АМЕРИЧKИ ВЕЛИKИ ПАС НА KОЛЕНИМА ПРЕД РУСKИМ МОНСТРУМОМ! Москви пошло за руком да направи нешто око чега се Амери муче годинама, ОВО ПОМЕРА ГРАНИЦЕ РАТОВАЊА!

AMERIČKI VELIKI PAS NA KOLENIMA PRED RUSKIM MONSTRUMOM! Moskvi pošlo za rukom da napravi nešto oko čega se Ameri muče godinama, OVO POMERA GRANICE RATOVANJA!

5 septembra 2020

Ruski Fond za perspektivna istraživanja saopštio je da je uspešno završio prvu fazu programa državnog testiranja robotizovane platforme Marker.

U avgustu ove godine počela je druga faza, a Ministarstvo odbrane sledeće godine treba da dobije gotovog robota.Ova vest bi ostala neprimećena da šef Fonda za perspektivna istraživanja nije dao jednu principijelno važnu, ali neopreznu izjavu.

Sjedinjene države su prve koje su pokušale da realizuju ideju i proizvedu kompaktnu robotizovanu pomoćnu platformu za vatrenu podršku pešadijskim jedinicama. Sa pravom se smatra da je najpoznatija među njima bio „Big dog“ (Veliki pas), četvoronogi robot koji je proizvela kompanija „Boston dinamiks“. Istraživanja su pokazala da su hodajući priključci po prohodnosti tri puta superiorniji od uobičajnih guseničara ili točkaša.

Ispostavilo se da su hodajuće robotizovane mašine po kompleksnosti konstrukcije i tehnici upravljana daleko složenije od klasičnih rešenja.

Međutim, utvrđeno je da je kod njih sistem upravljanja bio usko grlo. Upravljanje robotom pomoću daljinskog upravljača zahteva angažovanje jednog borca što značajno smanjuje efikasnost upravljanja.

Inženjeri „Boston dinamksa“ tri godine su pokušavali da „nauče“ svoje robote da razumeju ljudski glas i njegovu komandu. Sistem je u laboratorijskim uslovima manje-više dobro funkcionisao. Međutim, terenska ispitivanja koja su 2017. godine vršena na poligonima američke mornaričke pešadije bila su u potpunosti neuspešna.

Instrumenti jednostavno nisu mogli, zbog raznih šumova i smetnji, da prepoznaju komandirov glas i razumeju njegovu komandu. Od tada su Sjedinjene države stalno usavršavale delove robota koji su potom izbacili na tržište za civilne potrebe. Međutim, Amerikanci nisu mogli da ih „nauče“ da prepoznaju glasovne komande.

Slušaj moju komandu!

Sa druge strane, i ruski fond za perspektivne investicije je radio na svom modelu robota koji bi bio uključen u sastav ruske armije. Pravi šok je bilo obaveštenje iz fonda da robot „sluša sve komande“.

Zato su reči šefa Fonda za perspektivne investicije još interesantnije. On je, naime, rekao da je druga faza testiranja predstavljala proveru mogućnosti efikasnog komandovanja platformom „Marker“ pomoću običnih glasovnih komandi isto kao što se komanduje ostalim borcima u jedinici.

Za sada se u otvorenim izvorima o ovome ne mogu pronaći detaljnije informacije, ali sve što je do sada rečeno upućuje na zaključak da, ako je stvar došla do finalnih državnih ispitivanja pred konačnu isporuku armijskim jedinicama, to znači da je prelazno, a time i terensko ispitivanje sistema komandovanja glasom bilo veoma uspešno. Prema tome, ruski inženjeri uspeli su da urade ono što Amerikanci nisu.

Dok „Boston dinamiks“ pokušava da napravi svog „hodajućeg monstruma“, ruski Fond za perspektivno istraživanja koncentriše se na suštinske stvari.

Ruski stručnjaci su za osnovu uzeli efikasnu koncepciju lake blindirane gusenične mašine i pretvorili je u pravog robota. Ranije se smatralo da „Marker“ dobija ciljeve isključivo preko specijalizovane nišanske sprave koja je montirana na automatu. Sada se međutim zna da robot dobija komandu isto kao i živi vojnik.

Takođe treba istaći da „Marker“ može da dejstvuje potpuno samostalno. Kada državna testiranja budu završena, biće potrebno da se utvrdi u kom će formatu vojska dobijati robote.

U ovom trenutku razmatraju se dve varijante: Da po jedan „Marker“ bude u sastavu motorizovanih streljačkih vodova, ili da se formiraju robotizovani streljački vodovi, po osam robota u svakoj četi.

Svaka varijanta ima svoje prednosti. Po svemu sudeći, ruska armija će tek sledeće godine doneti konačnu odluku nakon što budu završena terenska ispitivanja glasovnog interfejsa.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Budi Bog S Nama says:

    Ima ih za sve, Bog je u svemu Blagoslovio Ruse i Rusiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *