АМЕРИКА БЕСНА – СУМЊА КО ЈЕ КРИВ ЗА НАПАД НА САУДИЈСКУ АРАБИЈУ: Да ли иза свега стоји…

AMERIKA BESNA – SUMNJA KO JE KRIV ZA NAPAD NA SAUDIJSKU ARABIJU: Da li iza svega stoji…

19 septembra 2019

Berze, koje su se otvorile samo dan nakon smrtonosnog napada bespilotne letelice Huta na Saudijsku Arabiju, koji se dogodio 14. septembra, su se uzburkale, a rezultati su prilično razljutili Sjedinjene Države.

Cene nafte napravile su najoštriji skok u poslednje tri decenije za samo jedan dan. Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za napad.Iran je požurio da izjavi da nije uključen, a SAD (kao i obično) krive Iran za sve i čak su obećale da će otvoriti svoje rezerve nafte kako bi se cene nafte smanjile.

Sve to se čini kako bi se zaustavile visoke cene nafte koje bi bile od velike koristi Rusiji, Iranu i Venecueli. To se poslednji put dogodilo tokom građanskog rata u Libiji 2011. godine.

Tramp je preplavio Twitter pokušavajući da uveri svet da su SAD pune nafte, da na njih ne utiče situacija na Bliskom Istoku, ali oni će, međutim, pomoći Saudijcima, njihovim “saveznicima”.

Webtribune.rs

KOMENTARI9 komentara

 1. persida says:

  Iran je kriv, sad samo da kauboji predju na bombardovanje istog, po naredbi cionistickog lobija.

  • Kosovac says:

   @ persida, ….Sve nešto pričaš u šiframa, kakvi cionisti – ko su oni, gde su oni, kaži srpski da te ceo svet razume: „Po naredbi Izraela, treba sada da kauboji pređu na bombardovanje Irana“. U daljem razglabanju, dodao bih samo da još nije poznato da li će sa kaubojske strane nalog primiti Tramp, ili neko iz Duboke sorošoidne. Zaista, to je velika nepoznata.

  • Mile says:

   Tramp je svojim odlukama napravio veliku razliku medju državama velikim izvoznicima nafte na Bliskom istoku i veliku štetu Iranu. Sjedinjene Države su veoma samovoljno stavile sankcije na izvoz iranske nafte, Iran je zbog toga znatno smanjio izvoz nafte ali i prihode od nafte, dok preko puta uskog Persijskog zaliva američki strateški partner Saudijska Arabija sasvim nesmetano izvozi svoju naftu. Saudijska nafta će goreti ponovo.

  • Miraš says:

   Tvoji mama i tata, deda i baba su krivi, a ne Iran.

 2. teoretičar says:

  Ja mislim da su to uradili ili Amerikanci ili Rusi. A pošto su Rusi naša braća, oni nemaju veze sa tim. Tramp je morao malo da zadovolji ogromne naftne kompanije SAD koje uvek trpe udar pada cena nafte nad svojim profitima. Pre par Godina je jedan veliki američki naftaš besno izjavio (Nije trač nego istina. Zapamtio sam jer me zapanjila njegova izjava)"Ne radimo mi za Ameriku. Mi radimo za profit!" Ima tu mnogo mazohističkih poteza Amerike u vezi nafte i njihovih najbogatijih kompanija. Neće el presidente ni mrdnuti rezerve nafte. Oni to rešavaju na drugi način, mada se taj način zove "aktiviraćemo rezerve nafte". Neće uopšte aktivirati te rezerve iako će javnost imati utisak da su stvarno aktivirane. (pa neću da kažem kako to Ameri rešavaju. Rekao sam već dvaput.) I dalje će u ameriku da se sliva venecuelanska, saudijska, nigerijska, kantarska i "kineska" nafta iz Irana ali u povećanim količinama. Inače, Rusi imaju jedan manji deo vrlo kvalitetne meke nafte tamo daleko i deo te nafte se bez prekida izvozi u Ameriku. Zadnji put sam proverio pre dve godine, dakle trenutno je to teorija. To je ujedno i najskuplja nafta danas. I to je teorija, ali dosta sam pisao praktične stvari. Kad bi narodi sveta znali šta sve precednici i vlade njinih država rade...ja ne bih imao šta da teoretišem.

 3. teoretičar says:

  I još nešto. Iranska i Ruska kineska nafta ima stalne mini cene. Ne zavisi od poremećaja tržišta. Kina ne kupuje nikakve sirovine bez ugovora o fiksnoj mini ceni a kako je stalni i najveći potrošač, globalni izvoznici zavise od Kine od 30 do 100 %. Zavisno koliko i šta izvoze u Kinu. To se zove glodalizam. Praktično a ne teoretski. Amerika takođe za svoju privredu i poljoprivredu ima fiksne mini cene ali na drugi način a ne kao Kina. To isto je moguće da imaju i Britanija i Nemačka. A taj drugi način nije pljačka nafte, nego nešto drugo. Naftu pljačkaju kompanije nekih država a ne države. Država samo obezbedi miran rad tih kompanija. Verovatno za to obezbeđenje dobije dobrovoljni prihod ili bakšiš. Na primer, kada bi Srbija umlatila Katar, Srbija onda dovodi svoj NIS i on krade katarsku naftu. Država je uvek nevina. Tako da nema smisla kriviti Srbiju zbog katarske nafte. Srbija samo može da proda naftu Zambiji, jer njoj ne treba toliko nafte i NIS onda daje ekstra bakšiš državi zbog povećanog obrta. A da. Narod plaća razliku u ceni svuda na svetu. Što više naroda, više razlika se slije u kase kompanija a država onda, ako ne dobije bakšiš, naplati porez na dobit kompanijama. Bogate države nemaju veliki plus u bdžuetu od naroda, nego od kompanija a kompanije skidaju gaće narodu da država ne prlja ruke i da narod ne bi išao u ajduke. To se zove kapitalizam. Sve je to teoretski razrađeno do detalja i sprovodi se sve uspešnije širom sveta. Nekad nije bilo tako. Bio istok i zapad. Danas je sve zapad. To se zove globalizam Istoka u koji su uskočile i Rusija i Kina. Ali Srbi još ne shvataju da su njihove nade naišle na kompanijske zidove i Istoka i Zapada, pa još uvek očekuju neku pomoć kao nekad što je bilo za vreme Cara Nikolaja.

 4. milorad2 says:

  nivo štete sugeriše da su sami saudijci digli u vazduh deo postrojenja izmislili pad proizvodnje i time pokazali wall street pijavicma šta će se desiti ako napadnu iran.Saudijci se PLAŠE rata sa iranom inače bi sami odavno napali, ali se plaše takodje USA i "saveznika" (šta god ta reč značila u toj ZLOJ koaliciji hihena sa zapada) jer su videli kako je opljačkana libija , irak, kuvajt,i sirija.Zašto bi amerikanci plaćali naftu saudijcima kad imaju recept kako da je uzmu za DŽABE.S.arabija je NESTABILNA plemenski uredjena kraljevina zavisna od AUTOKRATSKOG VRHA, isto kao i libija,kuvajt,irak, i po mnogim prametrima slična situacija je i u siriji(sirija ima još i verske pored plemenskih podela i samo asad ih drži na okupu).Trenutni vladar nema punu podršku ,zamerio se emirimia, idealna situacija za pljačkašku alijansu da nasrnu.Pare koje saudijska arabija drži deponovane i investirane na zapadu su ogromne i u slučaju nereda i rasula u toj državi bi isparile neznano kud kao kap vode na vrućem pesku.Isto se desilo sa libijskim stotinama milijardi dolara posle rubistva gadafija.NIKO nema pojma gde je ta lova nestala:)S.arabija je sledeća ovca za pljačku to je SIGURNO,jer samo pljačkaški ratovi mogu da donekle popune ogromnu rupu u platnom bilansu banaka i zapadnih DRŽAVA, oni su potrošili pare sledećih 20 generacija,svojih i svetskih.To ne može da se vrati a ne mogu ni da bankrotiraju jer u jihovom slučaju to znači totalno rasulo, prelazak na DIRIGOVANU ekonomiju i neku vrstu nacional socijalizma ili čak komunizma zavisi kako bi koje društvo reagovalo na takav finansisjski i ekonomski pad.Zato saudijci ISTUPI iz reda a neka se pripreme ,katar,emirati, j.koreja,tajvan,italija i španija, jer vreme za plaćanje sedišta u tako "uglednom" društvu je došlo:)a to znači pad standarda i ekonomije za najmanje 50% u svim tim satelitskim limes zonama američkohg kapitala.Zapadni crv se uvija ko lud, ali ipak na kraju će im matematika koju su izokrenuli naglavačke doći glave.Ima stvari koje mogu da se rade i ima stvari koje nikako NE SMEJU da se rade:)

  • Kosovac says:

   @ milorad2, …..“Pare koje saudijska arabija drži deponovane i investirane na zapadu su ogromne i u slučaju nereda i rasula u toj državi bi isparile neznano kud kao kap vode na vrućem pesku“. ……….Ne drži narod Saudijske Arabije pare na Zapadu. Na zapadu pare drži njihov kralj i tajkuni. I sigurno ne postoji plan da se te pare upotrebe za dobro naroda i države. I neće dakle biti velika opšta šteta ako te pare ispare. Prirodno je da je njih mnogo manje od broja stanovnika, naroda. Pošto je prirodno da oni koji imaju najviše para, oni vladaju, zato su zapadu i interesantne te parajlije koje drže pare na mestima odlično poznatim Ciji i ostalim mirovnim organizacijama. Da se ne bi te pare „zamrzle“, vladaoci Saudijske Arabije i njihov kralj će šeniti i igrati upravo onako kako Zapad svira. To je već viđeno u SR Jugoslaviji, Srbiji i Libiji, ono što sigurno znamo. Pokušali su i u Rusiji, ali je Putin izgleda to rešio sa ruskim tajkunima na neki način. Jedino je Abramoviću ostao žig izdajnika. Ja bih uživao, seirio i nasitio se kada bi toj saudijskoj eliti bile oduzete pare, a time data prilika narodu da osvoji vlast – ukoliko mu tu vlast sorošoidi ne preuzmu ispred nosa. ……….Možda grešim, možda saudijski kralj drži pare negde sakrivene u ćupu. Onda je lako, može slobodno da pokaže zube Američkoj aždaji, ali teško bez nekog saveznika Rusije, Irana, ili Kine.

 5. doktrina soka says:

  Jadan Tramp ,bosonogi Huti mu she...li koncepciju sankcija,ostaju mu samo bombe,ali S400 i Huti dronovi ga smetaju.Eto sta je SA & compa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *