АМЕРИЧКИ СУД: ФБИ злоупотребио податке 278.000 пута

АМЕРИЧКИ СУД: ФБИ злоупотребио податке 278.000 пута

20 маја 2023

Амерички суд је утврдио да је ФБИ 278.000 пута непрописно тражио информације из националне базе података о страним обавештајцима током неколико година, укључујући и податке о Американцима осумњиченима за злочине, саопштено је у судској пресуди.

Пресуду је донео Суд за надзор страних обавештајних служби, а објавила ју је Канцеларија директора националних обавештајних служби (ОДНИ), пренео је Ројтерс.ФБИ је интересовао потенцијални страни утицај на одређене догађаје, попут нереда на Капитолу 6. јануара 2021. године и након протеста 2020. због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда, навео је суд.

Обавештајна база података прикупља дигиталне и остале информације о појединцима.

Члан 702 амандмана из 2008. на Закон о надзору страних обавештајних служби (ФИСА) из 1978. легализовао је тајни програм прислушкивања, који је одобрила администрација бившег председника САД Џорџа Буша, дозвољавајући америчким обавештајним агенцијама да прате поруке из иностранства које се шаљу преко америчких мрежа, попут Гугла.

Међутим, суд је утврдио да је ФБИ прекршио правила ФИСА, посебно приликом криминалних истрага у периоду између 2016. и 2020, јер „није било рационалног разлога да очекују да ће наћи доказе о злочинима или о раду страних обавештајних служби“, иако је Биро веровао да постоји основа за тако нешто.

(РТ Балкан)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u