АМЕРИКА би напала Иран, ЕВО ШТА ЈЕ СПРЕЧАВА…

AMERIKA bi napala Iran, EVO ŠTA JE SPREČAVA…

19 maja 2019

Okruženje Donalda Trampa se približava jednom od svojih glavnih spoljnopolitičkih ciljeva — ratu s Iranom, a u američkim medijima se objavljuju „procurele“ informacije o tome na koji način se „jastrebovi“ iz Vašingtona pripremaju da taj rat dobiju.

Sudeći po tim planovima, o kojima otvoreno pišu „Njuzvik“ i „Njujork tajms“, istorija je malo čemu naučila najradikalnije članove predsedničke administracije, piše autor RIA Novosti Ivan Danilov.

Mnogi u Beloj kući, napominje autor, zaista veruju u to da se protiv Irana može organizovati munjeviti i pobedonosni rat, gotovo bez ikakvih američkih gubitaka. Pritom se pozitivan rezultat ne očekuje prosto brzo, nego za nekoliko dana.

Postoje dva logična objašnjenja za takav neizmerni optimizam, navodi Danilov.

Prvo objašnjenje: pristalice nasilnog rešavanja „iranskog pitanja“ uverene su u to da je Iran toliko slab da se njegova kapitulacija može postići bukvalno jednim napadom, nakon kojeg iransko rukovodstvo jednostavno neće moći da zadrži vlast.

Drugo i verovatnije objašnjenje glasi: pristalice nasilne akcije protiv Irana odlično znaju da nikakve „munjevite pobede“ neće biti, ali im je važno da po svaku cenu ubede Trampa da ipak počne rat, a za to je potrebno intezivno lagati da će on biti brz i lak.

Indikativno je, ocenjuje Danilov, što je prestala da funkcioniše tradicionalna američka shema, u kojoj se koristi postepeno stvaranje medijske i diplomatske histerije uz pomoć spinovanih „obaveštajnih informacija“ o sve većoj opasnosti od buduće žrtve američke agresije.

Bez obzira na sav trud američkih medija i obaveštajnih službi, čak i američki saveznici koji su pomagali Vašingtonu da utapa u krvi Srbiju, Libiju i Irak, govore da američke informacije o iranskoj pretnji nisu potvrđene, napominje Danilov.

Ako čak i britanski „Gardijan“, pozivajući se na izjavu svog lokalnog rukovodioca „operacije za borbu protiv DAEŠ-a“, kritikuje američku pripremu za rat s Iranom, znači da na informaciono-diplomatskom planu u Vašingtonu ne ide sve baš kako bi trebalo.

„Visoko rangirani britanski general u koaliciji protiv DAEŠ-a koju predvode SAD izjavio je da se opasnost od iranskih snaga u Iraku ili Siriji ne povećava. To direktno protivreči tvrdnjama SAD korišćenim kao opravdanje za jačanje vojne moći u regionu“, navodi Gardijan.Američki časopis „Njuzvik“ navodi kako američki „jastrebovi“ zamišljaju kapitulaciju Irana. „Izvor u Pentagonu je izjavio da varijante dejstava podrazumevaju moćnu kampanju raketnih napada kako bi se Teheran doveo za pregovarački sto s Vašingtonom. To zavisi od eskalacije sile. Nezavisno od iranskog razmetanja hrabrošću, kada dobijete 500 raketa na dan, to vam nanosi silnu štetu, a to i jeste cilj. Kada je vaš protivnik oslabljen, vi dobijate više“, rekao je jedan činovnik upoznat s planovima.

Iako sagovornici „Njuzvika“ tvrde da aktuelna dejstva (prebacivanje u zonu Persijskog zaliva ne samo raketa, nego i 120.000 američkih vojnika „za slučaj eskalacije“) uopšte ne predstavljaju signal da je rat neminovan — elementarni zdravi razum i istorijsko iskustvo iz poslednjih 30 godina ukazuju na to da se Vašington očigledno sprema upravo za nasilni scenario.

Najuticajniji (i često veoma dobro informisan) američki list „Njujork tajms“ navodi da Bela kuća svesno pokušava da dovede situaciju do pravog oružanog sukoba: „Jedan američki činovnik, koji je želeo da bude anoniman, izjavio je da novi obaveštajni podaci o sve većoj opasnosti od Irana ne zaslužuju rat kakav planira predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton. Činovnik je, takođe, izjavio da je konačni cilj kampanje za ekonomske sankcije koje vodi Trampova administracija poslednjih godinu dana bio da se Iran uvuče u oružani sukob sa SAD.“

Moglo bi se, u skladu s tradicijom, pretpostaviti da iza dejstava Trampove administracije stoje naftni interesi, utoliko pre što su vojne intervencije protiv zemalja-izvoznica nafte davna američka praksa.

Međutim, u ovom slučaju, navodi Danilov, razloge pre treba tražiti na političkoj ravni. Predsednik SAD je došao na vlast ne samo zahvaljujući talasu narodnog nezadovoljstva ekonomskom politikom Obamine administracije, nego i zahvaljujući veoma jasnim obavezama koje je preuzeo na sebe u vezi s radikalnim rešavanjem „iranskog problema“. Ta obećanja odigrala su važnu ulogu u podršci koju je Tramp dobio od američkog vojno-industrijskog lobija i od drugih igrača zakulisne američke politike, naglašava autor.

Sada je, očigledno, došlo vreme da se plaćaju računi, bez obzira čak i na to da što će na ekonomskom planu bilo kakva vojna intervencija protiv Irana postati izvor veoma ozbiljnih problema ne samo ekonomskog, nego i vojnog karaktera. I nezavisno od toga šta o tome misle i tvrde neosnovano optimistični planeri iz Pentagona, navodi Danilov.

On upozorava na to da će rat s Iranom neizbežno dovesti do rasta cena nafte, ne samo zbog smanjenog obima iranskog izvoza „crnog zlata“, nego i zato što će u opasnosti biti navigacija u Persijskom zalivu.

U okvirima „asimetričnog odgovora“ na američku agresiju pod udarom proiranskih snaga mogli bi da se nađu ključni elementi naftne (kako prerađivačke, tako i cevovodne) infrastrukture Saudijske Arabije.

Mogućnost da se u predizbornom periodu u SAD pojavi prava energetska kriza (koja će snažno uticati na cene u samim SAD), mogla bi zaista da zaustavi administraciju Donalda Trampa. Ali, ako u Vašingtonu poveruju u mogućnost da iransko pitanje reše brzo i isključivo u masovnim raketnim napadima, sasvim je moguće da ekonomski rizici neće biti uzeti u obzir.

Još jedna stvar, dodaje Danilov: Kako god se razvijala situacija nadalje, već sad se Vašingtonu može zahvaliti za to što tako efikasno vodi reklamnu kampanju ruskih kompleksa protivvazdušne odbrane.

Prateći američku pripremu za bombardovanje Irana i reakcije Vašingtona na pojavu S-300 u Venecueli, mnoge zemlje počinju da razmišljaju o tome da rusko „osiguranje“ od ekscesa američke spoljne politike treba kupovati hitno i po bilo koju cenu.

Blokbasterski visoko kvalitetni video snimak koji prikazuje stelt bombarder „Nortrop“ B-2 kako ispušta dve masivne, precizno vođene bunker-bombe postavljen je internet od strane američkih snaga, za vreme dok SAD nagomilavaju svoje snage u Persijskom zalivu. Pročitajte OVDE sve detalje, pogledajte video.

(Sputnjik)

KOMENTARI12 komentara

 1. Milan says:

  S-300? Da li Iran ima dovoljan broj PVO sistema S-300 da pokrije odbranu teritorije od 1,648,195 km2 u slučaju gustog napada?! Ne moraju da pokriju pustinju i retko naseljene oblasti, ali opet teritorija je velika. Iran je po veličini teritorije 17-ta zemlja sveta, a po stanovništvu od 81.672.300 ljudi nalazi se na 18-om mestu. ... Kako radi S-300 to je veoma interesovalo i SAD i Izrael. Za ispitivanje rada tog PVO sistema nije dovoljno zapleniti ga i posedovati ga fizički nego treba snimati njegove reakcije tokom napada i odbrane. Da li su izraelski napadi na ciljeve u Siriji u zadnjih nekoliko meseci imali za cilj da snimaju kako radi ovaj sistem?

  • Željko says:

   Ponavljam! Kakva promjena na Balkanu ! Srbima su saveznici Turci, Iranci, Asadovi Sirijci i Čečeni a nabrojani su postali neprijatelji muslimana sa Balkana, Albanaca i Bošnjaka!

   • Velika Metla says:

    Željko,Čečeni,Sirijci,Iranci,njihova državna politika,nisu nikada nikakvo zlo napravili Srbima,za razliku od vas vatikanoida,balija i šlihtara,zato ih poštujem! Kapiraš? A što se savezništva tiče,ja bih bio i s crnim đavolom protiv zapada,i takvih izmišljenih nazovi naroda kao što ste vi vatikanoidi.

   • Milan says:

    Nabrojani (Turci, Iranci, Sirijci) nisu izabrali da postanu neprijatelji muslimana, pa ni neprijatelji muslimana sa Balkana, nego zvanično Sarajevo je izabralo za svog važnog partnera Saudijsku Arabiju koju ubrajaju u najtotalitarnije države ovog sveta.

 2. A akoM says:

  Što znači S-300,S-400,S-500,kad USA je sposobna i spremna kao uvod u glavni rat,ispaljivati na protivnika svaki dan 500 ili 1000 raketa,s A-ili konvencionalnim bojnim glavama,i tako dugo dana,mjeseci,ako treba i godina!

  • Milan says:

   Iran ima svoje rakete i ima bolju protivraketnu odbranu, a s druge strane USA ima LOŠIJU PVO. Američki nosači aviona koji su sada ušli u Persijski zaliv su baš zgodne velike mete za gadjanje. A tek države saveznici sa Bliskog istoka kako bi mogle proći.

 3. milorad2 says:

  ma oni su već krenuli u napad ali mislim da će se iznenaditi kada dobiju odmazdu za banditsko bombardovanje, padaće bombe po USA, mislim rakete.

  • samostalan says:

   Dovoljno je da im izrokaju nosace bombardera i kauboji ce biti u haosu.

 4. DAREKS says:

  Polupace zube u Iranu ako napadnu.

 5. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Kauboji su "jaki" samo protiv 50-100 puta manjih država od sebe. Iran je za njih prevelika država da bi kauboji uopšte imali hrabrosti za rat s njima. Ovo je samo kaubojska propaganda i reklama.

 6. opet ja says:

  Povrh svega, Iran ima nekoliko hiljada baističkih raketa kratkog i srednjeg dometa (njih manje), s kojima će da tuku ciljeve u S. Arabiji, UAE, Kataru, Bahreinu, pa i Izraelu. A nosač aviona će im biti posebna poslastica ako priđe u domet protivbrodskih raketa i bombardera.

 7. Cp6a says:

  Nije zapadnim monstrumima cilj da pobede Iran, jer znaju da je to veoma teško, ali će posegnuti za bombardovanjem da bi ga unazadili. Da troši svoje vreme na vidanje rana, umesto na napredak i razvoj oružja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *