АМЕРИЧКИ ТЕНКОВИ И ВОЈНИЦИ У ПОЉСКОЈ; Русија то тумачи као претњу

AMERIČKI TENKOVI I VOJNICI U POLJSKOJ; Rusija to tumači kao pretnju

12 januara 2017

Tan2017-1-12_131635266_0_620x0

Američki vojnici, zajedno s tenkovima i oklopnim vozilima, počeli su danas da pristižu u Poljsku, u okviru jačanja istočnog krila NATO-a.

Trupe su jutros iz Nemačke prešle granicu na jugozapadu Poljske i uputile se ka Žaganju, gde će biti stacionirani.

Američku oklopnu brigadu čini oko 3.500 vojnika i to će biti najveća jedinica američke vojske poslata u Evropu kao pojačanje u proteklih više decenija, navodi Bi-Bi-Si.

Više od 80 tenkova i stotine oklopnih vozila već je dopremljeno u Nemačku i sada se putevima i železnicom prebacuju u Poljsku.

Vojnici će se smenjivati svakih devet meseci.

Oklopna brigada će takođe učestvovati u vojnim vežbama u baltičkim zemljama, što je deo odgovora predsednika SAD Baraka Obame na mešanje Rusije u dešavanja u Ukrajini.

Izbor Donalda Trampa za predsednika izazvalo je sumnje da li će se to pojačano prisustvo američke vojske u Poljskoj nastaviti i po njegovom preuzimanju dužnosti.

KREMLJ VIDI KAO PRETNJU SLANJE OKLOPNE BRIGADE

Razmeštanje američkih tenkova i drugih oklopnih vozila u Poljskoj Rusija vidi kao pretnju, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Tumačimo to kao pretnju za nas i kao aktivnosti koje ugrožavaju naše interese i bezbednost“, rekao je portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

Peskov je rekao da „treća zemlja“ jača svoje vojno prisustvo blizu ruskih granica u Evropi, a da ta zemlja nije čak ni evropska, preneo je TAŠ.

„Svaka zemlja može negativno da gleda na jačanje stranog vojnog prisustva blizu svojih granica. Ovo je upravo način na koji mi to vidimo“, rekao je Peskov.

Dodao je da veličina vojnog kontigenta nije bitna i da je svejedno da li ima 1.000 ili 10.000 vojnika.

„To je jačanje vojnog prisustva i nemam ništa da dodam“, rekao je Peskov.

KOMENTARI2 komentara

  1. ilija says:

    njemacka ratuje sa rusijom u ukrajini i sad je poslala vojsku u poljsku to je skriveni rat protiv praoslavlja

    • Deda Brada says:

      Nije poslala Poljska, već SAD na zahtev Poljske i nije to nikakav rat protiv pravoslavlja. Mnogo se zanosimo sa religijom. One koji žele da vladaju svetom religija zanima manje od lanjskog snega. Jednostavno, smeta im Rusija kao velika sila i konkurent, ne mogu da se pomire sa činjenicom da je preživela Jeljcina i američko "uvođenje demokratije", zatim sankcije, pa još ovoliko ojačala. Poljaci kao Poljaci, tradicionalno mrze Ruse (i to će da im dođe glave) i koriste članstvo u NATO-u da se sklone iza velikog brata, kao što radi svako kržljavo dete koje bi da se ku*či.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *