АМЕРИКА ГУБИ НАЈЈАЧЕГ САВЕЗНИКА: Прелази на страну Русије!

АМЕРИКА ГУБИ НАЈЈАЧЕГ САВЕЗНИКА: Прелази на страну Русије!

14 децембра 2019

Палестина тежи ширењу економских веза с Русијом, надајући се да ће то подстаћи Кремљ да заузме став о делимичном признавању палестинске државе, преноси „Монитор“. Тај портал наводи да на сарадњу с Русијом Палестину наводи погоршање односа са САД.

У оквиру плана о економском удаљавању од Израела, који је објављен у мају прошле године, палестинске власти теже да прошире сарадњу с Русијом у области енергетике и прераде нафте, покушавајући да извуку корист из руског искуства и потенцијала, пише „Монитор“.Крајем новембра стране су потписале до сада највећи пакет нових билатералних споразума у разним областима, укључујући економију, трговину, индустрију, пољопривреду, информационе технологије, енергетику, туризам, образовање и инвестиције. Ускоро би требало да буде потписан и меморандум о узајамном разумевању.

Палестинци се надају помоћи Русије у изградњи електране северно од Западне обале, а својим руским колегама су већ предали план изградње и спремни су да им омогуће реализацију пројекта.

„Тежимо да повећамо ниво трговинско-економске сарадње с Русијом, да отворимо тржишта двеју земаља за трговинску размену и да подржимо извоз палестинске робе и производа у Русију, директан увоз из Русије, без посредника, као и да подстичемо инвестиције и помоћ Русије у изградњи индустријских објеката и обуци особља“, изјавио је у интервјуу за интернет портал палестински министар за економију Халед ел Осејли.

„Монитор“ наводи да председник Палестине Махмуд Абас и палестински премијер Мухамед Штаје не теже зближавању с Русијом из економских разлога, него да се надају да ће, имајући у виду погоршање односа палестинске администрације са САД, билатерална сарадња подстаћи Москву да заузме став о делимичном признавању палестинске државности.

KOMENTARI3 коментара

 1. Zoran says:

  Palestin aamericki najveci savezbnik. Ja sam ond apogresno obavesten da se Izraelu gleda kroz prste i premesta glavni grad na racun Palestine. Pa turska je jos uvek veci saveznik od Palestine.

  • Slobodanka says:

   Ispravan je naslov. Ako se Palestina oslobodi okupacije Izraela KOLIKI ĆE ONDA BITI IZRAHEL? KOLIKO ĆE BITI SNAŽAN KRNJI IZRAEL, ako izgubi Jerusalim, Vitlejem, Jerihon, Kalkiliju, Nablus, Ramalu, Hebron i druga mesta? Veći deo palestinske teritorije je Zapadna obala reke Jordan, manji i razdvojen deo je Pojas Gaze. Zapadna obala se smatra okupiranom od strane Izraela, a u svim dosadašnjim planovima UN predvidjeno je da veći deo teritorije Palestine pripadne arapskoj državi, a ne izraelskoj. Ne čekajući tu podelu Izrael žuri da sve palestinske teritorije okupira, a za to stalno dobija opomene od UN-a. Imajući u vidu da uticaj i moć Rusije raste, a da SAD i NATO slabi, da SAD gubi Tursku, i da slabi uticaj SAD-a na druge bliskoistočne zemlje, jasno je da Palestinci vuku ispravne poteze.

  • Slobodanka says:

   Gde će onda Izrael, ako oseti da Amerika sve više slabi i više se ne pita? Dosad Izrael je bio dobro uvežban parazit, te zato što je takav i on će brzo menjati stranu. Ne sedi židovski lobi u Moskvi reda radi i tek tako, oni i sada znaju da je važno biti prisutan i u Moskvi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u