АМЕРИКА ГУБИ НАЈЈАЧЕГ САВЕЗНИКА: Прелази на страну Русије!

AMERIKA GUBI NAJJAČEG SAVEZNIKA: Prelazi na stranu Rusije!

14 decembra 2019

Palestina teži širenju ekonomskih veza s Rusijom, nadajući se da će to podstaći Kremlj da zauzme stav o delimičnom priznavanju palestinske države, prenosi „Monitor“. Taj portal navodi da na saradnju s Rusijom Palestinu navodi pogoršanje odnosa sa SAD.

U okviru plana o ekonomskom udaljavanju od Izraela, koji je objavljen u maju prošle godine, palestinske vlasti teže da prošire saradnju s Rusijom u oblasti energetike i prerade nafte, pokušavajući da izvuku korist iz ruskog iskustva i potencijala, piše „Monitor“.Krajem novembra strane su potpisale do sada najveći paket novih bilateralnih sporazuma u raznim oblastima, uključujući ekonomiju, trgovinu, industriju, poljoprivredu, informacione tehnologije, energetiku, turizam, obrazovanje i investicije. Uskoro bi trebalo da bude potpisan i memorandum o uzajamnom razumevanju.

Palestinci se nadaju pomoći Rusije u izgradnji elektrane severno od Zapadne obale, a svojim ruskim kolegama su već predali plan izgradnje i spremni su da im omoguće realizaciju projekta.

„Težimo da povećamo nivo trgovinsko-ekonomske saradnje s Rusijom, da otvorimo tržišta dveju zemalja za trgovinsku razmenu i da podržimo izvoz palestinske robe i proizvoda u Rusiju, direktan uvoz iz Rusije, bez posrednika, kao i da podstičemo investicije i pomoć Rusije u izgradnji industrijskih objekata i obuci osoblja“, izjavio je u intervjuu za internet portal palestinski ministar za ekonomiju Haled el Osejli.

„Monitor“ navodi da predsednik Palestine Mahmud Abas i palestinski premijer Muhamed Štaje ne teže zbližavanju s Rusijom iz ekonomskih razloga, nego da se nadaju da će, imajući u vidu pogoršanje odnosa palestinske administracije sa SAD, bilateralna saradnja podstaći Moskvu da zauzme stav o delimičnom priznavanju palestinske državnosti.

KOMENTARI3 komentara

 1. Zoran says:

  Palestin aamericki najveci savezbnik. Ja sam ond apogresno obavesten da se Izraelu gleda kroz prste i premesta glavni grad na racun Palestine. Pa turska je jos uvek veci saveznik od Palestine.

  • Slobodanka says:

   Ispravan je naslov. Ako se Palestina oslobodi okupacije Izraela KOLIKI ĆE ONDA BITI IZRAHEL? KOLIKO ĆE BITI SNAŽAN KRNJI IZRAEL, ako izgubi Jerusalim, Vitlejem, Jerihon, Kalkiliju, Nablus, Ramalu, Hebron i druga mesta? Veći deo palestinske teritorije je Zapadna obala reke Jordan, manji i razdvojen deo je Pojas Gaze. Zapadna obala se smatra okupiranom od strane Izraela, a u svim dosadašnjim planovima UN predvidjeno je da veći deo teritorije Palestine pripadne arapskoj državi, a ne izraelskoj. Ne čekajući tu podelu Izrael žuri da sve palestinske teritorije okupira, a za to stalno dobija opomene od UN-a. Imajući u vidu da uticaj i moć Rusije raste, a da SAD i NATO slabi, da SAD gubi Tursku, i da slabi uticaj SAD-a na druge bliskoistočne zemlje, jasno je da Palestinci vuku ispravne poteze.

  • Slobodanka says:

   Gde će onda Izrael, ako oseti da Amerika sve više slabi i više se ne pita? Dosad Izrael je bio dobro uvežban parazit, te zato što je takav i on će brzo menjati stranu. Ne sedi židovski lobi u Moskvi reda radi i tek tako, oni i sada znaju da je važno biti prisutan i u Moskvi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *