АМЕРИКА ДЕМОНСТРИРА СИЛУ РУСИМА ПОД НОСОМ – Русија ћути

AMERIKA DEMONSTRIRA SILU RUSIMA POD NOSOM – Rusija ćuti

13 oktobra 2017

SAD i Južna Koreja izvešće velike pomorske vojne vežbe sledeće nedelje, saopštila je američka mornarica.

Kako navodi AFP, te vežbe će biti najnovija demonstracija sile kao odgovor na raketne i nuklearne testove Severne Koreje.

Tenzije zbog programa naoružanja Severne Koreje porasle su u poslednjim mesecima, nakon što je Pjongjang izveo svoj šesti i najsnažniji nuklearni test kao odgovor na veliki set sankcija SAD.

Od tada su, navodi se, SAD pojačale vojne vežbe sa Južnom Korejom i Japanom, njenim najbližim saradnicima u tom regionu.

Kako se navodi u saopštenju američke sedme flote, ratni brod i nosač aviona „Ronald Regan“ i dva američka razarača učestvovaće u vežbi zajedno sa brodovima južnokorejske mornarice.

Vežba, koja će biti održana od 16. do 26. oktobra u Japanskom i Žutom moru, promovisaće „komunikaciju, interoperabilnost i partnerstvo“, dodaje se u saopštenju.

Ovaj potez će, kako ocenjuje agencija, najverovatnije izazvati negodovanje Pjongjanga koji je već upozorio na posledice bilo kakvih udruženih vežbi.

„Ukoliko američki imperijalisti i južnokorejske marionete podstaknu nuklearni rat agresijom protiv nas, to će samo ubrzati njihovu propast“, saopštila je državna agencija Severne Koreje KCNA.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *