АМЕРИЧКИ ВОЈНИЦИ РАЗОЧАРАНИ И БЕСНИ ЗБОГ ТРАМПОВЕ ОДЛУКЕ: „Стидимо се своје земље“

AMERIČKI VOJNICI RAZOČARANI I BESNI ZBOG TRAMPOVE ODLUKE: „Stidimo se svoje zemlje“

15 oktobra 2019

Velik broj američkih vojnika i zvaničnika izrazio je frustraciju i bes zbog odbijanja administracije predsednika Donalda Trampa da podrži sirijske Kurde usled turske invazije.

Vojnici i odbrambeni zvaničnici – uključujući one razmeštene u Siriji – izrazili su negodovanje zbog Trampovog rukovođenja situacijom. Jedan američki zvaničnik je rekao da je dobro poznato da su neki ljudi na višim pozicijama u američkoj vojsci veoma besni zbog ovakvog tretmana Kurda, nakon što su im ovi pomogli u borbi protiv Islamske države (ISIS). Drugi je za CNN rekao da Trampov neuspeh da se silom suprotstavi invaziji ili uradi bilo šta da zaustavi napade na Kurde, znači da je američki predsednik dao Turcima zeleno svetlo, uprkos javnom stavu administracije da se protivi invaziji.– Kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) se bore sa silom koja namerava da eliminiše njihove ljude, jer smo mi dali zeleno svetlo za njihovu operaciju – istakao je neimenovani stariji odbrambeni zvaničnik Sjedinjenih Država.

Gubitak poverenja

Drugi zvaničnik je rekao da je postiđen potezima svoje zemlje prema Kurdima i SDF, ističući da SAD nisu uspele da odbrane svog saveznika u borbi protiv islamista. Postoji i zabrinutost da saveznici i potencijalni partneri više neće verovati SAD u budućnosti.

– Kako da sad očekujmo da neko postane naš partner? – rekao je jedan zvaničnik.

– Oni su uradili sve što smo tražili od njih. Ovo stvarno nije dobro za nas – dodao je drugi.

Turska je pokrenula vojnu operaciju na severoistoku Sirije nakon što je Tramp naložio malom kontingentu od oko 50 američkih vojnika da se povuku sa granice zbog pretnji turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana invazijom. Snage SDF i američki političari kritikovali su Trampa što se nije snažnije suprotstavio turskoj operaciji, niti preduzeo bilo kakvu meru da je zaustavi. Republikanci su osudili Trampovu odluku kao izdaju Kurda, stratešku grešku koja će oslabiti američki kredibilitet, gubitak prednosti u borbi sa ID, te otežavanje sklapanja budućih saveza za SAD i jačanje pozicije Rusije i Irana.

Američki potpredsednik Majk Pens otkrio je da je Tramp razgovarao i sa Erdoganom i sa vođom SDF-a, generalom Mazlumom Kobanijem Abdijem, dodajući da je predsednik SAD primio “čvrsto obećanje” od Erdogana da neće napasti sirijski kurdski grad Kobane, koji se smatra ključnom lokacijom Sirijskih demokratskih snaga.

Američki vojnici su delimično frustrirani zbog činjenice da je njihova vlada, kako bi udovoljnila Turcima, ubedila sirijske Kurde da razmontiraju svoje utvrđenja duž granice i povuku svoje borce. SAD su rekle da je Tuska pristala na dogovor kojem je cilj sprečavanje unilateralne turske vojne akcije i takođe davanje Istanbulu američkih obaveštajnih podataka o graničnom području.

Svesni turskog neprijateljstva ka sirijskim Kurdima, Amerikanci su takođe odbijali da naoružaju miliciju, sve do 2017. Arapi i Kurdi u SDF dobili su od SAD samo lako naoružanje, poput AK-47 pušaka, ne dajući im teško jer se ono može iskoristiti protiv moderne vojske opremljene tenkovima, artiljerijom i borbenim avionima, poput Turske. Uprkos tome, Turska je pokrenula invaziju, a nekoliko članova Trampove administracije tvrde da SAD nisu napustile sirijske Kurde. Ipak, nisu ni preduzele akciju da zaustave invaziju.Napuštanje i izdaja

Vojnici u Siriji opisali su američke poteze kao “napuštanje” i “izdaju”.

– Ovde se dešava haos. Želimo da ponudimo podršku. Ne želimo da ih ostavimo u ovoj situaciji – rekao je jedan pripadnik američkih specijalnih snaga.

Više vojnih zvaničnika je izrazilo razočarenje što Pentagon i Stejt department nisu delovali da zaštite Kurde. U petak je predsednik Združenih šefova osoblja, general Mark Mili, poručio SDF-u da “ne reaguje preterano” na tursku invaziju. Kako su im Amerikanci okrenuli leđa, Kurdi su potražili zaštitu kod Asada u Siriji i njihove ruske vojne podrške, dok je Tramp u ponedeljak “tvitovao” da nema problema s tim. On je takođe objavio nepotvrđene izveštaje da su Kurdi oslobodili 10.000 pripadnika ID, što je njegova sopstvena administracija odmah porekla.

– Lažno tvrditi da Kurdi iz SDF-a oslobađaju zatvorene islamiste je pogrešno – istakao je neimenovani odbrambeni zvaničnik za SiEnEn.

(Blic)

KOMENTARI6 komentara

 1. milorad2 says:

  duboka država opet skviči, sad će da krene čišćenje vrha armije od korumpiranih mafijaša u generalskim uniformama.Ne bih se začudio penzionisanju i čak nečasnim otpustima za neke, u američkoj armiji ima oficira koji bi mogli da budu uzor čak i za najpoznatije mafije i narko kartele. Dobar je to biznis za njih bio odličan biznis bez opasnosti i rizika.Postoje mnogo dokaza koji bi jedan deo američkog oficirskog kora ODMAH mogao da otera na doživotnu robiju i samo je politička zaštita to sprečavala, ali to nestaje polakom mislim da će vrhovi koji se osećaju ugroženo sad iz "moralnih" razloga da daju ostavke itd. iz USA armije.Obratite pažnju koji će se generali javiti.

  • teoretičar says:

   apsolutna podrška vašim stavovima. Reflektori na događaj. Nadam se da će Tramp izdržati.

 2. Slobodanka says:

  Da se dogodio međusobni ratni sukob dve vodeće NATO članice tek kako bi to komentarisali? Ovi zvaničnici oružanih snaga i obični vojnici znaju samo toliko da drže metle, tj. puške. Da bi zaštitili Kurde od invazije Turske u međusobnom sukobu našle bi se SAD i Turska. Reč je o dve NATO članice, vodeća je SAD, a Turska se smatra značajnijom članicom te alijanse.

 3. Slobodanka says:

  Mislim da je svima jasno koja bi to LAKRDIJA bila da se međusobno biju dve vodeće NATO članice. Ujedno to bi za Tursku bila besplatna, veoma brza i VEOMA JEDNOSTAVNA izlazna karta iz NATO alijanse. Šta bi izgubile Sjedinjene Države samo povodom pretpostavljenog sukoba sa Turskom? Strateški značajnu bazu u Indžirliku i sve ostale na teritoriji Turske. SAD predvodi NATO i ubedljivo je najjači te ako će svoje članice da bije, e na taj način veoma brzo bi se rasformirala zapadna vojna alijansa.

 4. Dusan says:

  PA ko bi drugi o tome pisao nego Bljuc :))))) pa to je glasilo novog svetskog poretka u Srbiji i vec dugo pise samo ono sto je protiv normalnog sveta. Citati Blic je dobro jer onda vidis sve sto ne treba. 50 vojnika kuka sto ne ostaju da cuvaju Kurde :)))) Uveo sankcije Turskoj, povlaci iz Turske kojesta Rusi usli u Kobane i dogovorili se sa Kurdima i Asadom sve i sad je to kao tuga Ne kapiram zasto ih u opste prenosite kad oni imaju vesti koje im BND plasira suptilno i protiv Trampa koji je najavio kraj Novog Svetskog poretka i duboke drzave koju svakodnevno ubija pre svega u svojoj zemlji pa i sirom sveta. Amerika je na korak do recesije i problema na unutrasnjem planu i nema vise para da trosi na podsticaje u drugim zemljama sto je Tramp javno i rekao. Sada ostaje jos samo da sacekamo trenutak da krenu da kupe prnje sa Kosova i da stavimo tacku i na to da ih vise nema

 5. padre says:

  Tek sad se stide?Koliko su samo njih pustili niz vodu, pa otišli kuće pevajući!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *