AMERIČKIM SAVEZNICIMA JE SVE DOPUŠTENO: U Gazi uništeno naselje za sat vremena (VIDEO)

AMERIČKIM SAVEZNICIMA JE SVE DOPUŠTENO: U Gazi uništeno naselje za sat vremena (VIDEO)

30 jula 2014

BORBE-U-GAZI-NjIMA-JE-DOPUŠTENO-Američki-saveznici-za-satReč je o operaciji u kvartu Šeđaija u Gazi, koji je od početka kopnenih operacija česta meta IDF.

Sukobi između Izraela i Hamasa razbuktali su se u pojasu Gaze pošto je ta  palestinska organizacija poslednji put odbila da se u pojasu Gaze uspostavi humanitarno primirje.

Izraelske snage (IDF) pojačale su antiterorističku operaciju “Zaštitna ivica” i čitavim područjem gotovo neprekidno odjekuju snažne detonacije.

Na internetu se pojavio video-snimak jednog od munjevitih napada u kojima je IDF skoro potpuno uništio celu ulicu u Gazi.

Kamera postavljena na brdu s pogledom na kvart Šeđaiju, koji je od početka kopnene kopnene ofanzive jedna od najčešćih izraelskih meta, prikazuje da je većina objekata za samo sat vremena u potpunosti sravnjena sa zemljom.

PODZEMLJE: Ovo su palestinski tuneli u Gazi (Video)

Zbog zamršene mreže podzemnih prolaza, koje Hamas koristi u svojim delanjima, težište borbi u pojasu Gaze premestilo se u podzemlje.

– Čitava Gaza je jedan podzemni grad, a infrastruktura koju je Hamas na toj osnovi tokom godina izgradio je ogromna. Tu su tuneli, prošireni bunkeri, objekti za skladištenje oružja, čak i u urbanim oblastima-, tvrdi potparol izrealske vojke, kapetan Ejtan Buhman u razgovoru za “Vašington Post”. “

Izraelska vojska je dosad otkrila 66 ulaza, koji vode u 23 tunela, i ne namerava da prekine svoju vojnu ofanzivu pre nego što ih sve ne uništi ili onesposobi, jer tvrdi da su “izgrađeni za kidnapovanje i ubijanje Izrealaca”.

Hamas se tokom proteklih nedelja dva puta poslužio ovim tunelima kako bi se infiltrirao u Izrael, od čega jednom preobučen u uniforme izraeslkih vojnika, a 2006. je kidnapovan i kroz tunele odvučen izrealski vojnik po imenu Gilad Šalit, koji nakon toga pet godina proveo kao talac.

Ovi tuneli, koji mogu da posluže za prolaz ljudi i transport vojnih zaliha, počinju u Gazi i ulaze u Izreal, a izgradio ih je Hamas 2006, kada je preuzeo kontrolu nad Gazom i odlučio da sebi obezbedi ogučnost za infiltriranje u Izrael.

Meko i peskovito tle bilo je pogodno za kopanje, tako da su tuneli dovoljno visoki da kroz njih uspravno prođe odrastao čovek, i dovoljno široki za prolaz vagoneta na šinama, a poduprti su drvenim gredama – poput starih rudarskih tunela- mada ima i takvih koji su betonirani i opremljeni električnim instalacijama.

Kako zaista izgledaju iznutra može se videti na propagandnom videu koji je nedavo objavio Hamas, i u kome su prikazani njegovi naoružani i maskirani pripadnici kako marširaju kroz oskudno osvetljene podzemne prolaze.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *