АМЕРИКА БЕСНА: Русија испоручила Сирији 10 бомбардера „Су-24М2“

AMERIKA BESNA: Rusija isporučila Siriji 10 bombardera „Su-24M2“

14 aprila 2017

Moskva, Teheran i Damask upozorili su danas Sjedinjene Države da su uzdrže od novih napada na Siriju, ocenivši da je i raketiranje njene avio-baze „Šajrat“ bilo ničim izazvana agresija na suverenu državu i da je predstavljala grubo kršenje Povelje Ujedinjenih nacija.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sreo se u glavnom gradu RF sa ministrima spoljnih poslova Irana (Mohamadom Džavadom Zarifom) i Sirije (Validom Mualemom), a zvanično je saopšteno da su se složili i u proceni da je američki raketni udar bio sračunat na podrivanje sirijskog mirovnog procesa i smenu vlasti u Damasku.

Lavrov je, u izjavi po završetku trojnih pregovora, posebno naglasio:

„Taj napad na Siriju nije dao nikakav rezultat. Neće ga dati ni novi takvi pokušaji. Toga neće biti. Naše tri zemlje insistiraju na tome da SAD poštuju suverenitet Sirije“.

Upozorio je da bi nove američke akcije protiv Siriji imale ozbiljne posledice na regionalnu i globalnu bezbednost.

Lavrov je otkrio da će Rusija i dalje pružati vladi Sirije „podršku neophodnu za uspostavljanje mira u zemlji“.

Potom je otkrio: „Posebnu pažnju smo posvetili neophodnosti pojačavanja zajedničkog rada na likvidaciji terorističkog žarišta na teritoriji Sirije. Zalažemo se za formiranje širokog antiterorističkog fronta“.

Ruski ministar je vratio i jednu važnu „lopticu“ Amerikancima: „SAD tvrde da je Rusija garant realizacije uništavanja sirijskog hemijskog oružja. A istina je da su garant i Sjedinjene Države. Sada predlog da se formira nezavisna komisija koja bi utvrdila istinu o takozvanom hemijskom napadu u Han Šejhunu blokiraju oni kojima savest nije čista. Zapadne kolege onemogućavaju korake u tom pravcu“.

Lavrov je izrazio sumnju i u verodostojnost američkih uveravanja da su SAD postavile svoju vojsku na granicu Sirije i Jordana da bi onemogućile veze između Islamske države u Siriji i Iraku.

Prethodno je niz arapskih medija objavio da Jordan, Britanija, SAD, Izrael i Saudijska Arabija nameravaju da otvore novi front protiv Asada na jugu Sirije.

Da Rusija sa „podrškom vladi Sirije“ misli ozbiljno – svedoči i činjenica da je sirijska armija iz RF upravo dobila 10 modernizovanih bombardera Su-24M2.

Kako je objavio Arabian Aerospace Online, Rusija je obučila i sirijske pilote za te borbene avione, a oni sami su opremljeni novim ruskim sistemima za upravljanje naoružanjem koje uključuje i najmodernije dirigovane rakete.

Su-24M2 koje je dobio Damask opremljeni su i navigacionim sistemima na bazi ruskog GLONASS i američkog GPS.

Moskovska agencija Interfaks je, međutim, objavila da je Sirija dobila 22 Su-24. Jedino nije mogla da precizira da li se radi i o novim avionima ili samo o korišćenim koji su prošli „duboku modernizaciju“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *