АМЕРИЧКИ ВОЈНИ ШТИТ ОД РУСА У НОРВЕШКОЈ: Скандинавци деле арктичку границу с Русијом

AMERIČKI VOJNI ŠTIT OD RUSA U NORVEŠKOJ: Skandinavci dele arktičku granicu s Rusijom

17 aprila 2021

Norveška je potpisala izmenjeni sporazum sa SAD o načinu regulisanja američke vojne aktivnosti na svom tlu. To će omogućiti SAD da gradi objekte na tri norveška aerodroma i jednoj pomorskoj bazi.

Od ulaska u NATO 1949. godine Norveška zastupa stav da neće da dozvoli uspostavljanje stranih baza u miru ili skladištenje nuklearnog naoružanja, a da su trupe zapadnih saveznika dobrodošle da vežbaju na njenom tlu.Kako prenosi Rojters ovo neće biti samostalne američke baze i dodaje da taj sporazum pre stupanja na snagu mora da ratifikuje parlament.

– Sporazum reguliše i olakšava američko prisustvo, obuku i vežbe u Norveškoj, omogućavajući tako brzo jačanje zemlje u slučaju krize ili rata – saopštila je vlada.

Odnosi između Norveške i Rusije, koji dele arktičku granicu, poboljšali su se posle hladnog rata, ali je došlo do izvesnog zahlađenja kada je Moskva pripojila Krim 2014. godine. To je pokrenulo napetosti sa nagomilavanjem vojske na obe strane granice, iako obe države nastoje da sarađuju u lokalnim pitanjima.

KOMENTARI4 komentara

  1. Pingback: AMERIČKI VOJNI ŠTIT OD RUSA U NORVEŠKOJ: Skandinavci dele arktičku granicu s Rusijom – Prava istina o svemu

  2. Archelay says:

    Eto,tako idu pastrmke u celjusti medveda.Navikli na vazalstvo ali vazalstvo kod slabijek tutora.

  3. Buba says:

    Nisu normalni!Šta oni i bilo ko drugi ima sa ruskim Krimom?

  4. SAVA says:

    BILA JEDNOM JEDNA NORVESKA, DOK NISU DOSLI AMERIKANCI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *