АМЕРИКА ГУРА КОСОВО У НАТО: Јача притисак на Србију, Вашингтон разматра да у име лажне државе поднесе захтев за пријем у Алијансу

AMERIKA GURA KOSOVO U NATO: Jača pritisak na Srbiju, Vašington razmatra da u ime lažne države podnese zahtev za prijem u Alijansu

2 juna 2021

ZVANIČNI Vašington aktivirao je sve diplomatske motore kako bi pokušao da Prištini, i bez prijema u Ujedinjene nacije, obezbedi članstvo u NATO. Pod posebnim pritiskom da se saglase sa ovim su četiri evropske države, članice Alijanse, a koje ne priznaju nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova – Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka.

Cilj ove akcije je dvostruk. Da se, s jedne strane, u potpunosti slomi otpor Beograda, predstavi kako je sve gotovo i da nam je samo preostalo da priznamo Kosovo. S druge strane, to bi bila znakovita poruka i za naše istočne partnere, pre svega Rusiju, da je ceo prostor Zapadnog Balkana, izuzimajući Srbiju, pod bezbednosnim kišobranom Amerike i njenih saveznika.O ovoj novoj opasnosti sa kojom se Srbija suočava otvoreno je govorio i predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da je ideju o prijemu Kosova u NATO, ako ne bude moglo u UN, lansirao Danijel Server, profesor Džon Hopkins univerziteta, sa jednim Srbinom:

– Ideja je da se do određenog nivoa podigne odnos Španije, Grčke, Slovačke i Rumunije sa Prištinom, jer im Kipar za to nije potreban. Zatim bi se pojavili Amerikanci sa bilateralnim zahtevom, u kojem bi rekli da oni, u ime i za račun Kosova podnose zahtev za ulazak Kosova u NATO, i da ga u Alijansu prime. Time bi Srbiji dodatno vezali ruke, napravili bezbroj problema. I to je jedan od načina ozbiljnih pritisaka i na mene i na Srbiju.

Na konstataciju da nas NATO okružuje sa svih strana, Vučić je rekao da on ima vrlo fer odnos sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, te da protiv NATO ne može ništa da kaže, jer su u poslednjim godinama poštovali sve što je dogovarano. Dodao je da nam je NATO pomogao i da sačuvamo mir na KiM.

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, general u penziji Mitar Kovač kaže, za „Novosti“ da je „guranje“ Kosova u NATO deo strateškog plana SAD za Balkan:

– Sve je jači pritisak i na Srbiju i na države EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da pristanu na nelegalan prijem kosovske teritorije u Alijansu. Ova priča je ponovo otvorena pre otprilike pola godine, a sada se sve više govori o tome, jer se pre svega Amerikancima žuri da, i pre eventualnog dogovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, Kosovo uđe u NATO. Ipak, mislim da će saglasnost da Kosovo postane član Alijanse teško proći test javnosti u pojedinim zemljama, poput Grčke i Španije, jer bi to indirektno značilo i da su ove države priznale nezavisnost KiM.

I za Branka Krgu, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske SCG, nema dileme da će nova administracija u Vašingtonu pokušavati sve što može da zaokruži projekat lažne države:

– Prijem Kosova u NATO bio bi nastavak nasilja nad međunarodnim pravom, kojem svedočimo od trenutka nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova. Da ne pričam o tome da bi to bio i presedan za NATO, jer bi u Alijansu trebalo da budu primane samo zemlje koje imaju punopravni kapacitet samostalne države – kaže Krga za „Novosti“.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da Amerika pokušava da zaštiti lažni integritet Kosova, odnosno pomogne „nakaznoj kvazidržavi, koja je čedo ljudi koji čine danas Bajdenovu administraciju“:

– Onog momenta kad bi Kosovo ušlo u NATO, nema više prostora da se išta uradi, jer sada mi, ipak, u određenim okolnostima možemo da pošaljemo svoje snage u pokrajinu. Ovo je jedan ozbiljan plan i za nas je to velika opasnost. Moramo da vidimo kako da se prema tome postavimo i da jasno zauzmemo stav i otvoreno kažemo svim zapadnim zemljama da bi to značilo potpuno guranje Srbije i za nas bi to bio jedan novi vid agresije.

RASTEGLJIVA PRAVILA O PRIJEMU

PO pravilima NATO, članica može postati „bilo koja evropska država, koja je u poziciji da podrži načela sporazuma iz 1949. i da doprinese bezbednosti u evroatlantskoj oblasti“. Znači, ne zahteva se da buduća članica ima i stolicu u Ujedinjenim nacijama ili da ispunjava neki drugi kriterijum da je međunarodno priznata država. Jedina prepreka za prijem NATO trenutno je to što sa tim treba da se usaglase sve dosadašnje članice Alijanse, među kojima ima država koje ne priznaju nezavisnost KiM.

POPULARNOST

SAGOVORNICI „Novosti“ ukazuju da pojedine zapadne zemlje već duže pripremaju kosovske Albance za NATO, uključujući i učešće pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga u vežbama Alijanse. Anđelković ukazuje i da se pokušajem da Priština postane deo Alijanse demonstrira i onima u samom NATO, koji su nezadovoljni tim savezom, da, eto, neko novi hoće da uđe. Tako, organizacija koja više nema nikakvu svrhu živi na lažnoj popularnosti.

(Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. zolja says:

    nikakav problem..ruska termonuklearna baza u vranju, a moze dodatno i 1 kineska...

  2. Gagi says:

    Naravno da je to novi vid agresije, ona nikada nije ni prestajala prema nasem narodu. Ovaj navodni bolji zivot koji ostvarujemo je samo anesteziranje naroda pred neku novu propast. Posle ce biti, Sta TO bi, KO bi se tome nadao. Sta se desilo sa Libijom, takodje su imali uredjenu zemlju i nezamisliv socijalni standard pa je razlupase kao kantu i vise je nema. Zapadna krvozedna legija nijednog momenta nije stala, svakodnevno se sire i opkoljavaju istocne narode da bi ih jednog momenta unistili i pokorili. Odgovora na te njihove akcije nema ni sa jedne strane, zapadna vojna alijansa nema nikakvih prepreka u ostvarivanju svog cilja. Nekome daju novac da poboljsa standard, drugima daju drzave, trece prihvataju u svoje krilo da ih ljuljaju. Rade bukvalno sta hoce i sta im se prohte, uspeli su da odvoje narode od svoje nacionalne sustine i da im napune glave svakakvim budalastinama. Postali smo njihovi poslusni zombiji a to sve nece dobro da se zavrsi - po nas. Pre ili kasnije ce nas unistiti, taj posao ce prepustiti ovim novim pomocnicima koje su instalirali oko nas i koje su uspesno izdresirali u mrznji prema nama. Mi bi trebali u ovoj situaciji da gledamo ikljucivo nasa posla, da se spremamo za godisnji odmor na moru i organizujemo svadbe, nije losa ni po koja zurka uz posteno opustanje i intimno izivljavanje. Vidi se da neko brine o nama i da nam omogucava zivotno zadovoljstvo koje imamo na pretek, verovatno ce nas taj "neko" sacuvati od nadolazecih iskusenja i unistenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *