AMERIČKI „THE HUFFINGTON POST“: Uprkos bogatstvu i moći – SAD više neće vladati svetom

AMERIČKI „THE HUFFINGTON POST“: Uprkos bogatstvu i moći – SAD više neće vladati svetom

15 jula 2014

95202Uprkos svom bogatstvu i moći kojom raspolažu, Sjedinjene Države poslednjih godina imaju sve manje uspeha – kako u svetu, tako i u unutrašnjoj politici, upozorio je Tom Engelhard (Tom Engelhardt) u tekstu koji je objavio The Nation.

U savremenoj Americi, smatra ovaj autor, postoje dva centra moći, ali to nisu ni šef države ni Kongres SAD, već sistem nacionalne bezbednosti i korupcija. I, što su moćnija ova dva sektora, to su SAD sve manje u stanju da zadrže vlast u tradicionalnom smislu – kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Politički sistem zemlje je paralizovan: Kongres i predsednik nisu u stanju da se dogovore o elementarnim pitanjima, na primer – o remontu puteva.

„Amerika je bespomoćna unutar svoje uloge fiktivne svetske supersile“ – daje karakteristiku stvorene situacije Engelhart.

SAD ulažu prilična sredstva u oblast bezbednosti, održavaju stotine vojnih baza i linija odbrane po svetu. Međutim, američka armija je bespomoćna u borbi protv nereda u svetu, dok Vašington unatoč svojoj vojnoj i ekonomskoj moći oseća velike teškoće pokušavajući da „svoju valutu“ nametne drugim zemljama. Prema tvrdnji autora teksta, SAD nisu u stanju „da svoju silu transformišu u nešto što bi podsećalo na uspeh“.

Ovakvo mišljenje deli i novinar The Huffington Post Amitav Aharija, koji je i profesor međunarodnih odnosa na Američkom univerzitetu u Vašingtonu.

On ocenjuje da SAD – čak i ako ne dožive dalji pad – nisu sposobne za bilo šta veće, kao što su bile ranije. Aharija posebno ukazuje da Amerikanci više nisu u stanju da određuju pravila i da budu prvi u međunarodnim institucijama vlasti.

Autor zaključuje da unipolarni svet više ne postoji: da počinje epoha čak ne ni multilateralnog, već „multipleksnog“sveta.

Aharija poredi novi svetski poredak sa multipleksnim bioskopom: to su brojne bioskopske dvorane unutar jednog kompleksa u kojima se prikazuju najrazličitiji filmovi – od holivudskih do kineskih. Gledaoci, na taj način, imaju veliki izbor, tako da ih ni jedan režiser ne zaokuplja dugo vremena.

Multipleksni svet“, naglašava Aharija, sastoji se od mnoštva međusobno povezanih učesnika (i to ne samo zemalja, već i međunarodnih institucija, organizacija i korporacija). I samo zajedno, a ne pojedinačno, učesnici ovakve zajednice moći će da rešavaju akumulirane svetske probleme.

(za Fakti.org preveo: Goran Šimpraga)

KOMENTARI6 komentara

 1. mladen says:

  amerika je davno pukla samo sto to onaj orangutan nece da prizna,samo kinezima su duzni preko 60 biliona dolara kroz zalozene hartije od vrednosti,zato forsira ratove,da bih mogli da prodaju oruzje i uz pomoc fasista sa tim oruzjem i pasa -ratova da pljackaju po svetu,jel su to radili poslednjih 50-60 god i stekli bogastvo pljackajuci po svetu,prvo su u americi drasticno smanjili-genocidom broj indijanaca,pa vijetnam, nikaragva,irak,avganistan,libija,bivsa jugoslavija,pa setimo se arapskog proleca, egipat,alzir sudan,a sad bih da uvuku siriju,iran u rat sa izraelom njihovim satelitom. nadam se da ce i oni uskoro tresnuti dupetom o ledinu i dozvati se pameti

 2. buchkalo says:

  Amerika ima problem sa kinom ali druge prirode ali su naisli na cvrst stav i otpor, 1 prodali su svo zlato kinezima 2 obveznice koje poseduju kinezi uzurbano se prodaju us bratskim zemljama. 3 izbacuju dolar koji je ustvari deo najvece svetske prevare 4 smanjuju trgovanje sa amerikom za njihov dolar 5 odjebavaju ih iz kineskog mora gde su smradovi planirali eksploataciju Ima jos sto razloga zasto im je kina kost u grlu i dave sa sa tom koskom ali nema ko da ih mlatne po ledjima ili izvadi kosku. Ovo je pocetak kraja USA sad je samo pitanje kako ce bahati pavijan da uradi, savije rep i ode u svoj cosak ili da napravi kompletan cirkus.

 3. ARTILJERAC says:

  Gotovi su ,samo im još niko nije rekao.

 4. Danko B. Marin says:

  Plutokratska oligarhija je pojela državu ...

 5. Serbon says:

  Ljudi moji o kom bogatstvu i moći oni ovde pričaju?!Amerika nijedan rat nije dobila,na njihovoj teritoriji se nikada nije vodio nijedan rat,uništavali su druge zemlje sa tuđim životima o dugovima i bankrotstvu i da ne pričam!Danonoćno štampaju novac kao i hitler svojevremeno! Amerika je samo jedan šou program koji prolazi kod debila,njihovih režisera i.....nigde više!

 6. maja says:

  Ameri krecu sa ekploatacijom i izvozom svoga plina i nafte sledece godine, sto ce im povratiti realnu ekonomsku moc. Btw, ne mesajte Amere sa hazarskim cionistima, koji vladaju i Amerikom i svetom..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *