AMERIČKO UPOZORENJE: Srpski tinejdžeri imaju novog idola – Gavrila Principa

AMERIČKO UPOZORENJE: Srpski tinejdžeri imaju novog idola – Gavrila Principa

25 januara 2014

dru-gavrilo-princip-690x460Vlada Srbije je pokrenula inicijativu za postavljanje statue u čast Gavrila Principa, dečaka koji je izvršio atentat na nadvojvodu Ferdinanda – saznale su ove nedelje „Novosti“, najveće novine u Srbiji.

Da bi se izbegle bilo kakve spekulacije o planiranoj simbolici, statua će biti postavljena na vrhu Beogradske tvrđave na dan 28. juna, stogodišnjice Principovih sudbonosnih pucnjeva, koji su, konvencionalna pamet smatra, bili uvod u Prvi svetski rat.

“ Srbija i srpski narod time ispravljaju nepravdu učinjenu Principu, koji nikada ranije nije imao spomenik njemu posvećen„, pišu provladine novine.

Istoričari se, naravno, već dugo ne slažu kakve su zaista posledice Principove akcije. Ali ovde nije u pitanju naučna tačnost: sentiment ljudi jeste. Stogodišnjica izbijanja rata je pokrenula živu raspravu širom sveta, a Srbija je bila ogorčena predstavljanjem njenog nacionalnog heroja i pretpostavljenog borca za slobodu kao zlonamernog teroriste ili, još gore, zavedenog tinejdžera (Gavrilu Principu je bilo 19 godina). U jednom nagrađenom radu je čak napravljeno poređenje između revolucionarne organizacije kojoj je Princip pripadao, Mlade Bosne, i Al Kaide, i snažno istaknuto da su članovi Vlade Srbije organizovali ubistvo.

Poslednje smo proverili. Nemci su bili više nego srećni da krivicu za Prvi svetski svetski rat pripišu drugima. Čak i tako, primetno je da zemlja koja se tek nedavno uključila u formalne pregovore za članstvo u Evropskoj uniji slavi osobu tako tesno povezanu sa temeljnim razaranjem kontinenta.

(The-american-interest, Preveo: Aleksandar Jovanović za Magacin.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dervensky says:

    I Murat i Franc i svako drugi ako bude trebalo proci ce isto onako kako su i u Americi prosli "Crveni mundiri"...Gavrilo Princip bio je terorista onoliko koliko je to bio i Dzordz Vasington. Slava besmrtnom Gavrilu Principu,Obilucu 20.veka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *