novembru, i sa ekonomskog i sa zdravstvenog aspekta.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miraš says:

    U Americi su sada naštampali puno novca i još ostavili su mogućnost da mogu da štampaju novac i dalje. Dakle ponašaju se kao pred POTOP. Tim novcem će da pokupuju po svetu šta još mogu, a zatim će dozvoliti da balon pukne i objaviće bankrotstvo. Takav dogadjaj u SAD uzdrmao bi i montarni sistem EU. Zatim zbog pandemije mogu da objave da je i novac zarazan da se više neće koristiti papirni novac, te da je obavezno korišćenje elektronskog novca. Hoće li tada predložiti i ugradjivanje mikročipova stanovništvu? Bez čipa nećeš moći da rukuješ svojim primanjima. ... Naši su krajem februara prodali Komercijalnu banku poslednju veću domaću banku, a zatim ubrzo početkom marta i kod nas je počela pandemijska kriza. Taman na vreme da i mi potpuno ostanemo bez pravih domaćih banaka i da igramo kako nam "vrli" zapad svira. Ovo jeste najpesimističniji scenario, ali upadljivo je koliko su bili tvrdoglavi u nameri da prodaju tu banku i to za samo 387 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *