АМЕРИКА БИ ДА ПРЕВАСПИТА РУСИЈУ

AMERIKA BI DA PREVASPITA RUSIJU

2 decembra 2023

Vašington ima za cilj da prepolovi prihode Rusije od nafte i gasa do kraja ove decenije.

Zapadne sankcije na rusku naftu stupile su na snagu 5. decembra 2022. godine. Međunarodna agencija za energiju prognozirala je da bi njen izvoz nafte i gasa mogao da padne „najmanje 40-50 posto do 2030.“ ako se održe zapadne sankcije na rusku energetsku industriju, piše FT.„To je nešto čega ćemo morati da se pridržavamo godinama koje dolaze sve dok ukrajinski sukob traje. Učinićemo sve što možemo da pomognemo da se to ostvari. Cilj ovih sankcija je promeniti ponašanje Rusije“, rekao je Pajat.

Pridržavanje sankcija protiv Rusije ima velike geopolitičke implikacije u smislu sposobnosti Rusije da koristi svoju energiju kao stratešku imovinu primetio je Pajat.

U decmebru 2022. Evropska unija prestala je da prima rusku naftu isporučenu morem, dok su zemlje G7, Australija i dr. uvele ograničenje cene za nju, postavljajući gornju granicu od 60 dolara po barelu. Zabranjena je isporuka ili osiguranje skuplje nafte.

KOMENTARI5 komentara

 1. Velika Metla says:

  I ja bih Moniku Beluči zaskočio, ali je ona drugačijeg mišljenja. -:)))

 2. Petrovgrad says:

  Tvorci novog svetskog poretka rade na ostvarivanju svog plana da na pleneti ostane samo "zlatna milijarda", a da svo ostalo stanovništvo eliminišu. Tu "Zlatnu milijardu" čine EU, Amerika i Japan, ostalo sve pod mač bato. Sloveni, Kinezi, Arapi, Afrikanci i Latinoamerikanci sa Meksikom pod mač. Kako će nas eliminisati,to će se tek videti. Za sada na delu je rat u Ukrajini, Bliski i Srewi istok,... gde mogu izazivaju glad, Kovid,razne gripove i kuge. Svet se mora ujediniti da bi opstao, jer sve nas čeka ista sudbina, a to je istrebljenje. Savez slobodarskog sveta je neminovan. Da li će to biti BRIKS ili još nekoliko saveza, to će diktirati situacije. Svet, nije poludeo. Sve to satanisti i neofašisti planski rade, a NATO je udarna pesnica.Ta priča "Svet je potpuno poludeo" je zamajavanje, da se vasti ne dosete.

 3. michael pan says:

  AMERIKA BI DA PREVASPITA RUSIJU, da na celu sa vaspitacem Bajdenom ...

 4. M says:

  Petrokemijska industrija Kine je već sad vrlo jaka,a na bazi sada jeftine i dostupne goleme količine Ruske nafte i plina,uskoro će postati i puno jača,veća i jača od sveukupne Zapadne petrokemijske industrije!Mnoge druge grane Kineske industrije vjerovatno također!I ne samo Kineske industrije nego i još nekih država kojima će biti dostupne goleme količine jeftine Ruske nafte,plina,žita itd.!I Rusi će iz svega toga izvući korist i napredovati!U tom vremenu će EU raditi s skupim energentima i sirovinama i izgubiti konkurentnost!USA će napredovati!

 5. da da says:

  Snovi znaju biti nerealni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *