АМЕРИКА ЋЕ ЗАПАЛИТИ БАЛКАН: Опет смо на ивици рата

AMERIKA ĆE ZAPALITI BALKAN: Opet smo na ivici rata

2 decembra 2021

Razmeštajući vojne snage po svetu, SAD se opasno približavaju liniji iza koje stoji veliki rat. Za sada su fokusirane na taktiku šireg obuzdavanja Rusije i Kine, odnosno pokušaje otvaranja novih žarišta – u Ukrajini, Tajvanu i na Balkanu- kako bi homogenizovala svoje vazale i sačuvale primat u svetu.

Revizija globalnog raspoređivanja američkih Oružanih snaga, koju je predsednik Amerike Džozef Bajden najavio 4. februara, završena je, izvestili su iz Ministarstva odbrane SAD.Dok je širenje vojnog prisustva i infrastrukture u Australiji i na tihookeanskim ostrvima deo strategije za obuzdavanje Kine, u Evropi će revizija globalnog razmeštanja omogućiti, kako je objasnila v. d. zamenik pomoćnika ministra odbrane SAD za politička pitanja Mara Karlin, kredibilno vojno obuzdavanja ruske agresije i otvaranja prostora NATO snagama da deluju efikasnije.

Poslednji pokušaj imperije da sačuva poziciju

Tukididova zamka za SAD, komentariše politikolog Aleksandar Pavić, objašnjavajući da je ovim potezom Amerika pokazala spremnost da učini sve protiv svojih takmaca, pa i po cenu rata – Kine, zato što je sve više ekonomski ugrožava na globalnom nivou, a Rusije jer je već ugrozila njen primat na vojnom polju.

„Revizija je poslednji pokušaj jedne globalističke imperije da sačuva svoju poziciju po cenu ugrožavanja svetskog mira. Ne zaboravimo da Rusija i Kina nemaju vojne baze u svetu, svega nekoliko, dok Amerika ima njih preko 800, i razmeštene specijalne jedinice u preko 100 zemalja sveta. Umesto puta saradnje multipolarnosti koji godinama zagovaraju Moskva i Peking, SAD su krenule putem zaoštravanja i pravljenja vrlo opasne blokovske podele sa ciljem obuzdavanje Rusije i Kine“, kaže Pavić dodajući da ako je obuzdavanje svetskog komunizma, u doba Hladnog rata moglo ideološki da se opravda borbom za demokratiju i slobodu, danas nema ni SSSR ni Mao Ce Tunga te SAD ne pokušavaju da iznađu opravdanje za ovaj poduhvat.

Taktika šireg obuzdavanja – uvući Rusiju i Kinu u rat

Da su se SAD približile zaoštravanju do krajnjih granica upozorili su i ruski zvaničnici, posebno Sergej Šojgu koji je obavestio javnost da američki bombarderi duž ruskih granica simuliraju nuklerane napade na Rusiju. Igra je opasna, ocenjuje Pavić, posebno stoga jer je reč o tri nuklearne sile, od kojih dve – Rusija i Amerika – imaju mogućnost da unište ceo svet.

„Vašington je svestan da nuklearni arsenal Rusije i Kine može da uništi Ameriku čak i u okolnostima da budu prve napadnute. Zato SAD zagovaraju posrednički rat preko trećih zemalja ili preko zemalja koje su instrumentalizovane kao što je to bila Gruzija,ili kao što je sada Ukrajina. Ukrajina je odličan primer ove taktike, šire taktike obuzdavanja, i pokušaja da se Rusija uvuče u intervenciju u Ukrajini radi odbrane Donbasa. Slično je i kada je reč o Kini i Tajvanu. Ukoliko bi se odlučile na ovaj korak, SAD bi to iskoristile kao sredstvo homogenzacije onog dela sveta koji je pod njenom čvrstom kontrolom, eliminišući poslednje džepova otpora“.

Šira taktika obuzdavanja ima na raspolaganju više mehanizama, tvrdi Pavić, od uvođenja sankcija, podizanja novog Berlinskog zida, povećanja vojnih budžeta, uvođenja nekog totalitarnog poretka u tom tzv slobodnom svetu koji kontroliše Amerika.

Destabilizacija Balkana u nekoliko scenarija

Kada je reč o žarišnim tačkama na Balkanu, budući da su se SAD ekslicitno izjasnile da razmeštanje u Evropi ima za cilj obuzdavanje Rusije, one, po rečima Pavića mogubiti Kosovo i Metohija, BiH, Crna Gora, ali i Srbija.

„Amerika je nekoliko dana pre terorističkog napada u Dečanima, upozorila na ovakvu mogućnost, što znači da su bili upoznati sa tim šta će se desiti. BiH su potencijalno žarišna tačka koja bi mogla da bukne pokušajem dizanja obojene revolucije preko opozicije u RS, ali i migrantske krize. Ni Srbija nije izuzeta“, upozorava Pavić, dodajući da nemiri mogu da se podstaknu i u Crnoj Gori koja se drži u nekom stanju ni na nebu ni na zemlji isključivo zbog toga što su Amerikanci javno rekli da DF koji čini najjače aktere u najjačoj partijskoj koaliciji nije njihov partner.Oni su stvorili DAEŠ

Objašnjenje SAD da revizija globalnog razmeštanja Oružanih snaga ima veze sa sprečavanjem delovanja DAEŠ-a u Iraku i Siriji, po mišljenju Pavića, bilo bi smešno da nije toliko opasno.

„Dokumentovano je da su Amerikanci i Britanci pomogli stvaranje DAEŠA u Siriji i Iraku, što je otkrio prvi savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa Majkl Flin, nekadašnjeg šefa vojnoobaveštajne službe. Dokument koji je izašao u javnost obelodanio je da su američki i britanske snage podsticale stvaranje islamističke kneževine na tlu Iraka i Sirije koje su se posle razvile u ISIS ili DAEŠ“, kaže Pavić, podsećajući da su Rusi detektovali avione koji prveoze članove ISIS-a i DAEŠ-a u Avganistan radi destabilizacije prilika i posebno novih vlasti.

Izgovor da je DAEŠ razlog revizije globalnog razmeštanja Oružanih snaga SAD smešan je u istoj meri, smatra Pavić, kao i izgovor da je američka protivraketna odbrana razmešta u Evropi zbog opasnosti od Irana.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Kulak says:

  Sve te probleme Zagreb će rešiti kupnjom 12 polovnih aviona.

 2. Rafmanjinov says:

  Sve dok Srbija ne bude imala atomsko naoružanje, biće meta belosvetskog ološa, pa zar nam nije bilo dosta tri bombardovanja u zadnjih 100 godina, taman stanemo na noge oni nas, napadnu, narod nam pobiju, zadnje bombardovanje je bilo pravi genocid, pobili su toliko naroda, a što je najgore zatrovali su nam zemlju, koliko je naroda umrlo zbog osiromašenog uranijuma, a nije bio samo osiromašeni uranijum, oni su raznim otrovima trovali naš narod, i šta mi sad više čekamo, šta, neko novo bombardovanje, neke nove otrove, sad mnogi će reći uvešće sankcije, a ko? EU, pa neka uvede, ima i drugih zemalja sa kojima možemo da sarađujemo, mi sve radimo da do rata ne dođe, ali naši neprijatelji to doživljavaju kao slabost, bez atomskog naoružanja nema nama Srbima nikad mira.

 3. Mime Nikolic says:

  Postala je perverzna pa cak i patoloska opsesija kao i animozitet Anglo-saksonaca, koji vec decenijama instrumetalizuju prema Rusiji !!! Voleo bih da Rusi i Kinezi jednom za svagda zustave Americku pretenziju da diktiraju celom svetu nacin i stil zivljenja !!! Avganistanci su naceli, a Rusi i Kinezi treba samo da zustave tu americku patologiju!!!

 4. Pera Vol says:

  Ako SAD napadne Rusiju i Kinu, Srbija će da ih brani, toga trebaju Amerikanci svesni jer neznaju u šta se upuštaju.

  • Bob says:

   Pera Vol, evo ti ga moj

 5. milorad5 says:

  ne verujem da će pokušati nešto ozbiljno da rade ovde,oni su foklusirani na rusiju i kinu i nemaju više vremena a ni resursa, da se igraju igrica na balkanu.Biće NVO "demonstracija" i plaćenih medija ,i tako to ali vojno oni neće da se mešaju,čak i ako šiptari pšokušaju da nešto isprovociraju ima da ih ostave nama da ih sameljemo,ionako su bezvredni i slabi saveznici u daljoj igri zbog koje neće rizikovati situaciju na istoku,oni nemaju velikih rezervi i ne mogu da se rastežu okolo previše ako misle da zarate sa rusima ili kinezima,a kako stoje stvari oni su krenuli u tu avanturu.Trupe u grčkoj us pre svega pretnja turskoj i bugarima da se ne zajeb.sa NATO.da su hteli nešto protiv nas te trupe bi sada bile u bosni,kosovu i makedoniji,prebacili su čitavu motorizovanu diviziju u grčku.

 6. See Y Leter Aligeder says:

  Njihove razmeštene vojne snage su odavno naciljane, dovoljno je da Putko zasvira na klaviru "Blubery Hills". Pa ako im se to isplati može biti, ali pre da su već napunili gaće i da ih samo dopunjuju.

  • Filip says:

   U komentarima malo manje žestine jer su nerealne. Nikakav rat ne ide u prilog nikome jer posle toga neće ostati bilo šta vredno za život. Ratna stradanja, a pogotovo atomska, može izazvati samo neka usijana glava koja misli da to može da ga zaobiđe. Budala jedino tako može da tazmišlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *