Amerika će morati da otpusti 70.000 vojnika

Amerika će morati da otpusti 70.000 vojnika

1 avgusta 2013

130107122338-09-chuck-hagel-story-topDalje smanjenje budžeta Pentagona dovešće do suštinskog smanjenja borbene gotovosti američke armije i dovešće u pitanje važne programe izrade i projektovanja novog oružja, izjavio je ministar odbrane SAD Čak Hejgel.

U poruci Kongresu, Hejgel je upozorio nacionalni parlament da u procesu modernizacije Oružanih snaga SAD „može nastupiti zastoj koji bi potrajao decenijama“.

U ime svega ovoga, Hejgel je zamolio Kongres da razmotri svoju prethodnu odluku o smanjenju vojnih rashoda za 500 milijardi dolara tokom narednih 10 godina. U suprotnom, upozorio je ministar, moraćemo makar tri nosača aviona da usidrimo i da smanjimo broj redovne vojske za 70 hiljada, a rezervista za 65 hiljada ljudi.

Hejgel je saopštio da su stručnjaci došli do ovog zaključka nakon analize budžeta Pentagona koja je potrajala četiri meseca. Eksperti su sačinili tri scenarija koji predviđaju različite varijante smanjenja vojnih troškova u 2014. finansijskoj godini i za decenije unapred.

Sam Hejgel smatra da Oružane snage SAD ne mogu sebi da dozvole da smanje rashode u sledećoj godini iznad 50 milijardi dolara. Istovremeno je upozorio da konačnu odluku kako će se smanjivati budžet i u kom pravcu će se kretati američka vojska i mornarica treba da donese predsednik Barak Husein Obama i Kongres SAD.

Kongresmenima je predočio scenarije mogućeg razvoja događaja koje su sastavili eksperti Pentagona, tako da ih u narednim nedeljama mogu detaljno izučiti. U aprilu ove godine, Obamina administracija uputila je Kongresu SAD projekat vojnog budžeta za sledeću godinu u iznosu većem od 615 milijardi dolara.

Dokument je sastavljen tako da nalaže smanjenje rashoda Pentagona u narednih pet godina za 34 milijarde dolara, a u narednoj deceniji za čitavih 150 milijardi $. Međutim, to će se desiti samo ukoliko administracija i Kongres uspeju da izađu iz ćorsokaka povodom budžetskih pitanja i ne dozvole nastavak sekvestra koji u zemlji dejstvuje od 1. marta.

U tekućoj finansijskoj godini, koja se završava 30. septembra, Pentagon će obavezno morati da „otanji“ programe za 41 milijardu dolara. Do tada, dok se ne postigne kompromis, na snazi ostaje zakon od 2011. godine na osnovu kojeg ministarstvo odbrane mora skresati rashode tokom narednih 10 godina za gotovo 500 milijardi dolara.

Zbog sekvestra, Pentagon je bio prinuđen da ove godine odustane od projektovanja nekih vrsta oružja i vojne tehnike, da šalje na plaćeno odsustvo civilna lica i „optimizuje“ programe medicinskog osiguranja. Hejgela brine i odluka da se ograniči rast plata vojsci na 1 odsto godišnje. U ovoj fiskalnoj godini plate američkim vojnicima i oficirima bile su povećane 1,7 procenata.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *