АМЕРИКА БЕСНА – НЕ ЗНА ШТА ЈУ ЈЕ СНАШЛО: Србија изашла као победник!

AMERIKA BESNA – NE ZNA ŠTA JU JE SNAŠLO: Srbija izašla kao pobednik!

23 januara 2020

Srbija se nada da će prve količine gasa kroz „Turski tok“ dobiti do kraja ove godine, rekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić za RIA Novosti.

– Nadam se do kraja godine. Obavili smo svoj posao… Sada čekamo da bugarska strana završi svoj posao i poveže cevovode. A onda, nadam se, dobićemo prve količine gasa do kraja godine… Kažu septembar, ali ja sam uvek skeptičan, pa zato kažem do kraja godine. To će biti ogromne, ogromne i veoma važne vesti za naše građane, kao i za industriju – rekao je Vučić.Osmog januara u Istanbulu su ruski predsednik Vladimir Putin i turski lider Redšep Taip Erdogan zvanično pustili u rad „Turski tok“.Zamenik državnog sekretara SAD za politička pitanja Dejvid Hejl poručuje da je Vašington protiv gradnje drugog kraka podvodnog crnomorskog gasovoda Turski tok. Kraka koji bi preko Bugarske i Srbije snabdevao zemlje Balkana i centralne Evrope. Možda i Italiju

Podsetimo, zamenik državnog sekretara SAD za politička pitanja Dejvid Hejl poručio je polovinom januara ove godine da je Vašington protiv gradnje drugog kraka podvodnog crnomorskog gasovoda Turski tok. Kraka koji bi preko Bugarske i Srbije snabdevao zemlje Balkana i centralne Evrope. Možda i Italiju.

U intervjuu Bugarskom nacionalnom radiju rekao je da Vašington Turski tok, a i njegov drugi krak posebno, smatra „geostrateškim projektom Rusije“.

– Razumemo da je energetska bezbednost veoma važna za Evropu i jasno nam je da će i naši saveznici biti moćniji i pouzdaniji ako imaju bezbedan dostup izvorima energije. Međutim, problem je u tome što Moskva na sve to drugačije gleda. Ona svoje izvore energije koristi kao politički instrument za vršenje pritiska, a želi da podeli Evropu.

Teško da i sam Hejl u ovo veruje, ali je u nastavku rekao:

– Severni tok-2 i drugi kraj Turskog toka postali su problem jer ne obezbeđuju energetsku diversifikaciju za Evropu. Oni destabilizuju zato što Rusija dobija mogućnost da zaobiđe gasovode na ukrajinskoj teritoriji“.

Sve je ovo izgovorio kao da Moskva nije prethodnih dana sa Kijevom potpisala novi petogodišnji ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine za Evropu.

Baš briga Stejt departman što Rusija gasovod Severni tok-1 nikada nije ni pokušala da koristi „da podeli Evropu“! Baš ga briga što Nemačka u Severnom toku-2 ne vidi ni pritisak ni instrument za „podelu Evrope“! Baš ga briga što je Moskva pre neki dan sa Kijevom potpisala novi petogodišnji ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine za Evropu!

(Informer)

KOMENTARI8 komentara

 1. Kosovac says:

  Aleksandar Vučić je izašao kao pobednik. Kakva Srbija, kakvi bakrači. ……….I da je kroz Srbiju potekao Američki gas duplo skuplji, po ugovoru koji je ranije potpisao AV, opet je Aleksandar Vučić izašao kao pobednik. U svakom slučaju AV je pobednik. ……….I kada srpski košarkaši pobede, Aleksandar Vučić je pobednik. ……….I kada mu Putin zavrće uši, Aleksandar Vučić je Pobednik.

  • Zeljko says:

   Rođen je kao pobjednik .zna ide mu od ruke sve ...i treba...Car

  • Cetnik says:

   Bice opet pobednik kada stigne gas, ima da digne akcize.

  • bonbonica says:

   Dok god Vučić pobeđuje - Srbija gubi!

  • Djoka Brica says:

   Ja nevidim da ista sta ta namucena Srbija pobedjuje, samo se zna da se na sve strane krade posebno od SNS i od ovog legalnog lopova AV. Nema od toga nista, poznat je on po tome kako radi sa svojim jezikom i kako se oblizuje. Jel intermagazin slicno informeru?

 2. Miraš says:

  SAD vrši nepoštenu tržišnu utakmicu pod maskom lažne brige za preteranu energetsku zavisnost od Rusije. Glavni cilj im je decenijama isti > kako da naprave štetu Rusiji pritiskajući male, slabe i zavisne zemlje. Amerika ne može da obezbedi Evropi kvalitetniji gas, a ni po ceni povoljniji gas od ruskog te ako poštuje tržišna pravila kao što za sebe tvrdi, onda nema pravo da se buni. Amerika ne poštuje normalna tržišna pravila te nastupa kao drska, veoma samoživa i egoistična imperijalna sila koja neće da deli Evropu ni sa kim, nego insistira da cela Evropa je samo američko dvorište, slično kao Južna Amerika.

 3. Mile says:

  Asad je pre 10-11 godina odbio izgradnju katarskog gasovoda preko teritorije Sirije s kojim je Amerika planirala da će umanjiti nekadašnji obim prodaje ruskog gasa u Evropi. Time su nameravali da ekonomski oslabe Rusiju. Zbog toga režirali su i potomagali sirijski rat. Na teritoriji Sirije ISIS ratnici najviše i najžešće su ratovali na naftnim poljima, na putevima naftovoda. ali i na putevima potencijalnih gasovoda! A sada Amerikanci gledaju svoj potpuni neuspeh te kako se povećava ukupna prodaja ruskog gasa u Evropi. Ono što nisu uspeli da postignu tokom rata u Siriji, sada bi da postignu bolesnom ucenjivačkom diplomatijom u Evropi. A Siriju i dan danas kažnjavaju tako što joj ne predaju njena naftna polja. ISIS je u suštini poražen još krajem 2017 godine, ali Amerikanci dve godine kasnije na početku 2020 još uvek izjavljuju da nisu sigurni da li Sirija može da sačuva svoja naftna polja od Isis-a. ISIS broj 1 su Amerikanci.

 4. Ivan Grozni says:

  U dobru se ne uznosi a u zlu se ne unis. Nebih bas likovao u nekoj pobedi nad Amerikancima. Daleko som mi od toga. I vece sile paze sta rade i ne turaju prst u oko onome ko mode da vas unisti. Gas ce poteri i bez fanfara i talambasa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *