АМЕРИKА „ГУРНУЛА“ ЦРНУ ГОРУ НИЗ ВОДУ: САД показале како пролазе нихови „партнери“ када им више нису потребни! ПАНИKА У ПОДГОРИЦИ

AMERIKA „GURNULA“ CRNU GORU NIZ VODU: SAD pokazale kako prolaze nihovi „partneri“ kada im više nisu potrebni! PANIKA U PODGORICI

14 maja 2019

Američki Stejt department uklonio je sa svog sajta izjavu o presudi za „državni udar“ u Crnoj Gori u kojoj je, između ostalog, bilo akcentovano da je presuda kojom su dva oficira GRU proglašena krivim, jasna pobeda vladavine prava koja je razotkrila drski pokušaj Rusije da podrije suverenitet jedne nezavisne evropske nacije. Stejt department je to uradio na direktan zahtev kancelarije državnog sekretara Majka Pompea, koji je time želeo da „omekša“ ratobornu retoriku SAD prema Moskvi uoči njegove posete Rusiji. Na pitanje crnogorskog javnog servisa zašto je pomenuto saopštenje uklonjeno, Ambasada SAD u Podgorici je kratko odgovorila da nema komentar.

Ipak, iz izjave Pompea od 5. maja za televizijsku mrežu En-Bi-Si jasno se vidi da za Vašington odnosi sa Moskvom imaju mnogo veći značaj od osude „državnog udara“ u Crnoj Gori. Pompeo je poručio kako se nada da Amerika i Rusija „mogu pronaći mesta gde mogu da se preklapaju u svojim interesima“, se podrška presudi za „državni udar“ u Crnoj Gori Stejt departmentu potkrala „slučajno“ i „greškom“, ali i da je brzo ispravljena.Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić smatra da su se u poslednjem, vrlo kratkom periodu u odnosu zvaničnog Vašingtona prema slučaju „državni udar“ dogodila dva veoma slikovita fenomena.

– Prvo, podrškom sudskom procesu za takozvani „državni udar“, SAD su se flagrantno umešale u unutrašnje stvari Crne Gore. Ono što je paradoksalno, jeste da su ishitrenom podrškom američke ambasadorke u Crnoj Gori SAD indirektno optužile i sopstvene građane koji se takođe nalaze na listi optuženih u ovom slučaju, a radi se o ljudima koji su pripadnici CIA i FBI. Ako se tome doda i drugi slučaj, gde je visoki zvaničnik SAD Majk Pompeo povukao izjavu o mešanju Rusije u izborni proces i unutrašnje stvari Crne Gore sa zvaničnog sajta Stejt dipartmenta, onda vidimo nove momente u američkoj spoljnoj politici, koji i kroz prizmu Crne Gore reflektuju šta se to dešava i na nešto širem globalnom planu – kaže Milačić za Sputnjik.

On dodaje da iako smo mi proteklih decenija navikli da se SAD predstavljaju kao globalna sila koja ima jasan plan i strategiju, čak se i u slučaju odnosa SAD prema navodnom pokušaju puča u Crnoj Gori jasno naziru obrisi nesnalaženja i očigledno nedovoljno jasne spoljne politike aktuelne američke administracije.

– Od kad su se Rusija i Kina vratile na svetsku pozornicu i od kada svedočimo policentričnom svetu, vidimo da se Sjedinjene Američke Države sve više gube i da lutaju u geopolitičkoj areni i ovi primeri pokazuju neku novu sliku sveta, čak i na primeru Crne Gore koji je relativno mali – smatra Milačić.

Što se, pak, tiče teze koju često zagovaraju crnogorski zvaničnici da su SAD i Crna Gora strateški partneri, Milačić je uveren da su u pitanju samo isprazne floskule.

– Crnogorska vlast često govori da su oni partneri sa SAD i da je reč o „strateškom partnerstvu“. Međutim, ovde nije reč ni o kakvom strateškom partnerstvu, zato što je crnogorska vlast marionetska i kolonijalna. Sa strane SAD mi njima nesmo partneri, ne samo zato što smo mali, nego zato što mi njima isključivo služimo za ostvarivanje svojih interesa u ovom delu Evrope i sveta.

– Međutim, da je za Ameriku vrhovni bog interes, vidi se i po tome što su oni spremni da potpuno gurnu u stranu to navodno strateško partnerstvo kada njima to nije potrebno, a Pompeo je očigledno shvatio da mu remećenje odnosa sa Rusijom u kontekstu Crne Gore ništa ne treba uoči njegovog susreta na najvišem nivou u Sočiju, tako da su oni prosto gurnuli po strani svoje „partnere“ u Crnoj Gori i to je nešto što bi trebalo da otrezni svakoga u Crnoj Gori, pa i samu vlast. To guranje u stranu „državnog udara“, koje je sada uradio Pompeo, zapravo je isto ono „guranje“ koje je uradio Donald Tramp premijeru Crne Gore Dušku Markoviću, samo je to sada učinjeno drugim sredstvima, u kontekstu izjave koja je povučena sa zvaničnog sajta Stejt departmenta – kategoričan je Milačić.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    Ko veruje u tu farsu od tkzv "državnog udara" taj je teški retard! A one koji ne veruju Milova sekta zvana "dRPs" proglasi za državnog neprijatelja!

  2. test01 says:

    Mile i njegovi sponzori su opet profitirali na ovoj lazi, kao i sve ostalo sto se odigralo na tlu ex-YU u zadnjih 30 godina. Diktator Milo i milogorci su jos na vlasti i terorisu vlastiti narod i rade sve protiv Srpske nacije - kojoj i sami pripadaju (izvinjavam se katolickom narodu jer je njihova politika jasna jos od drugog svetskog rata - barem se ne pretvaraju da su prijatelji). Izdajnici sopstvenog naroda i nacije je najgori soj koji postoji !!! Njegos je lepo govorio, Crnogorac po drzavnosti a Srbin po nacionalnosti!

  3. Budi Bog s nama says:

    Bačio se Milo, niz Moraču. Bilo je i Moranje. Popo se Milo na Cetinje i svu državu viđe od gore pa do mora sinjeg al ni to ne beše Milu milo nego prđe Mišo pa se stišo al od Milovog silnog prda tresu se planine i brda. E tako vam vala valja vladat, i sav vaš trud neka bude prd. Slušali smo ja i Knez neki crnogorski džez.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *