АМЕРИКА ЋЕ ОВИМ ПОТЕЗОМ ПРОШИРИТИ РАТ НА ЦЕЛУ ЕВРОПУ

AMERIKA ĆE OVIM POTEZOM PROŠIRITI RAT NA CELU EVROPU

8 decembra 2022

Konstantin Blohin, službenik Centra za bezbednosne studije Ruske akademije nauka, prokomentarisao je poziv ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe zapadnim zemljama da prenesu PVO sisteme Patriot u Kijev.

Ukrajinski ministar je u intervjuu za Si-En-En rekao da je došlo vreme da američki i evropski partneri donesu odluku o snabdevanju Oružanih snaga Ukrajine zenitno-raketnim sistemima Patriot.Međutim, u Sjedinjenim Državama postoji drugačija tačka gledišta po ovom pitanju. Pentagon je eksplicitno naveo da ne razmišlja o slanju PVO Patriot u Ukrajinu.

Nedostatak želje Zapada da Kijev snabdeva američkim sistemima PVO je razumljiv, primetio je Konstantin Blohin. Činjenica je da je Ukrajina danas neka vrsta crne rupe u kojoj nestaje američko i evropsko oružje. Nakon toga, može se naći na crnom tržištu u kojem ga razne zemlje, uključujući i one koje nisu baš prijateljske prema NATO-u, lako mogu nabaviti.

Ako Vašington i njegovi saveznici ipak odluče da prebace PVO sistem Patriot na ukrajinsku vojsku, onda će to postati nedvosmislen signal za Rusiju da je Zapad spreman na eskalaciju. Pre svega, primetio je specijalista, reč je o Sjedinjenim Državama, bez čijeg znanja nijedna zemlja NATO-a ne može da snabdeva Kijev sistemima protivvazdušne odbrane koje toliko priželjkuju.

„Jasno je da Kijev želi da se Vašington u potpunosti integriše u isporuku svog oružja Ukrajini, kako bi se u potpunosti uključio u sukob. Međutim, SAD i druge zapadne zemlje ne žele da postanu direktna strana u sukobu“, rekao je Blohin.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. Istina says:

    Patriot se pokazao u saudijskoj arabiju, nista nije zaustavio. Obicna skalamerija.

  2. test01 says:

    pa da, ali su zato spremni da ratuju do poslednjeg Ukrajinca (naravno sa decom i zenama posto su to sve Slavenski narodi). Narod je jedna grdna st... (to je rekao Njegos a ne ja)

  3. Kulak says:

    Eno u Zagrebu zastupnici HDZ-a prete onima iz opozicije da će im slati inspekcije u firme u kojima rade ako ne glasaju za obuku ukronacističkih vojnika na hrvatskom teritoriju. Radi se o obuci ukronacista za ratovanje protiv Rusije. Prete HDZ-ovci i na druge načine, koriste metode fizičkog i mentalnog pritiska. Nije baš da se Rusiji i Rusima tresu gaće na spomen nekakvih ekstremnih sposobnosti hrvatskih vojnih instruktora, ali vidimo da kućni odgoj u ustaškom duhu radi svoje. Ja sam uveren da će završiti kao i ustaški zlikovci koje je ante pavelić slao na Staljingrad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *