АМЕРИЧКИ „ВОЛСТРИТ ЖУРНАЛ“ ТВРДИ: Русија тестирала нуклеарно свемирско оружје

AMERIČKI „VOLSTRIT ŽURNAL“ TVRDI: Rusija testirala nuklearno svemirsko oružje

17 maja 2024

Rusija je testirala svemirsko protivsatelitsko oružje sa potencijalnim nuklearnim kapacitetima neposredno pre početka Specijalne vojne operacije 5. februara 2022. godine, objavio je „Volstrit žurnal“, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Zvaničnici su rekli da je Rusija lansirala satelit u svemir kako bi testirala komponente za potencijalno protivsatelitsko oružje koje bi nosilo nuklearni uređaj. Međutim, satelit koji je lansiran ne nosi nuklearno oružje, navodi se u publikaciji.Kako navode, lansirani satelit ne nosi nikakvo nuklearno oružje. Međutim, prema nekim zvaničnicima, on je „definitivno povezan sa ruskim nuklearnim protivsatelitskim programom“, što izaziva sve veću zabrinutost Bajdenove administracije, nevladinih stručnjaka i Kongresa.

Ovo oružje, ako bude raspoređeno, dalo bi Moskvi mogućnost da nuklearnom eksplozijom uništi stotine satelita u niskoj Zemljinoj orbiti, navodi se u članku.

S druge strane, drugi zvaničnici smatraju da je pomenuti satelit tajno korišćen kao platforma za istraživanje i razvoj nenuklearnih komponenti novog sistema naoružanja koji Rusija još nije rasporedila.

U članku se precizira da Rusija kaže da je letelica namenjena naučnim istraživanjima, ali američki zvaničnici kažu da je ta tvrdnja neuverljiva.

Dodaju da su američki zvaničnici dugo su sumnjali da Rusija želi da razvije nuklearnu protivsatelitsku sposobnost, ali su tek relativno nedavno mogli da počnu da prate napredak ruskih istraživanja.

„Ukoliko Rusi sprovedu svoj projekat i oružje bude raspoređeno u orbiti, moći će da unište satelite u oblastima u kojima dominira američka vlada i komercijalna sredstva, uključujući sazvežđe „Starlinka“ Ilona Maska“, navodi se u članku.

Bes u Vašingtonu

Bes u Vašingtonu vezan za ovu temu počeo je u februaru ove godine, kada je predsednik Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Majk Tarner dao zagonetnu izjavu o neodređenoj „ozbiljnoj pretnji nacionalnoj bezbednosti“ Sjedinjenim Državama i zatražio od predsednika da skine oznaku tajnosti.

Ruska vojska uverava da je testirala uređaje samo u uslovima izloženosti zračenju i teškim naelektrisanim česticama u niskoj orbiti Zemlje.

Međutim, američki Stejt department sumnja u iskrenost Rusa. Prema Tarneru, ovo je „karipska raketna kriza u svemiru“, rezimirali su američki mediji.

Podsetimo, pre dve nedelje, poslednju referencu na ovo rusko „superoružje“ iznela je Malori Stjuart, pomoćnica američkog državnog sekretara za razoružanje, odvraćanje i stabilnost.

Ona je navela da su „Sjedinjene Države posebno zabrinute što Rusija razmatra usvajanje nuklearnog oružja u svojim svemirskim programima“, dodajući da su „godinama bile svesne ovog ruskog napora, ali smo tek sada mogli da naučimo više detalja o napretku koji su postigli u svom poduhvatu“.

(RT Balkan)

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    Ubijace i vanzemaljce, ali Zelenskog cuvaju.

  2. Protokoli hrvacko-ustaških ludaka says:

    Nisu bre normalni, nukl.oružje treba dati samo anglosaksoncima i švabama, a ostalima koji su neodgovorni nekako zakonom treba zabraniti a ako neće da slušaju treba organizovati nekakav zatvor za čitavu državu da ih se kazni, jer samo anglosaksonci a i švabe znaju racionalno sa tako opasnim oružjem jer oni imaju kockaste glave sa niskim čelom 😁

  3. Branko says:

    Uh eto sreće da je ovo istina. Mada mislim da Amerikanci lažu po običaju. Izmišljaju pretnju da bi eto imali razlog da joj se suprotstave, a u stvari oni hoće da postave nuklearno oružje u svemiru. Rusi su im tehnologijama raketana zemlji poprilično pobegli, ne može im se parirati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *