АМЕРИКА формира „источни НАТО“

AMERIKA formira „istočni NATO“

29 juna 2021

VAŠINGTON forsirano radi na formiranju „istočnog NATO“ vrh čijeg koplja će biti primarno okrenut prema Kini, ali – i prema Rusiji.

U njegovom sastavu biće stotine hiljada vojnika, udarne grupe brodova oko nosača aviona i strateška avijacija.Razgovori o „istočnoazijsko-pacifičkom NATO“ počeli su još krajem 2000-ih.

Japanski premijer Šinzo Abe je 2007. godine predložio organizaciju takozvanog četvorostranog dijaloga o bezbednosti, sa učešćem Sjedinjenih Država, Japana, Australije i Indije. Od toga je krtenulo, a Abe tada nije nastupio na svoju ruku.

Sa mogućnošću da im se pridruže i druge azijske zemlje koje se graniče sa Kinom. Pre svih Južna Koreja.

Amerikanci smatraju Kinu svojim glavnim geopolitičkim protivnikom.

Japan sa Pekingom – pored borbe za regionalnu dominaciju – ima teritorijalni spor. SAD na japanskim ostrvima odavno ima izgrađene moćne vojne baze.

Američki satelit je Australija, glavni američki saveznik izvan NATO.

Australijanci su učestvovali u Zalivskom ratu, borili se u Avganistanu i Iraku.

Armija te zemlje ima 80.000 vojnika, sa američkim tenkovima Abrams i oklopnim transporterima M113, američkim haubicama M198 i M2A2, američkim raketnim sistemima „Dževelin“ i topovima M4A1, američkim helikopterima „Činuk“, Black Hawk i avionima.

Amerikanci ubrzavaju formiranje antikineske koalicije zasnovane na već postojećem Četvorostranom dijalogu o bezbednosti. Istovremeno aktivno utiču na Indiju da se uključi u novi pakt.

Vojni eksperti procenjuju da će Vašington pokušati da u savez uključi i druge zemlje poput Filipina i Indonezije.

Američki potezi – po proceni eksperata – mogu dovesti do stvaranja rusko-kineskog vojnog saveza.

Utoliko pre što bar nekim članicama Šangajske organizacije za saradnju, a u njoj su Rusija, Kina i Indija, već `pada na pamet` da je treba pretvotiti u vojno-politički blok.

Ovo će ozbiljno zakomplikovati situaciju u regionu za Sjedinjene Države. Međutim, Vašington želi da uspostavi punu kontrolu nad istočnom i jugoistočnom Azijom i Pacifikom jer procenjuje da će u budućnosti postati lokomotiva svetske ekonomije i arena rivalstva između vodećih sila.

Po procenama, formiranje nove vojne koalicije – „istočnog NATO“ – potrajaće duže od godinu dana.

Zato što ima protivnika koliko i pristalica.

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    Sve to nije čudno,ni Istočni NATO,ni Rusko-Kinesko itd.vojni savez,ali ono što će ovdje a i šire(a možda i presudno)ozbiljno zakomplicirati situaciju je-na koju će stranu otići Indija!Tu odluku može u velikoj mjeri amortizirati Pakistan,koji će onda vjerovatno otići na suprotnu stranu od Indije!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *