АМЕРИКА БЕСНА – РУСИЈА ЈЕ МАТИРА СВАКОГ ДАНА: Руска војска се враћа у војну базу у Египту!

AMERIKA BESNA – RUSIJA JE MATIRA SVAKOG DANA: Ruska vojska se vraća u vojnu bazu u Egiptu!

12 oktobra 2016

baza_vs-34tg5g

Nije čudo što su Amerikanci „poživotinjili”.

Moskva sirijski Tartus pretvara u svoju punokrvnu pomorsku vojnu luku, a uskoro će se njene vojne baze pojaviti ponovo u Vijentamu i na Kubi. Ali, ne samo u tim zemljama, u kojima ih je držao Sovjetski Savez.

Rusija – kako piše uticajni moskovski dnevni list „Izvestija” – već pregovara sa Egiptom o povratku u sovjetsku avio-bazu u egipatskom gradu Sidi-Barani, što bi Kremlju dalo mnogo veće geopolitičke mogućnosti na Bliskom Istoku i u Africi.

Dovođenje te baze „u red” treba da bude završeno do kraja 2018-te ili početkom 2019-te.

Kako trenutno stvari stoje, Kairo je spreman da Rusiji prepusti tu bazu jer smatra da njen geopolitički gard odgovara i njegovim interesima.

„Izvestija” tvrde da je između dve zemlje već dogovoreno da Rusija potrebnu vojnu opremu dostavi brodovima.

Moskva će imati pravo da u bazi Sidi-Barani drži stalni vojnički kontigent čiji broj, navodno, u prvoj fazi neće biti preterano veliki.

Bivši član egipatskog Generalštaba Talat Musalam povodom celog aranžmana je rekao:

„Iako već ima avio-bazu u sirijskom Hmejmimu, za Rusiju bi držanje avijacije u Egiptu bilo dragoceno jer bi joj dalo priliku da rešava vojne zadatke u zapadnom Mediteranu, uključujući i Libiju u kojoj nestabilnost i previranja i dalje traju”.

Visoki funkcioner Državne Dume (donjeg doma ruskog parlamenta) – Andrej Krasov – povodom „povratka u Egipat” rekao je:

„Sve veći broj zemalja, među kojima je i Egipat, počeo je da shvata ulogu Rusije u očuvanju ravnoteže snaga u svetu. Uostalom, jedna je stvar boriti se protiv terorizma na rečima, a sasvim je drugo ono što Rusija čini u Siriji.”

Neki procenjuju da će se u Sidi-Barani prvo pojaviti rararska stanica, sa skladištima goriva i ostalog i radionicama za „laki remont”.

Rusija će se vratiti u Sidi-Barani posle ravno 45 godina.

To je nekada bila sovjetska pomorska baza iz koje je SSSR držao na oku američku Šestu flotu.

KOMENTARI4 komentara

 1. Trifun says:

  A onda i u nezavisnoj RS! Sah mat. Medutim prvo slijedi direktan sukob veleizdajnickih rezima u Crnoj Gori zbog krade glasova na izborima i namestanja rezultata i Srbiji zbog veleizdaje i pljacke sa narodom.

 2. opet ja says:

  Trifune samo da se obisitini ovo što si napisao. Debelousti se uneredio od straha da će izgubiti vlast pa sad počeo da poništava odluke kvazi narko države Kosovo. Na žalost Rusi još nemaju nameru da u Srbiju prebace snage, verovatno baš zbog debeloustog i njegovog dosluha sa NATO i EUtanazijom.

 3. Izvor says:

  I dati barem jednu bazu na jugu Srbije. I to zbog ocuvanja mira. Pitanje je samo dana kada ce zapad preko siptara krenuti na jug Srbije.

 4. Republika Srpska says:

  Bogami...Rusi ipak izgleda da ciljaju na Libiju. To mi je iznenađenje. Uskoro dolaze Rusi i na balkan, a onda ćemo da vidimo šta ćemo sa hrvatima,šiptarma i muslimanima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *