АМЕРИКА БЕСНА: Филипински брод умало потопио разарач „УСС Фицџералд“ (ВИДЕО)

AMERIKA BESNA: Filipinski brod umalo potopio razarač „USS Ficdžerald“ (VIDEO)

24 juna 2017

Neko je budno trebao da pazi i posmatra šta se događa na pramcu, krmi i na bočnim stranama broda, moćnog razarača USS Ficdžeralda, a potom da izveštava komandni most o promenama. No, to se nije dogodilo, i oko 1:30 ujutro prošle subote, nedaleko od japanske obale i južno od Tokija, moćni se razarač sudario s 220 metara dugim filipinskim trgovačkim brodom ACX Kristal, koji se približavao natovaren s više od hiljadu kontejnera.

Stručnjaci za radarsku kontrolu, i na mostu i u informacionom centru ispod palube, morali su da primete ogromni kontejnerski brod na svojim ekranima kako se lagano približava. Prema standardnom protokolu, posada je trebalo da probudi kapetana američkog razarača, Brysa Bensona, kako bi osigurao siguran prolaz puno pre nego što brodovi uopšte dođu u opasnost od sudara, piše Njujork tajms.

Međutim, ništa se od toga nije dogodilo i istražitelji su potpuno zbunjeni. Ficdžeraldovo rutinsko putovanje po idealnom vremenu u poznatim vodama završilo je jednom od smrtonosnijih pomorskih nesreća poslednjih godina. Sedam američkih mornara u tom sudaru je izgubilo živote. I dok istražitelji pokušavaju da dokuče kako je došlo do neshvatljivog sudara, još mnoge misterije je potrebno rešiti. Osim što treba pronaći odgovor na pitanje šta se događalo s posadom, zabeleženi smer kretanja trgovačkog broda ACX Kristal sugeriše mogućnost da niko od posade nije bio budan ili barem svestan okoline. Umesto da ugase motore, procene štetu i pokušaju pomoći drugom brodu, Kristal je odmah nastavio svojim kursom, ploveći prema luci u Tokiju, ali nakon pola sata se iznenada okrenuo za 180° i vratio se na mesto sudara, kao da je posada tek tad odjednom shvatila šta se dogodilo.

Istražitelji su cele prošle nedelje procenjivali štetu, pregledavali zapise, kako one brodske, tako i one elektronske, te razgovarali s članovima posade. Posada Ficdžeralda dobila je stroge naredbe da ni sa kim ne razgovara o onome što se te noći dogodilo, ali jedan je mornar, kojeg je Njujork tajms kontaktirao preko društvenih mreža, kratko, ali značajno rekao: „Sve što mogu reći je da neko nije pazio.“

Ali, čak i da je kompletna posada ACX Kristala spavala, sa Ficdžeraldom je lakše manevrisati i stručnjaci se slažu da bi oni trebalo da ponesu veći deo krivice.

„Ovo je jedna od onih stvari oko kojih je američka mornarica brutalno iskrena. Ako je posada Ficdžeralda nešto pogrešila, mi ćemo to otkriti i biće posledica“, rekao je Brajan Mekgrat, zapovednik jednog američkog razarača na Atlantiku od 2004. do 2006.

Oba se broda sad nalaze južno od Tokija, 9.000 tona težak i milijardu i po dolara vredan Ficdžerald u mornaričkoj bazi Jokosuka, a 29.000 tona težak Kristal u luci Jokohama. Na desnoj strani broda Ficdžgerald nalazi se udubljenje na mestu na kom je Kristal direktno udario u brod, pri čemu je povredio kapetana Bensona. Mornari su morali savijati vrata njegove kabine da bi ga oslobodili i pružili mu pomoć.

I dok je more nadiralo, oko 116 članova posade spavalo je u već poplavljenim kabinama, prostorija s radio vezom bila je oštećena, a većina opreme za komunikaciju uništena. Mornari su se čak sat vremena borili s poplavom pre nego što su poslali poziv u pomoć. Sedmoro stradalih otkrili su ronioci u poplavljenim prostorijama koje su naknadno morali da zatvore kako more ne bi doprlo do drugih delova broda i uzrokovalo potonuće.

Postoje mnogi znakovi da nitko na Ficdžeraldu nije video nikakvo upozorenje niti je bio svestan sve izvesnijeg sudara što dokazuje činjenica da je kapetan bio u svojoj kabini i nije se oglasio alarm koji bi trebalo da istera mornare iz njihovih soba.

Još manje se zna šta se događalo na brodu Kristal koji je plovio pod filipinskom zastavom prevozeći teret iz Nagoje za Tokio. Brod je puno manje oštećen od Ficdžeralda. Darel Vilson, portparol korporacije Dainiči-Invest u čijem je vlasništvu Kristal, izrazio je saučešće porodicama, ali nije hteo da komentariše okolnosti sudara. Stručnjak za informacijsku bezbednost, Stefan Votkins, rekao je da po svim parametrima kurs Kristala izgleda kao da je automatski upravljan dok je posada spavala.

„Po svemu sudeći brodom je upravljao računar“, rekao je. Činjenica da se brod nakon pola sata okrenuo i promenio kurs ukazuje na to da je kapetan ili neko od posade preuzeo kontrolu od autopilota. Nakon što su se vratili na mesto događaja, pozvana je pomoć.

Istraga će pokazati šta se zapravo dogodilo, a mornari veterani, koji su se uključili u onlajn rasprave o ovoj temi, kažu da je cela situacija sasvim neverovatna i neobjašnjiva te da ni spavanje posade Kristala ne može obasniti kako Ficdžerald nije uspeo da izbegne sudar.

„Ovo izgleda strašno. Imate tri izvidnice i radar. Taj brod zaista može ubrzati i manevrisati. Ovo ne znači da su oni uzrokovali sudar, ali njihova je greška što ga nisu izbegli“, napisao je u komentaru ispod videa na Jutjubu Geri E. Majer, vlasnik tehnološke kompanije i bivši član američke mornarice.

Porodice sedmorice mornara još čekaju njihova tela koja se nalaze na obdukciji. Istražitelji ništa ne žele da prepuste slučaju pa planiranje pogreba još nije moguće.

Sedam poginulih mornara su: Karlos Viktor Ganzon Sibajan (23), Kajl Rigsbi (19), Truong Hujnh (25), Aleksander Daglas (25), Geri Leo Rem Jr., Alek Martin (24) i Noe Hernandez (26).

(Jutarnji)

KOMENTARI3 komentara

  1. micky says:

    Tamani anglosaksonski smrad i pogan. Unistavaj gde god mozes i kolko mozes. Gadjajte i sa prackama. Samo udri...

  2. Pingback: LJUBIŠA MALENICA: Američko povlačenje iz Avganistana – ni pobjeda ni ponašanje dostojno velike države i vojne sile | ISKRA

  3. Pingback: Sudbina Avganistana nakon američkog povlačenja – Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *