АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК ТВРДИ: Србија је омиљени партнер Америке на Балкану! ОЧЕКУЈТЕ НЕПРЕДВИДИВЕ ПОТЕЗЕ

AMERIČKI STRUČNJAK TVRDI: Srbija je omiljeni partner Amerike na Balkanu! OČEKUJTE NEPREDVIDIVE POTEZE

20 maja 2020

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server izjavio je da su se Amerikanci odrekli svoje dugogodišnje politike na Balkanu, a naročito na teritoriji okupirane srpske pokrajine Kosovu i da su se stvari promenile.

Server je, govoreći na panelu Univerziteta Kolumbija na temu: „Budućnost Kosova“, kazao da ne vidi iskren napor Trampove administracije da sarađuje sa Evropom i da je ona dijalog između lažne države i Srbije stavila u ruke američkog ambasadora u Berlinu, koji je vređao nemačku vladu i govorio protiv EU.– Vašington se sada zalaže za promene granica da bi se prevazišle etničke podele, iako bi one ukazale na nesposobnost da se svi ljudi odnose jednako, što je idealno za liberalnu demokratiju. Na nesreću je visoki predstavnik EU Žozep Borel pristao na to, kao i njegov prethodnik – rekao je Server.

Na kraju je jasno da je Beograd, a ne Sarajevo ili Priština, danas omiljeni partner Vašingtona, istakao je Server i ocenio da se radi o promenama koje znače veliku prekretnicu u američkoj politici, piše Koha.

Po njegovoj oceni Trampova administracija do sada nije uspela u svim svojim spoojnopolitičkim inicijativama.

– Ričard Grenel pokušava da saopšti predsedniku dobre vesti pre 3. novembra. Nema bolje vesti od one koja ubija dva dostignuća Klintonove administracije: Bosnu i (tzv.) Kosovo. Shodno tome, podrška američke vlade težnjama (tzv.) Kosova je oslabila. To se jasno vidi u smanjenju finansiranja i pretnji sa povlačenjem američkih trupa. Upravo su ovo neodgovorne radnje – naveo je Server.

„Nemačka mora zaustaviti Borela“

Moja stajališta o nekim pitanjima su dobro poznata: podržavam reciprocitet između Prištine i Beograda, protivim se podeli i mislim da je dogovor o taksama i necarinskih barijera dostižan, istakao je Server i naveo da za takozvanu državu treba razmotriti tri druge opcije.

Prva, po oceni Servera, je da okupirana srpska pokrajina mora da obezbedi postojanje protivljenja razmeni teritorija ne samo u kancelariji nemačke kancelarke, već i u Bundestagu.

– Berlin mora da nastavi da jasno govori da neće prihvatiti promene granica da bi prevazišao etničke podele. Ova država mora zaustaviti Borela – poručio je on.

– Vučić je jasno stavio do znanja da će pričekati do izbora u Srbiji i formiranja vlade, krajem juna, u pogledu bilo kakvog sporazuma s Prištinom. Trampova administracija tada će se zalagati za razmenu teritorija pre izbora. Prema tome, jul i avgust, kada Evropa spava, biće presudni meseci… (tzv.) Kosovo će od 1. oktobra biti na sigurnom, ako se do tada ne desi podela – rekao je Server.

– Očekujte nepredvidive poteze, ne samo na Balkanu. Shodno tome, naredni meseci su od vitalnog značaja za budućnost (tzv.) Kosova – poručio je na kraju Danijel Server.

(kosovo-online.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. sima says:

    Danijel Server je na teškim šiptarskim drogama

  2. Penzioner says:

    Opet uvijate u oblandu reči predstavnika tzv. "duboke države" i velikoalbanskog lobiste Danijela Servera. Prevedite to na jednostavniji tekst koji objavljuje Tanjug u svom naslovu: SERVER: Vučić je rekao da će potpisati sporazum o Kosovu posle izbora i nove Vlade Iz dana u dan ispirate mozak narodu ponavljanjem iste mantre umotane u oblandu, a cilj svakog članka je davanje do znanja narodu da se mora sprovesti u delo ono što je Vučić obećao onima koji su ga i "doveli" na vlast, koje i Danijel Server pominje, navodeći dva dostignuća Klintonove administracije, Bosnu i (tzv.) Kosovo. Otuda i bojazan velikoalbanskog lobiste Danijela Servera, koji je Vučiću jedan od glavnih servera zadataka vlasti koja je u SAD otišla u zaborav. Prpa mu je od postupka Donalda Trampa, jer Tramp ne želi ni da čuje za vlast Klintona i njegov doprinos stvaranju (bolje reći razaranju) Bosne i Kosova (prvenstveno srpskog naroda). Bolje abolicije za nelegalnu vojnu intervenciju NATO snaga i u BiH i Srbiji od priznanja samoproglašene Republike Kosovo (kojoj je Vučić dao sve atribute državnosti, potpisivanjem protivustavnog Briselskog sporazuma) nema od priznavanja nezavisnosti dela okupirane teritorije Srbije od strane same Srbije, odnosno njene vlasti, jer i ptice na grani znaju da je apsolutna većina građana Srbije protiv toga. Malo je onih koji se ne sećaju Vučićevog i Nikolićevog obećanja da će ukinuti sve dogovore prethodne vlasti postignute sa predstavnicima Prištine, a da ne vide da je taj dvojac uradio sve suprotno od obećanog. Zašto Briselski sporazum nije potpisao Boris Tadić? Zato što bi, kako je sam Tadić izjavio, prvi Vučić tražio njegovo vešanje na Terazijama da je taj sporazum potpisao. Ali Boris Tadić nema ratnohuškačku prošlost, koju bi prao na ovako sraman način. Ako ima još onih koji se ne sećaju šta su svi predvodnici ratova devedesetih govorili u to vreme, a šta danas govore i rade, neka pogledaju video prilog na internetu: Hronologija izdaje! Evo kako je srpski narod prevaren! Mnogi govori današnjeg presvučenog Radikala prikazani su i u dokomentarnom filmu "vladalac". Ovakvim ljudima se može verovati isto kao i najavi HMZS da će sutra sa neba iznad Srbije padati pečene kokoške.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *