АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК ТВРДИ: Ево зашто је ТРАМПУ потребно КОСОВО!

AMERIČKI STRUČNJAK TVRDI: Evo zašto je TRAMPU potrebno KOSOVO!

28 januara 2020

“Ne vidim kako bi dijalog mogao da bude nastavljen pre formiranja vlade u Prištini, a mogao bi da bude još više odložen zbog srpskih izbora u aprilu”, kaže Danijel Server, profesor Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu, i ističe da sumnja da je u interesu tzv. Kosova da pregovara tokom predizborne kampanje u Srbiji.

Američki ekspert za Balkan na pitanje da li će nakon dogovora o uspostavljanju avio-linije između Beograda i Prištine, kao i najave uspostavljanja železničke linije, dijalog uskoro biti nastavljen napominje da Priština i Beograd moraju istovremeno povlačiti poteze, odnosno i da takse budu ukinute i da se prekine kampanja za povlačenje priznanja tzv. Kosova.Da li ste promenili mišljenje u vezi sa Ričardom Grenelom ili ostajete pri izjavi da je njegovo imenovanje na mesto specijalnog izaslanika bizarno?

Drago mi je što je postignut napredak u vezi sa avionskim i železničkim linijama, uprkos ograničenjima avio-linije kada se radi o ljudima koji kao ja dolaze na KiM bez prolaska kroz Srbiju. I dalje mislim da je imenovanje Grenela čudno, ali mi je drago da mogu da odam priznanje kada je zasluženo.

Prema vašem mišljenju, da li je razmena teritorija nešto što više nije na stolu?

To je „zombi“ ideja koja luta svetom, tražeći nekoga ko će je oživeti. Ne bih bio iznenađen da pronađe nekoga, ali ne mislim da je dobra ili izvodljiva. Glavna barijera je fundamentalno diplomatska, a to je reciprocitet. Šta god Srbija da dobije na severu, moraće da ekvivalentno da na jugu, a isto važi i za tzv. Kosovo. Mislim da niko nije spreman za to.

Da li mislite da je predsednik Tramp nestrpljiv da pronađe brzo rešenje za KiM zbog izbora u novembru ili izbori u SAD ne utiču na dijalog Prištine i Beograda?

Nema sumnje da predsednik traži bilo kakav internacionalni uspeh koji bi skrenuo pažnju sa njegovog impičmenta (opoziva) i suđenja u Senatu. Malo je zemalja u kojima unutrašnja politika nema uticaj na spoljnu politiku.

Prema vašem mišljenju, mogu li Beograd i Priština da postignu dogovor i šta bi taj dogovor trebalo da sadrži?

Da, mislim da je dogovor moguć. Moraće da podrazumeva to da Srbija u nekoj formi prihvati kosovsku nezavisnost i teritorijalni suverenitet, kao i razmenu diplomatskih predstavnika na nivou ambasadora. Takođe će biti potrebne jasne odredbe u vezi sa zaštitom manjina i srpske kulturne i verske baštine na KiM, kao i jednakom zaštitom manjina, uključujući i albansku, u Srbiji.

(Kosovo onlajn)

KOMENTARI11 komentara

 1. Rade says:

  Po ovome vajnom analiticaru Srbija treba da da deo svoje teritorije a kao benifit za to da Srbi u enklavama budu zasticeni da ih niko ne ubije a manastiri obezbedjeni da ne budu opljackani I popisani.E akrepu da li je moguce da ti mislis daje to pravda ,da je realno I izvodljivo.Jadan je tvoj intelektualni kapacitet.

 2. Istina says:

  Ma nema ništa od toga Server, ti to dobro znaš... Zaštita manjina bez Zajednice Srbskih opština je nemoguča. Sem toga, prvo napravite rat pa onda hoćete neka svoja pravila, to se na balkanu neće desiti i neće biti nikakvog priznanja terorističke banana-države Kosova. Jednom ćete morati da se povučete sa Kosova kad-tad...

 3. Željko says:

  Pazi Bogaati mudraca. Princip reciprociteta. Podela Kosova, da bi dobio jedan deo svoga moraš dati nešto drugo na jugu. Tibetanski mudrac, daš svoje da bi dobio deo svoga, pa ovo je ne čuveno. Nećete vi gospodo dobiti ništa niodčega a ni priznanje pa sve da ceo svet preorete i Srbiju uništite, ni tad priznanje nećete dobiti. Zna svaki srpski političar ako potpiše priznanje da je sebi potpisao smrtnu presudu. Svoje za svoje bečuveno!!!

 4. milorad2 says:

  nema šta da im DAJEMO moraće ili da beže ili da otmu.Našu zemlju mi ne "dajemo" isto kao i ostali narodi.Neka USA "daju" kaliforniju meksiku. Ionako su meksikanco tamo većina,ETNIČKI meksikanci,oni su se doselili u kaliforniju pre engleza ako ćemo gledati u istorijske činjenice.Kosovo i metohija su OTETI na silu i prevaru,strano stnovništvo NASILNO doseljeno, i STRANE trupe su OKUPATORI i to je SVE što je od činjenica na stolu.Posle ovih idiotizama iz USA i od strane šiptarske mafije treba proglasiti okupaciju i SVE koji u njoj učestvuju markirati kao TERORISTE, tražiti sednicu generalne skupštine ZAŠTITU i pomoć od UN protiv AGRESORA i SVE TO UČINITI JAVNO I ZVANIČNO.Imamo prava da tražimo zaštitu od UN dokle god ta organizacija još makar i formalno postoji i treba upotrebiti to diplomatsko oružje.Šiptari nemaju prava na državu, oni su bili priznati u bivšoj SFRJ kao nacionalna MANJINA i to je njihov medjunarodni pravni položaj u srbiji i ništa više ne mogu da traže ili dobiju.Treba ići na generalnu skupštinu i pozvati se na medjunarodne zakone i pravo ma koliko to izgledalo uzaludno i smešno u razgovorima sa NATO i USA to će im napraviti OGROMNE probleme, i moraće da se povuku i da povuku trupe.SADA je došao momentat da ZAHTEVAMO naša prava i POMOĆ od čitave medjunarodne zajednice i DOBIĆEMO tu pomoć SUGURNO.Iznenadili bi ste se koliko su u mnogim državama zabrinuti i BESNI zbog poteza nasilnika iz s.amerike u vezi kosova.VEĆINA BI GLASALA za kontrolu i DOSLOVNO poštovanjne rezolucije SB o kosovu koja je još na snazi i za njeno kršenje moramo DIREKTNO i JAVNO da prozovemo one koji su to i uradili.Tramp bi onda IZBACIO UN iz USA istupio iz UN i to bi bio početak njihovog momentalnog povlačenja sa kosova jer tramp želi da prekine sa UN.To je put kojim treba ići i to je jedini PRAVI način kako sa njikma postupati, ništa ispod stola , nikakve zajednice i prazne priče koje nama ništa ne garantuju.Treba ih PRISILITI da dipolomatski padnu na KOLENA i potpuno i JAVNO pogaze povelju UN i medjunarodne pravne akte koje su dosad oni potpisali, ako žele to da rade zbog kosova neka urade.I treba se naoružati DOBRO i tražiti vojnu pomoć od onih koji su spremni i voljni da nam budu saveznici u ovom poduhvatu.Nama više razgovora i pregovora o našoj nezavisnosti i suverenosti jer to je put u AMBIS dalje za nas i za SVE oko nas, to je jedini način da se izbegne veliko krvoproliće na balkanu ponovo.

  • Kosovac says:

   @ milorad2 …..Baš si sada osetio potrebu za „POMOĆ od čitave medjunarodne zajednice“. E, j.bi ga, ako ti tražiš POMOĆ Međunarodne zajednice.

   • milorad2 says:

    sad je momenat, sad je potrebno prozvati ZVER. Pre ovoga nije imalo svrhe , sad će to drugačije da izgleda.Svako delo ima svoj pravi trenutak i taj trenutak je SADA.Šta god da odgovore BOLEĆE IH ŽESTOKO.

 5. električar says:

  Ovaj lupa li, lupa ...

 6. Kosovac says:

  Šta ima Trampu da treba ili ne treba Kosovo? Pa Tramp se nije ni rodio kada je Kosovo zatrebalo Judeoamerici. Tramp pojma nema o Kosovu, zašto bi mu baš sada nešto zatrebalo Kosovo? ……………Privremeno, Kosovo je danas zatrebalo Džou Bajdenu zbog uglja, i njegovoj karakondžuli na privremenom radu, zvanoj Medlin Olbrajt, zainteresovanoj za Trepču.

  • Kosovac says:

   Ruku na srce, naslov bi trebao da glasi ovako: „americki-strucnjak-tvrdi-evo-zasto-je-Sorosu-potrebno-kosovo”. Kakav Tramp, kakvi bakrači.

 7. Gagi says:

  Sta je ljudi sa Vama, kakvi dogovori i pregovori, kakvo priblizavanje i cemu sve to. Sa kim da se pregovara i ko da se civilizuje, da li ste vi svesni sa kakvim monstrumima mi imamo posla. To je narod cija je osnovna zivotna delatnost kriminal, isto kao i sicilijancima. Zar zaista neko veruje da tom narodu moze da se pomogne da se organizuju i naprave ozbiljno drustvo. Sumnjam, jer nikada u istoriji to nisu ni pokusavali da postignu, kroz celu istoriju su trazili sponzora koji ce da ih izdrzava i brine o njima, to su postizali praveci razna ljudska zlodela leteci tamo-ovamo. Imaju perfektan nos da osete nailazak nekog istorijskog zla, odmah se oni "lepe" i prikljucuju jacem da bi se tako izdrzavali i opstali.Sta mi sa njima imamo zajednicko da bi ih tolerisali, oni su NASI neprijatelji i to samo tako treba posmatrati.Svojevremeno su krvavo premlacivali naseg Blazenopocivseg Patrijarha Pavla, o silovanjima Srpskih devojcica i svakakvog nasilja nad Srbima je javnost dobro upoznata. Taj narod nas u nasoj drzavi ugrozava na najgori nacin, izjeda nas kao tumor, a mi sa njima zelimo dobre ljudske i prijateljske odnose. Ko je ovde lud ili hipnotisan, ko smislja tu "nasu" politiku prema shipetarima decenijama unazad i stalno nas strmoglavljuje ka istorijskoj nizbrdici. Opet i uvek dolazimo na isto, Srbi imaju unutrasnji politicki problem.

 8. Miki says:

  Sve ovo mi se čini da će uskoro biti oslobađanja srpskog Kosova, kao i u Prvom svetskom ratu bitkom na Kajmakčalanu. Nadam se da će predhodno političari prepoznati srpsku tradiciju i njene tekovine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *