АМЕРИКА гради највећу АВИОБАЗУ У БЛИЗИНИ СРБИЈЕ

AMERIKA gradi najveću AVIOBAZU U BLIZINI SRBIJE

10 jula 2020

U okviru novog vojnog budžeta za 2021. godinu Pentagon je zatražio izdvajanje 130,5 miliona dolara za modernizaciju i proširenje aviobaze Kimpija-Turziji u Rumuniji za raspoređivanje većih snaga američkog Ratnog vazduhoplovstva, pokazuje dokument koji razmatra Kongres.

Ratna mornarica SAD planira da pretvori ovu bazu u glavno čvorište za operacije u jugoistočnoj Evropi i u regionu Crnog mora.

Rekonstrukcija aviobaze je najveći infrastrukturni projekat Pentagona u inostranstvu u okviru programa „Evropska inicijativa obuzdavanja“ koju je u junu 2014. godine usvojila američka administracija radi obuzdavanja Rusije.
Konkretno, na aviabazi Kimpija-Turziji, između ostalog, predviđa se proširenje piste za sletanje teških aviona, izgradnja novih mesta za parkiranje velikog broja lovaca, dodatnih rezervoara za gorivo i skladišta za tehniku i naoružanje. Osim toga, tamo će biti postavljen savremeni sistem za kontrolu vazdušnog prostora i kontrolu letova.

Nakon završetka rekonstrukcije aviobaza će moći da prihvata, privremeno stacionira i kontroliše letove različitih tipova aviona koje poseduju članice NATO-a.

„Aviobaza Kimpija-Turziji je od ključnog značaja za Evropsku komandu i njene vojne komponente reagovanja na promenu situacije u oblasti bezbednosti u Evropi“, navodi se u zahtevu američkog vazduhoplovstva za dobijanje sredstava iz budžeta u 2021. godini.

Poslednjih godina Evropska komanda američke vojske ulaže značajna sredstva u modernizaciju aviobaza u Rumuniji, međutim do sada se najviše ulagalo u aviobazu „M. Kogelničanu“ kod Konstance.

U okviru drugih građevinskih projekata Pentagona koji se finansiraju iz programa „Evropska inicijativa obuzdavanja“, vojni budžet za 2021. godinu predviđa i izdvajanje 59 miliona dolara za modernizaciju infrastrukture morske baze u Rotu (Španija) i 36 miliona dolara, odnosno 25 miliona dolara za modernizaciju aviobaze Ramštajn, gde se nalazi američka komanda u Evropi i Špangdalem u Nemačkoj.

Kako se očekuje, za program „Evropske inicijative obuzdavanja“ u američkom budžetu za narednu godinu biće izdvojeno ukupno 3,8 milijardi dolara.

KOMENTARI5 komentara

 1. Miraš says:

  Stići će i u goste kod Vlada Cepeša. Njegov rodni grad Mureš je oko 50 km istočno od ove baze. Sistematski uključuju sve crnomorske zemlje u potencijalni sukob protiv Rusije. Gruzija + Ukrajina + Turska (povremeno) + Rumunija. Bugarska? Ne znam šta sve imaju u Bugarskoj. Kampija Turziji (Campia Turzii) pripada okrugu Kluž, to je manji grad oko 20 km južno od Kluža. Baza je južno od grada. Dakle od ove baze do Beograda vazdušnom linijom ima oko 300-310 km.

  • VRSK says:

   Sve je to ok i lepo zamišljeno ali generalno protiv Ruskog hipersoničnog naoružanja oni nemaju nikakve šanse. I za slučaj da se u našem dvorištu instalira S400 oni su u dometu i našeg PVO. Ne verujem da osim vizuelnog prisustva oni tu mogu da poremete neku ravnotežu. Za par godina Ameri neće biti ni prva vojna sila kao što polako gube primat kao ekonomska sila.

 2. M says:

  Znači,ne misle ratovati u Ukrajini kopneno,ali će možda zračno?!?Iako nisam siguran da će im u tom slučaju taj aerodrom opstati dugo?!?

  • Miraš says:

   Meni ovo liči na ohrabrivanje Turske da ona bude udarna snaga i da prva udje u sukob sa Rusijom. Podrška Turskoj se pravi iz drugih crnomorskih zemalja (Rumunija, Bugarska, tek donekle Ukrajina), a pritom značajno je koje baze je Grčka sada dala Amerikancima u severnom delu Egeja jer blizu su morskog prolaza Dardaneli. Jasno im je da Krim ne mogu osvojiti, dakle nije cilj da pomognu Ukrajini da povrati teritorije koje je imala do 2014 godine. Glavni cilj je da Rusija nema više dobar pristup istočnom mediteranu u Siriji i na celom Bliskom istoku. Ako bi uspeli da ovde u Crnomorskom regionu naprave blokadu Rusiji onda bi mogli da nastave osvajanje sveta duž južnih delova Azije.

 3. M says:

  ...a ima USA i veće(ofenzivne)planove s time,u širijoj shemi-kombinaciji,ali...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *