AMERIČKI „THE DIPLOMAT“: Savez Rusije i Kine ubrzava kraj američke dominacije

AMERIČKI „THE DIPLOMAT“: Savez Rusije i Kine ubrzava kraj američke dominacije

11 jula 2014

Xi Jinping, Vladimir PutinZbližavanje Rusije i Kine – nezavisno od stepena i forme – ubrzaće sumrak Sjedinjenih Država i približiti multipolarni svet – ocenio je američki politikolog  Piter Haris u tekstu objavljenom u The Diplomat.

Haris je u istom članku uporedio današnje „strateške probleme“ SAD sa položajem u kojem se krajem 19. veka našla Britanska imperija.

Po njegovoj proceni, francusko-ruski savez iz 1892. godine srušio je geopolitičke računice Velike Britanije: njena dominacija u Mediteranu bila je dovedena u pitanje, a doveden je bio u pitanje i odnos snaga u Evropi koji je nastao nakon pobede Berlina u francusko-nemačkom ratu. To prinudilo London, koji nije želeo da napušta Indiju, da se osloni na Japan i njegovu moćnu ratnu flotu.

Britanci su se brzo oslobodili ovog „geopolitičkog slepila“, sporovi sa Rusijom i Francuskom su razrešeni, a „blistava izolacija“ je otišla u istoriju. Haris je iz svega ovoga izvukao zaključak: London više nije bio u stanju da svoje interese na svetskoj areni brani samostalno – bez saveznika.

Približavanje Rusije i Kine – uveren je Haris – na isti način će uticati na strateške interese i planove SAD jer Vašington i Pentagon rizikuju da izgube pomorsku dominaciju, naročito u Južnom Kineskom moru, gde će mu konkuretni biti kineska i ruska mornarica.

Sjedinjene Države – poručio je Haris Beloj kući – već moraju da se spremaju za izbijanje kriznih situacija na nekoliko frontova i za „zadržavanje ravnoteže“ između Istočno i Južnog kineskog mora, Centralne Azije, Bliskog Istoka i Istočne Evrope.

Prema Harisovoj proceni, Amerikanci će – da bi osujetili savez između Moskve i Pekinga – morati da iskoriste sve svoje diplomatske poluge ili da na svoju stranu prevuku, pored Japana i Australije, i Indiju. Ali, sve što Vašington može preduzeti imaće na svom putu „podvodne grebene“ i teško da će biti u stanju da spreči neizbežno slabljenje SAD.

Pojava multipolarnosti – prvo u Istočnoj Aziji, a potom i u ostatku sveta – postala je neizbežna. „Jednopolarni trenutak Amerike“ neće moći da traje večno, nezavisno od toga koliko će njegov kraj biti ubrzan približavanjem Rusije i Kine – zaključio je Piter Haris.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *