АМЕРИКА ДАЛА ЗЕЛЕНО СВЕТЛО! Помпео стигао у Израел, креће акција!

AMERIKA DALA ZELENO SVETLO! Pompeo stigao u Izrael, kreće akcija!

13 maja 2020

Državni sekretar SAD Majk Pompeo stigao je u Izrael, po najavi s fokusom na epidemiju i pitanje Irana u kontekstu regionalne bezbednosti. Ili – druga pitanja?

Američki državni sekretar Majk Pompeo stigao je u posetu Izraelu koja će se po najavi Stejt departmenta fokusirati na epidemiju korona virusa i pitanje Irana u kontekstu regionalne bezbednosti, ali će na agendi, ocenjuje Forin polisi, biti mnogo važnija pitanja.Sam Pompeo je u intervjuu za „Izrael Hajom“ rekao da će tokom posete sa izraelskim zvaničnicima razgovarati „oči u oči“ o mirovnom izraelsko-palestinskom planu koji je predložila Trampova administracija.

Želim da ih (Benjamina Netanijahua i Benija Genca) navedem da ubrzaju napredak za koji mislimo da smo napravili sa Trampovom vizijom mira – rekao je Pompeo uoči svog prvog odlaska van SAD od marta kada je izbila epidemija.

A najurgentnije pitanje koje se tiče mirovnog plana je aneksija Zapadne obale o čemu bi u Knesetu trebalo da se glasa 1. jula. Kritičari ocenjuju da je Pompeova poseta nešto više od šanse za američki blagoslov za takav potez.

Nedavno je bivši američki ambasador u Izraelu David Šapiro za „Harec“ kazao da je poseta motivisana „željom da se koordiniraju pozicije“ po pitanju aneksije Zapadne obale.

I dok je jasno da Netanijahua ne treba puno ubeđivati, postavlja se pitanje da li će se Genc usprotiviti američkom planu. U tekstu se podseća i na pisanje Aksijosa da će Pompeo izvršiti pritisak na Netanijahua i Genca da formalno odobre plan Bele kuće koji omogućuje dalju aneksiju u kontekstu ustupaka i razgovora sa Palestincima.

Ipak, podseća Forin polisi, za tango je potrebno troje, a palestinski predsednik Mahmud Abas ponavlja da niko ne treba da se „zavarava da može da iskoristi činjenicu što je svet zauzet krizom oko korona virusa“ da krši prava Palestinaca.

(Tanjug)

KOMENTARI3 komentara

 1. persida says:

  Pripremaju napad na Iran.

  • Zaliv says:

   @Persido ne lupaj, nemam nameru da branim amere ali oni da mogu da uspesno napadnu Iran ne bi cekali toliko vec bi to uradili odavno....ocigledno nemas blage veze o cemu pricas. Perso ajd peri serpe pre lupkanja ako lupkas u njih

  • Zaliv says:

   Inace sto bi nama smetalo da roknu Iran? Oni su slali one mudzahedine da seku glave Srbima po Bosni, tacnije njih oko 3000

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *