АМЕРИКА БИ ДА БЕОГРАД „ЛИЦИТИРА“ ЗА КОСОВО

AMERIKA BI DA BEOGRAD „LICITIRA“ ZA KOSOVO

15 marta 2021

ZA postizanje dogovora Beograda i Prištine nema zacrtanog roka, ali ovu stvar Sjedinjene Američke Države smatraju hitnom. Na strane u dijalogu ne nameravaju da vrše pritisak.

Ove poruke poslao je prethodnih dana Metju Palmer, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik američke administracije za Zapadni Balkan, koji će danas razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.Palmer je tokom prošle nedelje imao onlajn sastanke sa premijerkom, šefom diplomatije i predsednikom srpskog parlamenta, kao i sa političarima u Prištini, ali iz izjava i saopštenja posle ovih razgovora nije se moglo dokučiti kakav je plan administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena povodom pitanja – kako doći do dogovora?

Upitana treba li očekivati da će ova slika biti jasnija posle današnjeg razgovora Palmera i predsednika Vučića, Suzana Grubješić, iz Centra za spoljnu politiku, kaže za „Novosti“ da ne veruje da ćemo čuti nešto konkretnije od onoga što je Palmer već govorio.

– On promoviše da nema nametanja veštačkih rokova, da SAD neće pritiskati strane da se dogovore, i treće, da će Vašington podržavati kompromisni predlog, šta god to značilo sa njihove tačke gledišta. Jer, uz to obično ide i napomena da je cilj da se dođe do uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije – kaže Grubješićeva.

Ona napominje da je cilj Palmerovih razgovora da se vidi kada će doći do nastavka dijaloga Beograda i Prištine, imajući u vidu izjave kandidata za premijera privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija da mu dijalog nije prioritet.

Paralelno sa Palmerovom virtuelnom turnejom, nekadašnji ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, koji je ovde službovao za vreme demokratskog predsednika Baraka Obame, izjavio je kako on vidi rešenje spora Beograda i Prištine. Za Glas Amerike Kirbi je naveo da bi „sve trebalo da ostane u granicama koje su uspostavljene, uz razumevanje da će se Srbija pridružiti Evropskoj uniji“, ali i da je potrebno da za sporazum postoji „nagrada“.

– Ona može biti članstvo u EU, ili neka vrsta pomoći za ekonomski razvoj. Da Srbija i Kosovo konačno imaju produktivnu ekonomiju u kojoj ljudi mogu dobiti posao koji je pristojno plaćen. Jer, ako ćete se odreći ideje o „velikoj Srbiji“, sa političke tačke gledišta, potrebno je nešto da dobijete zauzvrat. Niko ne želi da se nečega odrekne, a da ne dobije ništa zauzvrat. Ako postoji sporazum, Sjedinjene Države će biti pozvane da pomognu novčano. To isto važi i za Evropsku uniju – naveo je Kirbi.

Podrazumeva li ovakav pristup da u SAD smatraju da Srbija Kosmet treba da stavi na nekakvu licitaciju?

– Kirbi o američkoj novčanoj pomoći govori kao o podsticaju dvema stranama da nađu način da se dogovore. To je vrlo maglovito, baš kao što je maglovita i evropska perspektiva o kojoj nam govori Brisel – kaže Grubješićeva.

AMBASADA U JERUSALIMU

AMBASADA takozvanog Kosova u Izraelu zvanično je u nedelju otvorena, sa sedištem u Jerusalimu.

Kako je u Prištini objašnjeno, postavljanje „državne ploče i zastave u ambasadi Kosova“ odražava posvećenost Vlade da ispuni obavezu koja je preuzeta sporazumom u Vašingtonu u septembru prošle godine. Svoje ambasade u Jerusalimu imaju još samo SAD i Gvatemala.

KOMENTARI4 komentara

 1. Ramonda Serbika says:

  Koliko sam ja shvatio državi Srbiji/vladi i predsedniku se nudi da PRODAJU teritoriju Kosova i Metohije.To je potpuno normalna pojava za amere čija je crkva DOLAR.Za državljane države Srbije,naročito one srBskoga porekla to ne dolazi u obzir - DUŠA se ne prodaje jer,naprosto NEMA CENU.

  • Gardista says:

   Oni trguju nasom zemljom odakle svaki dan crpe njene resurse i time bi da nam plate...pa dobro jeste vi normalni ili naseg poltrona Acu smatrate debilom?

  • persida says:

   Ako nema cenu, onda mora da je za dzabe, tako oni razmisljaju.

 2. Milutin says:

  Nikako više ne smemo da razmišljamo da ostanemo bez Kosova. Pa vidite, i SAD je mnogo važnije da Kosovo "prizna" Srbiju. Ni njihovo priznanje Srbije u sadašnjim granicama, ni isto takvo priznanje svih zemalja sveta, a koje je registrovano u UN, pa stoga i imamo Stolicu u UN. I nijedna od njih nije povukla priznanje Srbije u UN-priznatim granicama. A mnoge zemlje su ispravile svoju zabludu o Kosovu kao samoproglašenom zemljom i to važnijom od svih drugih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *