АМЕРИЧКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТИ ПРЕДЛАЖУ: „Морамо у неочекивани војни савез ако желимо против Русије“

AMERIČKI VOJNI EKSPERTI PREDLAŽU: „Moramo u neočekivani vojni savez ako želimo protiv Rusije“

30 novembra 2017

NATO alijansa mora da evoluira i da se prilagodi uslovima koje nameće ratovanje budućnosti, da traži savezništvo sa silama poput Kine, ukoliko želi da odgovori na pretnje i jačanje Rusije, smatraju vojni i diplomatski eksperti.

U detaljnom izveštaju objavljenom u ponedeljak, eksperti iz tink-tenka „Globsek“ sa sedištem u Bratislavi, izneli su desetak predloga za unapređenje NATO alijanse, za koje se nadaju da će biti uzeti u obzir prilikom sastanka političkih lidera zemalja članica alijanse, zakazanom za sledeću godinu, javlja „Politiko“.

Panelom je predsedavao penzionisani general američkih marinaca Džon R. Alen, koji je služio kao komandant NATO jedinica u Avganistanu. Alen je ovog meseca postao predsednik vašingtonskog „Brukings instituta“.

Veći deo izveštaja bazira se na akcije Rusije, odnosno na „aneksiju Krima i vojnu podršku separatistima koji su okupirali istok Ukrajine“, ali najzanimljiviji delovi tiču se potencijalne saradnje NATO sa Kinom, Indijom i ostalim rastućim silama sveta.

General Alen je u intervjuu za „Politiko“ rekao da bi „sve strane profitirale od saveza NATO i Kine“.

„Alijansa mora da uzme u obzir rastući kineski uticaja“, rekao je.

On je posebno naglasio da je tehnologija bila odlučujući faktor u ratovima koji su se odigrali u poslednjih 200 godina, i upozorio NATO da „ne sme sebi da dozvoli da zaostane u inovativnim rešenjima poput veštačke inteligencije, koji umnogome kreiraju današnje ratovanje“.

Izveštaj „Globsek“ tink-tenka predstavlja rezultat istraživanja koje je trajalo godinu dana, a ticalo se budućnosti NATO alijanse i njenog opstanka. Panelu su prisustvovali bivši zamenik generalnog sekretara NATO i nekadašnji ambasador SAD u Moskvi Aleksander Veršbou, bivši ministar odbrane Italije Đanpaolo di Paola, kao i nekadašnji ambasador NATO u Slovačkoj Tomaš Valaček, koji je sada direktor „Karnegi“ instituta u Evropi.

Američki general je dodao da je cilj ovog sastanka da se napravi strategija koja će „gledati decenijama unapred“.

„Ovde se govori o ciljevima za nekoliko generacija“, rekao je Alen.

Izveštaj „Globteka“ predat je generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, a eksperti-potpisnici istraživanja upozorili su na „ozbiljne posledice u slučaju pasivnosti NATO“.

„NATO alijansa rizikuje da zaostane u današnjem svetu ubrzanih političkih promena i tehnološkog razvoja, koji bi mogli da iz korena promene karakter modernog ratovanja, strukturu međunarodnih odnosa i samu ulogu Alijanse“, iznose autori izveštaja.

(Politiko, Kurir)

KOMENTARI4 komentara

 1. rajko says:

  amerika je svojim dosadasnjim vojnim akcijama pokazala da je veoma slicna hitlerovoj ideji o osvajanju sveta. koristi nato snage kako bi smanjila svoje gubitke, kroz angazovanje vojnika i vojnih sredstava pojedinci u toj zemlji zaradjuju mnogo para a svoju politiku maskiraju na sve moguce nacine. nisu ni svesni da im je platno na zastavi polutrulo i da ce zvezdice sa nje vrlo brzo poceti da odpadaju.

 2. goran says:

  Samo napred, glupi kauboji. Rusi vas vec cekaju.

 3. Trifun says:

  Samo vi radite svoj posao, Rusija i Kina ce svoj. To manervisanje i pretvaranje je procitano 100% i od Kine i od Rusije. A vjerujem i od Indije. Nema nazad.

 4. R.Srpska says:

  Ima nesto u Rusima sto ih cini cistacima svetskov sljama, a vi amerikanci, nemci, francuzu, talijani,spanjolci,austrijanci,poljaci, vi ste sljam. Ne verujem da se Kina druzi sa sljamom. Ako se pokaze da su i oni sljam, Rusija ce ipak da pocisti sljam, videcete, tako je oduvek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *