Америка добија још једну државу?

Amerika dobija još jednu državu?

12 juna 2017

U neobavezujućem referendumu građani Portorika glasali su da Portoriko, koji je sada autonomna teritorija, postane 51. savezna država SAD. Legitimnost glasanja je dovedena u pitanje malom izlaznošću.

Na glasanje je izašlo oko pola miliona ljudi, nešto manje od 8.000 se izjasnilo za nezavisnost od SAD, a oko 7.000 za zadržavanje sadašnjeg statusa. Odazvalo se samo 23 odsto birača, što je najmanje na svim izborima u Portoriku još od 1967, preneo je Asošiejted pres.

Glavna opoziciona partija je svoje pristalice pozvala na bojkot referenduma.

Guverner Portorika Rikardo Roselo je obećao da će formirati komisiju koja će imenovati dva senatora i pet predstavnika koji će od Kongresa SAD tražiti status države. Kongres mora da odobri bilo kakvu promenu statusa Portorika.

„SAD će morati da poštuju volju naroda“, rekao je Roselo.

Međutim, eksperti tvrde da je malo verovatno da će Kongres koji je pod kontrolom republikanaca, priznati i prihvatiti rezultate referenduma jer je Portoriko naklonjeniji demokratama.

Referendum se poklopio sa stogodišnjicom davanja državljanstva SAD Portorikancima, ali oni nemaju mogućnost glasanja na predsedničkim izborima u SAD i imaju samo jednog predstavnika u Predstavničkom domu Kongresa sa ograničenim pravom glasa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *