АМЕРИКА БЕЗОБРАЗНО ОДГОВАРА: Са сиријском нафтом ћемо радити шта хоћемо

AMERIKA BEZOBRAZNO ODGOVARA: Sa sirijskom naftom ćemo raditi šta hoćemo

3 decembra 2019

SAD su preuzele kontrolu nad sirijskim naftnim poljima i sada sa naftom mogu da rade sve što žele, izjavio je američki lider Donald Tramp nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom na samitu Alijanse u Londonu.

„DAEŠ je pokušavao da sačuva kontrolu nad naftom, a sada je u potpunosti mi kontrolišemo. Otvoreno govoreći, (po tom pitanju) mi imamo značajnu podršku velikog broja različitih ljudi. Jedini naši vojnici koji ostaju na toj teritoriji su oni koji čuvaju naftu. Mi kontrolišemo naftu i mi možemo da radimo sa njom sve što hoćemo“, rekao je Tramp.Američki lider je u oktobru povodom povlačenja američkih vojnika sa severa Sirije, gde turska vojska izvodi operaciju, izjavio da Vašington namerava da sačuva kontrolu nad naftnim poljima na severoistoku te zemlje.

Podsetimo, oko 90 odsto sirijske nafte nalazi se na istočnoj obali reke Eufrat, gde se ranije nalazilo uporište terorističke organizacije DAEŠ. Ta teritorija je danas pod kontrolom kurdskih Sirijskih demokratskih snaga, koje su saveznik SAD.

KOMENTARI9 komentara

 1. Mile says:

  Sve su sile prolazne. Bio je u mom kvartu neko veoma naprasan i u skladu sa tim i nezgodan, agresivan. Ybog toga odrasl su ga izmedju sebe od milošte zvali Gadža. Eto, sticajem takvih okolnosti, a kao manje dete nisam mu znao ni pravo ime. Ne mogu da zaboravim da sam ga jednom u žurbi, a tako mali, baš milo i molećivo upitao: "Čika Gadžo, objasnite mi gde je kuća tog i tog". Nije mi ništa ružno ili netačno rekao, ali bio je šokiran. (Ovo "čika" je staro obraćanje sa poštovanjem starijoj osobi, a gadža je keretina. Koja kontrast, ovo mi je i danas smešno.) Elem, taj čika Gadža nije doživeo duboku starost, nego isto kao što je živeo tako je naprasno i iznenada umro. ... Dakle strpljenja, doći će Sirija do svoje nafte, bez obzira što sad ne znamo kad i kako.

 2. Gardista says:

  Tako je, i nama treba more idemo u Albaniju po nase.

  • Ivke says:

   Tako je idemo i u kurvatsku i grcku i tursku

 3. Zoran says:

  Rusi oslobodili Siriju. Hahahaah.

  • Slobodanka says:

   Američka vojska je sad vojno prisutna tek na oko 15 posto teritorije Sirije, a taj procenat još će se smanjivati. Poražavanje terorista u Idlibu i odlazak turskih vojnih snaga sa teritorije Sirije, sve to će se dogoditi. A na samom kraju na teritoriji Sirije, ostaće da visi kao dokono i izandjalo strašilo glavni terorista SAD.

 4. M says:

  Tko je,znači,dobio rat u Siriji?!?A čak nisu direktno ni ratovali!

  • Miraš says:

   Amerikanci gube u ratu u Siriji. Primarni cilj u skladu sa Bušovom tj. Volfovicevom doktrinom već su izgubili u Siriji jer neće biti izgradnje katarskog gasovoda preko teritorije Sirije koji je trebao da bude konkurencija izvozu ruskog gasa u Evropi. Američka vojska i njeni najbliži NATO saveznici upravo su se povukli sa severa Sirije i pre begstva su uništavali svoje baze ( u tom prostoru su imali više od 20 vojnih baza), a ti pričaš baš besmislene lovačke priče da su dobili rat. Sirija je za atlante strateški veoma značajna jer predstavlja vrata Bliskog istoka zbog više od 300 km sirijske obale na Sredozemnom moru. Rusija drži pod kontrolom ta vrata iz baza Hmejmim i Tartus. Povlačenjem sa severa Sirije Amerikanci su se samo još više udaljili od tih vrata gledajući sa sirijskog i bliskoistočnog kopna. Objašnjenje: "ključ geostrateške dominacije nad evroazijskom kopnenom masom je kontrola njenih ivičnih oblasti koje se nalaze uz topla mora (“Rimland”). Temeljna pretpostavka ove koncepcije je sprečiti Rusiju da ovlada ivičnim oblastima evroazijskog megakontitenta. Istorijska geostrateška težnja ruske države je da ima otvoren pristup toplim morima, a svrha uspostavljanja kontrole nad ivičnim oblastima uz mora od strane SAD i NATO, je da Rusiju u tom nastojanju onemoguće. Sirija se nalazi upravo u ovoj ivičnoj oblasti. U drugom delu sveta i ne tako dalekom, u Crnom moru koje je deo Sredozemnog mora, Rusija ima kontrolu nad Krimom. Ko ima kontrolu nad Krimom ima kontrolu nad Crnim morem i celim crnomorskim regionom. Dakle Amerikanci su uzalud došli i u Gruziju i u Ukrajinu. Imaju kontrolu nad jadranskom obalom zbog ulaska Slovenije, Hrvatske, Albanije i Crne Gore u NATO, ali ova ivična oblast uz more je daleko manje strateški značajna. Zapravo ona je skoro beznačajna. Jedino nad čim trenutno Amerikanci mogu da likuju je kontrola iračke i sirijske nafte, ali propao je njihov plan o izgradnji katarskog gasovoda prema Evropi. Koliko dugo će američke snage moći da ostanu u Iraku? Irak ne želi američku vojnu prisutnost, Ameri su u Iraku nepoželjni, a treba primetiti da tamo Ameri se nalaze u debljem sendviču izmedju Sirije i Irana. Biće veoma interesantan scenario daljeg američkog povlačenja sa Bliskog Istoka.

  • Miraš says:

   Makron jeste u pravu sa ocenom da NATO je doživeo moždanu smrt. To je čak fino rečeno.

 5. Željko says:

  Pustite ljudi demagogiju tipa "Pa ko je dobio rat u Siriji a nije se vojno ni angažovao" ili "A rusi kobajagi oslobodili Siriju" Ima u srpskom jeziku jedna poslovica koja kaže "Na kraju bič puca". Sačekajmo da čujemo onaj poznati prašak kad bič pukne. Živi i zdravi bili, pozdrav Željko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *